Zoeken

Maagzweer

(Ulcus pepticum)

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een naam die wordt gegeven voor zowel een wondje in het slijmvlies van je maag, als voor een wondje in de twaalfvingerige darm. Deze darm bevindt zich net voorbij de uitgang van je maag. Er wordt ook wel gesproken van de peptische zweer.

De balans tussen de zuur- en slijmproductie van het slijmvlies van de maag kan door verschillende oorzaken verstoord raken, waardoor het zuur een gat bijt in je maag of in je darm. Voorbeelden van zaken die je maagzuur of slijmproductie verstoren zijn het veelvuldig gebruiken van bepaalde pijnstillers zoals ibuprofen of alcohol. Deze wond wordt een maagzweer genoemd en gaat vaak gepaard met maagklachten. Dit komt doordat door het gat in de slijmvlieslaag er zenuwen bloot komen te liggen. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, heeft dit hevige pijn tot gevolg. Een maagzweer kan perforeren, waardoor er bloedingen bij je maag kunnen ontstaan. 

Oorzaken van een maagzweer

De maagzweer wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van de bacterie Helicobacter pylori. Het gebruik van bepaalde pijnstillers zoals aspirine en NSAID’s kan het maagslijmvlies aantasten, wat kan leiden tot een maagzweer. Andere factoren die invloed hebben op het ontstaan van een maagzweer zijn:

Er wordt vaak gedacht dat stress een oorzaak is voor een maagzweer, maar dit is niet bewezen. Stress kan wel je eetpatroon veranderen. Sommige mensen gaan extra veel eten als ze last hebben van stress, anderen krijgen geen hap meer door hun keel. De maagzuurproductie gaat gewoon door. Beide gevallen kunnen de klachten aan de maag verergeren.

Symptomen van een maagzweer

De symptomen die optreden bij een zweer in de maag en twaalfvingerige darm komen grotendeels overeen. Algemene klachten bij een maagzweer zijn: 

  • Pijn of een vervelend gevoel in je bovenbuik. Deze pijn wordt ook wel omschreven als 'maagpijn' of 'maagkrampen'. 
  • Soms kan de zweer een maagbloeding veroorzaken. In dat geval zit er bloed bij je ontlasting dat er zwart en teerachtig uitziet. 
  • Misselijkheid of braken.
  • Gebrek aan eetlust, met als gevolg gewichtsverlies.
  • Bloedarmoede (bij een lang aanhoudende bloeding).

Een specifieke klacht bij een zweer in de maag is dat je maagpijn verergert na het eten. Bij een zweer in de twaalfvingerige darm heb je vooral last van pijn op een lege maag en kun je  ’s nachts wakker worden van pijn in je buik. 

Bovengenoemde symptomen kunnen overeenkomen met de klachten bij maagkanker. Het is belangrijk om oplettend te zijn als bovenstaande klachten samengaan met: bloedingvermoeidheid, snelle verzadiging, onverklaard gewichtsverlies, toenemende slikklachten, aanhoudend braken en maagkanker in de familie.

Diagnose van een maagzweer

De diagnose maagzweer kan gesteld worden door middel van een kijkonderzoek in de maag en twaalfvingerige darm, een gastroscopie. Hierbij brengt de arts via je mond een slangetje met een camera op het uiteinde naar je maag. In je maag kan de arts kleine hapjes nemen uit het slijmvlies. Deze hapjes worden in het laboratorium onderzocht, om zo de oorzaak van de zweer vast te stellen.

Deze tekst is goedgekeurd door P. Schipper, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

WC - stoelgangHet gebruik van bepaalde medicijnen waaronder antibiotica je darmflora kunnen verstoren? Hierdoor kun je last krijgen van stoelgangproblemen, uiteenlopend van een opgeblazen gevoel tot diarree of juist verstopping. Als je hier veel last van hebt, is het verstandig om met je arts te overleggen om over te stappen op een ander medicijn. Zelf kun je ook een aantal dingen doen om je darmflora en goede stoelgang in stand te houden. Lees hier meer over in de Special Stoelgang.

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Borstkanker & cultuur

Bekijk de video

Specials & Dossiers