Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van baarmoederkanker

5 uit 5 - 1 beoordeling
Beoordeling icoon1 mensen vonden deze informatie nuttig

Behandelingen die gebruikt worden bij baarmoederkanker zijn:

  • Baarmoederoperatie. Afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt, kan de operatie zich beperken tot de baarmoeder of moeten ook de eierstokken en ondersteunend weefsel weggenomen worden.
  • Chemotherapie. Deze behandeling maakt gebruik van een combinatie van celdodende en celdelingremmende medicijnen (cytostatica). In welke vorm deze behandeling gegeven wordt en welke combinatie van medicijnen je krijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
  • Hormonale therapie. Baarmoederkanker kan gevoelig zijn voor vrouwelijke geslachtshormonen. De hormonen zorgen ervoor dat de kanker harder groeit. Als de kanker hormoongevoelig is, kan met hormoontherapie de hoeveelheid vrouwelijk geslachtshormoon beperkt worden.
  • Bestraling. Bij bestraling wordt er door de huid heen straling toegediend aan het tumorweefsel. Ook omliggend weefsel kan problemen ondervinden van de straling.

Vaak wordt een combinatie van bovenstaande behandelingen ingezet. Welke behandelingen je krijgt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Persoonlijke omstandigheden.
  • Stadium van de baarmoederkanker.
  • Mate van kwaadaardigheid van de baarmoederkanker.

Of de behandeling succesvol is en je kunt worden genezen, hangt onder andere af van het stadium van de zieke en persoonlijke omstandigheden. Als er geen kans is op genezing, dan kunnen bovenstaande behandelingen ook ingezet worden om het leven te verlengen en symptomen te verminderen. Dit noem je een palliatieve behandeling. 

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 1 beoordeling

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -