Zoeken

Levercirrose

Wat is levercirrose?

De lever is een groot en belangrijk orgaan. Bij een volwassen persoon is de lever zo groot als een voetbal en weegt ongeveer 1,5 kg. De lever ligt rechtsboven in de buik achter de ribben. Zonder lever kan een mens niet leven. De lever heeft verschillende belangrijke functies. De voornaamste taken betreffen: de stofwisseling, het samenstellen van de bloedvloeistof en het zuiveren (ontgiften) van bloed. De lever is eigenlijk te vergelijken met een kleine chemische fabriek. Hij produceert gal, maakt bloedeiwitten, slaat koolhydraten uit ons voedsel op, vormt glycogeen uit melkzuur dat uit onze spieren komt, helpt giffen af te scheiden, slaat ijzer op en produceert warmte zodat we een goede lichaamstemperatuur hebben.

Het is dan ook niet voor niets één van de grootste organen in ons lichaam. Dit sponzige, roodbruine orgaan in de buik bevindt zich net onder het middenrif. Er zijn verschillende leverziekten. De lever kan ziek worden door aangeboren afwijkingen, stofwisselingsziekten, virussen, bacteriën, medicijnen, alcohol, verwondingen of tumoren. Als de lever niet goed functioneert, ontstaan er storingen in de stofwisseling.

Oorzaken van levercirrose

Cirrose kan veroorzaakt worden door ontsteking (hepatitis B), vergiftiging of langdurig, overmatig alcoholgebruik. Door middel van lichamelijk onderzoek en eventueel eenvoudige testen kan je huisarts meestal de oorzaak achterhalen en een eventueel ernstige ziekte uitsluiten.

Symptomen van een levercirrose

Eén van de meest bekende verschijnselen bij een niet goed werkende lever is geelzucht. Hierbij treedt een kleurverandering van de huid, ogen, ontlasting en urine op. Wanneer er iets mis is met de lever, kan hij in veel gevallen zichzelf herstellen. Maar als de ziekte of verwonding te ernstig is, lukt dat niet meer. Omdat de lever zo belangrijk is, heeft dat grote gevolgen voor de gehele stofwisseling van ons lichaam. Als de lever zichzelf niet kan herstellen, treedt in het laatste stadium van veel leverziekten cirrose op. Bij levercirrose wordt afstervend leverweefsel vervangen door vezelig weefsel, dat littekens (fibrose) vormt. De lever kan niet meer normaal functioneren en de nog overgebleven gezonde rode bloedcellen krijgen geen bloed meer aangeleverd.

Levercirrose levert veel klachten op. Je verliest je eetlust, bent misselijk en moet braken. Je gewicht en spierkracht nemen af. Je huid jeukt, je krijgt een slechte adem en kunt bloedende spataders in slokdarm en endeldarm krijgen. Dat laatste komt doordat het bloed een alternatieve route zoekt om van de lever terug naar het hart te gaan. Het is zelfs mogelijk dat je bloed ophoest. Het is belangrijk bij vage bovenbuikklachten die lange tijd bestaan en niet vanzelf verdwijnen, naar de huisarts te gaan. 

Deze tekst is goedgekeurd door W. Stenvers, huisarts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video

Specials & Dossiers