Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vrolijk van Sint-Janskruid?

De Amerikanen noemen het 'nature's Prozac' en in Duitsland wordt het gezien als de nummer 1 onder antidepressiva: Sint-Janskruid. Ook in Nederland is inmiddels algemeen aanvaard dat het middel werkzaam is bij gematigde depressies. 

De werkzaamheid blijkt niet onder te doen voor de reguliere, synthetische antidepressiva. En het voordeel is dat het gewoon te koop is in de drogist. Men dient wél op te letten met gelijktijdige gebruik van andere geneesmiddelen. Sint-janskruidproducten kunnen de werking van een aantal medicijnen beïnvloeden waardoor deze minder werkzaam worden. Dit geldt bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Ook mag het absoluut niet worden gebruikt in combinatie met andere antidepressiva. Volgens de trombosedienst heeft Sint-Janskruid ook invloed op sommige tabletten die trombosepatiënten nemen om hun bloed te verdunnen. Lees daarom voorgebruik de bijsluiter en/ of vraag advies bij de apotheek. 

Heb jij ervaring met Sint-Janskruid? Kies je bewust voor Sint-Janskruid in plaats van synthetische antidepressiva? Kortom, wat zijn jouw ervaringen (of die van mensen in je omgeving) met dit middel? 

Terug naar het begin

Reacties

 • pietrie

  04 januari 2020 15:09

  marjan ,de kira forte is net hetgeen niet meer te verkrijgen is.

  • pietrie

   11 november 2019 11:15

   Ik neem dit al een geruime tijd voor mijn overgangsverschijnselen: veel emoties en licht depressieve symptomen. Nu moet ik hiermee stoppen omdat het uit de handel wordt genomen, echt verschrikkelijk. Ik weet niet hoe ik verder moet zonder.

   • Erna

    24 januari 2020 08:34

    Hallo Pietrie,
    Ik zie nu jouw bericht. Wat mij heel goed geholpen heeft is een voedingssupplement dat speciaal ontwikkeld is voor de vrouw. Het bevat zowel een combinatie van kruidenextracten als Isoflavonen. Binnen 1-2 weken was ik van de verschijnselen af. De eerste 2 jaar heb ik 2 pillen per dag geslikt, het jaar daarop 1 pil en het volgend jaar 2-3 pillen per week, daarna niets meer. Veel succes en een goede gezondheid, Erna

    • Marjan

     11 december 2019 13:46

     hoi Pietrie, ik gebruik nu in plaats van Kira Forte 3x daags 2 tabletten die mij geadviseerd zijn door de drogist. het helpt mij goed. het bevat naast Sint Janskruid nog andere bestanddelen, zoals haver en passiebloem. ik hoop dat je hier wat aan hebt!

    • bram

     09 september 2018 17:38

     Hallo, Ik gebruik al vier weken sint janskruid. Na vier weken voel ik mij wat minder angstig, moe en geen eetlust. Ik ben van twee naar een capsule gegaan en nu ben ik wat angstig en lekker in mij vel. Ik vroeg me af of dit niet door sint janskruid komt.

     • bram

      09 september 2018 17:05

      Ik gebruik de sint janskruid ven Arkocaps 700 mcg sinds begin augustus. Naar drie weken ben ik al voget en nu voel ik mij wat minder. Geen eetlust, angst, moe, niet goed slapen dus weet nou niet wat ik moet doen.

      • Nick

       06 juni 2018 10:35

       Bij mij werkt het fantastisch. Ik heb een chronisch zinktekort, waardoor ik regelmatig depressieve gevoelens heb matching suppletie en Sint Janskruid kan ik dit zeer goed onder controle houden en voel ik me weer vrouwelijk. Ik ben blij dat ik middels besta en het zou veel vaker toegepast moeten worden in plaats van die chemische rotzooi.

       • Sep

        03 juni 2018 22:13

        Ik zou St. Janskruid afraden. Ik heb St. janskruid in 2011 gebruikt als ondersteuning omdat ik op vakantie wilde stoppen met roken en een stressvolle periode wilde afsluiten. De vakantie was leuk, maar ik kon niet goed uitrusten. Ik voelde continu een onrustig raar brandend gevoel in mijn buik en moest de hele tijd bewegen om hier vanaf te komen.

        3 jaar geleden heb ik een ongeluk gehad en hersenletsel op gelopen. Na 1,5 kwakkelen op mijn werk werd voor mij besloten door een team specialisten dat ondanks de revalidatie, werken voorlopig geen optie meer was. Ik viel in een gat en opnieuw gebruikte ik St. Janskruid om mezelf te ondersteunen. Na 4 maanden werd ik midden in de nacht wakker door hevige nachtmerries en een enorm angstig gevoel van binnen. Ik besloot te stoppen met St. janskruid en binnen een paar weken zat ik bij de GGZ met een paniekstoornis. Nu een jaar later heb ik hier nog steeds last van. Het bleek dat ik van het ongeval PTSS had opgelopen en St. Janskruid heeft dit versterkt. Enerzijds was ik nooit bij de GGZ terecht gekomen als dit niet was gebeurd. Nu kan ik werken aan die PTSS. Anderzijds was de ervaring verschrikkelijk!

        St. Janskruid heeft identieke werking met antidepressiva. Dat betekent dat je het zorgvuldig moet opbouwen en na zes weken niet zomaar kunt stoppen. De klachten zijn gigantisch. Overigens is dit wel bij iedereen verschillend. Hierover is ook een uitzending geweest op Zembla. Voorzichtig dus met St. Jans!

        • ronald

         13 maart 2018 12:56

         Een reactie op het bericht van Elle. Sint Janskruid zet de lever aan om krachtiger ontgiftingswerk te doen. Dus zul je voldoende water moeten drinken, om de vrijgekomen afvalstoffen te helpen je lichaam te verlaten.

         • Pammetje

          25 februari 2018 13:08

          Ik gebruik lorazepam al 40 jaar. De laatste tijd voel ik me behoorlijk depressief. Kan ik sint-janskruid er bij gaan gebruiken?

          • Pam

           28 februari 2019 14:09

           Ik slik ook lorazepam en mag er van mijn arts rustigma st. Janskruid bij gebruiken.

          • 748-liss

           26 oktober 2017 15:53

           Wat is het toch jammer dat mensen hier alleen hun positieve ervaringen vertellen, maar daarna niet meer terugkomen om vragen te beantwoorden.
           Ik lees over iemand bij wie het uitstekend werkt en dat ze zelfs vijf kilo kwijt is doordat de drang naar snacken verdwenen is. Dat wil ik ook wel! Maar ja, welk merk, in welke hoeveelheid, hoe vaak... Daar moeten we dan maar naar raden.

           • Jan

            14 april 2017 16:33

            Kira Forte is geweldig en er zijn lovende verhalen over. Het is het beste sint janskruid. Helaas is het tijdelijk niet meer verkrijgbaar, weet iemand waarom?

            • Sep

             03 juni 2018 22:17

             Kira Forte is de krachtigste samenstelling St. Janskruid. Forte = sterk. St. Janskruid is gevaarlijk en binnenkort gaat het helemaal de handel uit en kun je het alleen nog via een psychiater voorgeschreven krijgen.

             • Emm

              24 mei 2017 12:13

              Ik koop het op ebay in de UK. Het heet Kira low mood. Het is tot eind juni niet verkrijgbaar in Nederland. Dit heeft de producent mij laten weten.

              Merkt u echt verschil?

             .
             - Advertentie -
             - Advertentie -