Bijensteek
Een bijensteek komt in principe niet vaak voor. Een bij steekt alleen als hij zich bedreigd voelt. Bijvoorbeeld als mensen of imkers te dicht bij een nest komen of de bij proberen weg te slaan. In tegenstelling tot wespen en hommels blijft de angel van een bij altijd in de huid zitten. De bij sterft dan ook altijd na een bijensteek.
Pijn na een bijensteek
De klachten na een bijensteek zijn vergelijkbaar met klachten die vaak voorkomen na een insectenbeet:
Net als bij een wespensteek kun je allergisch zijn voor een bijensteek. Bij een bijenallergie kan ernstige hoofdpijn of zelfs een shock ontstaan. Last van deze klachten na een bijensteek? Ga dan altijd zo snel mogelijk naar een arts.
Bijensteek behandelen
Indien je geen ernstige allergische reactie hebt kun je eenvoudig zelf een bijensteek behandelen. De bijenangel blijft altijd achter en zit soms nog in de huid vast. Verwijder de angel voorzichtig. Het is niet verstandig om een bijenangel te verwijderen met een pincet. Als je te hard in de angel knijpt, kunnen juist extra gifstoffen vrijkomen in de huid. Gebruik daarom een speciale gifzuiger. Eventueel kun je de huid rondom de bijensteek koelen of een jeuk-verminderende zalf gebruiken.