Zoeken

Wat is het effect van alcohol op het lichaam?

Alcohol wordt via de maag en de dunne darm opgenomen in het bloed. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat de alcohol naar alle delen van het lichaam verspreid wordt. De alcohol bereikt na ongeveer 10 minuten de hersenen, vanaf dat moment ben je onder invloed. Bij een volle maag duurt de opname van alcohol iets langer dan bij een lege maag.

Alcohol verdooft je hersenen. Dit wordt veroorzaakt door het effect dat alcohol heeft op de overdracht van signalen in zenuwen en hersenen. Door deze verdoving verdwijnen bepaalde remmingen van de drinker. De drinker voelt zich ontspannen en gaat zich steeds losser gedragen. Alcohol kan er ook voor zorgen dat iemand zich juist agressief, depressief of angstig voelt. Hoe meer iemand drinkt, des te sterker het effect.

Daarnaast vermindert alcohol de opname van vitamine B1 in je lichaam. Je kunt dus een tekort aan vitamine B1 krijgen als je veel drinkt. 

Effecten per glas alcohol

Aantal glazen Effect
1-3 glazen (0 à 0,5 promille) Ontspannen, ontremd, vrolijk
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille) Aangeschoten, tipsy
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille) Zat, dronken
15-20 glazen (3 tot 4 promille) Laveloos
20-25+ glazen (4 promille en hoger) Knock-out

Effect van alcohol op organen

Alcohol kan op lange termijn effect hebben op de volgende organen:

Effect van alcohol op hersenen

Na het drinken van 1 à 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Wanneer je voor een langere tijd gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen neemt af, je denkt langzamer, je bent minder creatief en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel 15% krimpen. Jarenlang teveel drinken kan, zeker in combinatie met een tekort aan vitamine B1, leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is het Korsakovsyndroom.

Effect van alcohol op lever

Alcohol is een giftige stof die door het lichaam afgebroken dient te worden. Dit afbraakproces vindt plaats in de lever. Wanneer je overmatig alcohol gebruikt, kan de afbraakfunctie van je lever verstoord raken.

Na het gebruik van grote hoeveelheden alcohol in een korte periode kan leververvetting (een ophoping van vet in de levercellen) ontstaan. De lever kan gaan zwellen. Hierdoor kunnen pijn, een slechte eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht ontstaan. De lever herstelt zich wanneer er wordt gestopt met drinken.

Jarenlang overmatig alcoholgebruik kan leiden tot levercirrose: levercellen worden vernietigd en er ontstaan littekens in de lever, waardoor de lever na verloop van tijd niet meer functioneert. Levercirrose is een dodelijke aandoening. In het geval van levercirrose herstelt de lever zich niet meer wanneer wordt gestopt met het drinken van alcohol.

Effect van alcohol op de maag

De binnenkant van de maag is met slijmvlies bekleed. De functie van dit slijmvlies is het beschermen van de maagwand tegen maagzuur. Door overmatig alcoholgebruik kan dit slijmvlies beschadigd raken, met vervelende aandoeningen tot gevolg.

Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een maagvliesontsteking of een maagzweer.

Effect van alcohol op hart- en bloedvaten

Het drinken van alcohol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.

Echter, het drinken van maximaal 1 tot 2 glazen per dag blijkt een beschermend effect op hart- en bloedvaten te hebben. Dat gunstige effect geldt alleen voor gezonde mannen en vrouwen boven de 40 jaar. Bewegen, gezond eten en niet roken zijn veel betere levenswijzen om hart- en vaatziekten te voorkomen. 

Effect van alcohol op kanker

De kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm wordt verhoogd door het drinken van meer dan 3 glazen alcohol per dag. Vrouwen die meer dan 2 glazen alcohol per dag gebruiken, hebben daarbij een verhoogd risico op borstkanker. Zware drinkers hebben ook kans op kanker aan de lever en de dikke darm.

Alcoholvergiftiging

Wanneer de concentratie alcohol in het bloed zo hoog is dat je bewusteloos of in coma raakt, spreken we van alcoholvergiftiging. Hoe snel (na hoeveel glazen) een alcoholvergiftiging kan ontstaan is afhankelijk van:

  • Het geslacht (vrouwen lopen eerder gevaar dan mannen)
  • Lengte
  • Lichaamsgewicht (mensen die weinig wegen lopen eerder gevaar)
  • Snelheid van drinken
  • Ervaring met veel drinken
  • De stemming van iemand
  • De aanwezigheid van voedsel in de maag

Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (staat gelijk aan ongeveer 20 glazen). De kans dat je bewusteloos raakt is dan groot en er is sprake van levensgevaar. Bij 5 promille kun je in coma raken. Het zenuwstelsel kan zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentrum verlamd raakt. Dit is dodelijk.

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video