Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Blaasvergroting

Nog geen beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

De blaas kan door verschillende oorzaken vergroot zijn. Dit geeft pijn en een zwelling midden in onderbuik, net boven het schaambeen. Mogelijke oorzaken van blaasvergroting kunnen een goedaardige prostaatvergroting of prostaatkanker zijn. De prostaat drukt dan de plasbuis dicht, zodat de urine niet goed meer uit de blaas kan en zich ophoopt. Het achterblijven van urine in de blaas heet urineretentie.

De plasbuis kan ook vernauwd zijn door een operatie of bij vrouwen door vaginitis (een ontsteking van het slijmvlies van de vagina). Urineretentie kan ook ontstaan doordat de blaasspier niet goed aangestuurd kan worden, bijvoorbeeld na een beroerte of bij de ziekte van Parkinson.

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

- Advertentie -

Pagina laatst aangepast op 08-01-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

Nog geen beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl