Zoeken

Lever

Bouw van je lever

Je lever zit rechtsboven in je buikholte, naast je maag. De bovenkant van je lever ligt tegen je middenrif (diafragma) aan. Je lever is verder een groot orgaan - het weegt zo'n anderhalve kilo - dat verdeeld is in twee leverkwabben. Een grote rechter- en een kleinere linkerkwab.

Je lever bestaat uit zogenaamde celformaties die ook wel kwabjes genoemd worden. Ieder kwabje wordt omringd door aftakkingen van je bloedvaten en de galbuis. In iedere kwab bevinden zich gespecialiseerde cellen die de verschillende functies van de lever uit kunnen oefenen.

Spijsverteringsstelsel, darmen

Functie van je lever

Je lever is een belangrijk orgaan. Zonder kun je niet leven. Zo heeft je lever de volgende belangrijke functies:

 • Vorming van gal. De lever vormt gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas. Als je vet eet, dan trekt je galblaas samen om zo de gal in je dunne darm los te laten. De galvloeistof zorgt in de dunne darm voor een goede afbraak van de vetten.
 • Koolhydraatstofwisseling. In het voedsel dat je eet, zitten onder andere suikers. Deze suikers zijn niet allemaal direct nodig. De suikers worden daarom naar je lever getransporteerd waar het overschot opgeslagen wordt als glycogeen. Glycogeen kan tijdens inspanning (bijvoorbeeld tijdens sporten) weer omgezet worden naar suikers.
 • Eiwitstofwisseling. Bij de vertering van je voedsel ontstaan aminozuren. Deze aminozuren worden uit je darm in de bloedvaten opgenomen en getransporteerd naar de lever. De lever kan van deze aminozuren nieuwe eiwitten maken. Deze eiwitten kunnen vervolgens weer door je lichaam gebruikt worden.
 • Vetstofwisseling. Bij de vertering van je voedsel komen naast aminozuren ook vetzuren vrij. Je kunt verzadigde of onverzadigde vetzuren hebben. De onverzadigde vetzuren kunnen weer gebruikt worden in je stofwisseling of als brandstof. Je lever kan verzadigde vetzuren omzetten naar onverzadigde vetzuren.
 • Ontgiften en reinigen. In je dagelijkse leven kunnen veel schadelijke stoffen in je lichaam terecht komen. Niet alleen door alcohol drinken, maar ook door het gebruik van medicijnen. Je lever kan deze schadelijke stoffen onschadelijk maken en vervolgens afvoeren via de galvloeistof of urine.
 • Opslag. Behalve glycogeen (zie koolhydraatstofwisseling) kunnen ook andere stoffen (tijdelijk) opgeslagen worden in je lever. De lever laat ze vervolgens los als je lichaam ze nodig heeft. Bijvoorbeeld:
  • Vetten.
  • Minozuren.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

Werking van je lever

Om al deze verschillende functies uit te kunnen oefenen zijn er twee afzonderlijke systemen aanwezig in je lever:

 • Het bloedvatsysteem.
 • Het galgangsysteem.

Het bloedvatsysteem

In je lever zit heel veel bloed. Dit bloed komt binnen via de poortader. Deze poortader brengt bloed binnen dat afkomstig is van je darmstelsel. Alle voedingsstoffen die in je darmstelsel in je bloed zijn opgenomen kunnen vervolgens in je lever worden opgenomen. De levercellen kunnen ze vervolgens omzetten, bewaren of  weer afgeven aan je bloedvaten.

Het galgangsysteem

De lever maakt gal aan. Om deze gal vervolgens af te kunnen voeren, zitten er in je lever veel galkanaaltjes en iets grotere galwegen. Gal die aangemaakt is worden via deze kanaaltjes en galwegen afgevoerd naar de galblaas.

Herstellend vermogen

Je lever is een belangrijk orgaan, maar het is ook een bijzonder orgaan. Hij is namelijk in staat om weer aan te groeien en uit te groeien tot een volledige lever als deze gedeeltelijk verwijderd is. Het is dan wel belangrijk dat het overblijvende deel van je lever gezond is. Je lever kan bovendien nog heel lang zijn werk blijven doen, als een deel ervan (bijvoorbeeld door ziekte) niet meer functioneert. De lever heeft dus een enorme reservecapaciteit.

Problemen met de lever

Leververvetting, men spreekt ook wel van een ‘vette lever’ is een ziekte van de lever die optreedt als de vetstofwisseling verstoord raakt. Je lever kan vergroot raken of opzetten wanneer je een leverontsteking, ook wel hepatitis genaamd, hebt. Als gevolg van een leverontsteking, een vergiftiging of overmatig alcoholgebruik kan levercirrose (verlittekening van leverweefsel) ontstaan. Wanneer een kwaadaardig gezwel in je lever groeit, heb je leverkanker.

Deze tekst is goedgekeurd door K. Vos, huisarts

Delen
Wist je dat?

Gladde, rusteloze benenVeel zwangere vrouwen te maken hebben met rusteloze benen? De grootte van de baarmoeder zou de doorbloeding naar de benen belemmeren, waardoor zwangeren last krijgen van vervelende spierkrampen in de benen. Deze treden vooral aan het einde van de nacht op. Meer weten over de oorzaken en behandeling van rusteloze benen? Lees dan het dossier Rusteloze benen (Restless Legs)

Wist je dat?

Anticonceptie na bevallingJe na de bevalling niet meer de ‘pil’ kunt gebruiken tijdens de periode van borstvoeding? Dit komt doordat de pil oestrogeen en progestageen bevat en deze combinatie aan hormonen ervoor zorgt dat de melkproductie wordt onderdrukt. Je zou dan onvoldoende melk hebben om je baby te voeden. 

In het dossier Anticonceptie na bevalling zetten we op een rijtje welke anticonceptiemiddelen je wel en niet na de geboorte van je kind kunt gebruiken. Ook vertellen we wanneer je weer met anticonceptie moet starten als je na de bevalling niet meteen weer zwanger wilt raken.  

Meld je aan voor de nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief
Video van de week

Waar moet je op letten bij moedervlekken?

Bekijk de video