Zoeken

Maagzweer

(Ulcus pepticum)

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een naam voor zowel een wond in het slijmvlies van de maag, als voor een wond in het begin van de twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm bevindt zich net voorbij de uitgang van de maag.

De balans tussen de zuur- en slijmproductie van het slijmvlies van de maag kan door verschillende oorzaken verstoord raken. Hierdoor kan het zuur een gat bijten in het slijmvlies van de maag of in de twaalfvingerige darm. Deze wond wordt een maagzweer genoemd.

Een maagzweer gaat vaak gepaard met maagklachten. Dit komt doordat er zenuwen bloot komen te liggen. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, heeft dit hevige pijn tot gevolg. Een maagzweer kan perforeren. Dit betekent dat het gat zich volledig door de maagwand boort. Ook kan een maagzweer gaan bloeden. Dit kan leiden tot bloedarmoede, bloedbraken en/of bloed in de ontlasting. Bloed in de ontlasting kan zich ook voordoen als pikzwarte, teerachtige stinkende ontlasting.

Oorzaak van een maagzweer

De maagzweer wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori. Ook het gebruik van bepaalde pijnstillers kan leiden tot een maagzweer. Andere risicofactoren voor het ontstaan van een maagzweer zijn:

  • Erfelijke factoren.
  • Alcohol.
  • Roken.

Er wordt vaak gedacht dat stress een oorzaak is voor een maagzweer, maar dit is niet het geval. Stress kan wel je eetpatroon veranderen. Sommige mensen gaan extra veel eten als ze last hebben van stress, anderen krijgen geen hap meer door hun keel. De maagzuurproductie gaat gewoon door. Beide gevallen kunnen de klachten aan de maag verergeren.

Symptomen van een maagzweer

De symptomen die optreden bij een zweer in de maag en twaalfvingerige darm komen grotendeels overeen. Klachten die optreden bij een maagzweer zijn:

  • Pijn of een vervelend gevoel in de bovenbuik. Deze pijn wordt ook wel omschreven als ‘maagpijn’ of ‘maagkrampen’.
  • Soms kan de zweer een maagbloeding veroorzaken. In dat geval zit er bloed bij de ontlasting dat er zwart en teerachtig uitziet.
  • Misselijkheid of braken.
  • Gebrek aan eetlust, met als gevolg gewichtsverlies.
  • Bloedarmoede (bij een lang aanhoudende bloeding).

Een specifieke klacht bij een zweer in de maag is dat de maagpijn verergert na het eten. Bij een zweer in de twaalfvingerige darm heb je vooral last van pijn op een lege maag en kun je’s nachts wakker worden van pijn in je buik.

Diagnose van een maagzweer

De diagnose maagzweer wordt gesteld door middel van een kijkonderzoek in de maag en twaalfvingerige darm, een gastroscopie. Hierbij brengt de arts via je mond een slangetje met een camera op het uiteinde naar de maag. In je maag kan de arts kleine hapjes nemen uit het slijmvlies. Deze hapjes worden in het laboratorium onderzocht, om zo de oorzaak van de zweer vast te stellen. Ook kan op deze manier een eventuele bloeding behandeld worden.

Laatst bijgewerkt op 30 september 2014

Deze tekst is goedgekeurd door J.W. Poley, maag-lever-darm-arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers