Zoeken

Darmkanker

Wat is darmkanker?

Darmkanker komt vooral voor in de dikke darm en wordt dan dikkedarmkanker genoemd. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 12000 mensen dikkedarmkanker vastgesteld. Bij ongeveer 1/3 hiervan gaat het om endeldarmkanker. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm, vlak voor de anus. Na prostaatkanker en longkanker is dikkedarmkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. Bij vrouwen is dikkedarmkanker na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Darmkanker komt vooral voor op oudere leeftijd (vanaf 60 jaar), maar het kan ook voorkomen op jongere leeftijd.

Oorzaken van darmkanker

Bij kanker is het proces van celdeling verstoord. Cellen blijven zich in snel tempo delen, terwijl er geen behoefte is om verouderde cellen te vervangen. Na verloop van tijd ontstaat er een opeenhoping van kwaadaardige cellen: een kwaadaardige tumor.

Om je darmen heen zit een uitgebreid lymfestelsel. Wanneer de tumor groter wordt, groeit deze door de verschillende lagen van je darmwand heen en wordt de kans steeds groter dat er tumorcellen loslaten. De tumorcellen verpreiden zich dan door je lichaam naar bijvoorbeeld je lever of longen. Dit noem je uitzaaiingen. Via je bloedbaan kunnen er ook uitzaaiingen ontstaan.

De groei van dikkedarmkanker gaat meestal heel langzaam. Het kan wel tien jaar duren voordat een gezonde cel uiteindelijk een kankercel wordt. Bij vroegtijdige opsporing is dikkedarmkanker over het algemeen goed te behandelen. In een vergevorderd stadium van dikkedarmkanker zijn de vooruitzichten veel minder gunstig. De kans op genezing is dan klein.

Risicofactoren

Hoe kankercellen ontstaan is niet duidelijk, maar bepaalde factoren kunnen de kans op kanker verhogen:

 • Poliepen
  Poliepen zijn gezwellen die ontstaan in het slijmvlies van de dikke darm. In principe zijn deze gezwellen goedaardig, maar ze kunnen kwaadaardig worden. Regelmatig onderzoek van de dikke darm, bijvoorbeeld door middel van een endoscopie waarbij de dikke darm van binnen wordt bekeken, is dus belangrijk omdat hiermee de poliep opgespoord en verwijderd kan worden.
 • Erfelijkheid
  Ouders, broers, zussen en kinderen van iemand met darmkanker hebben een grotere kans om de ziekte ook te krijgen. Zeker als deze persoon darmkanker ontwikkelde voor zijn vijftigste levensjaar.
  HNPCC (Lynch syndroom) is de meest voorkomende erfelijke vorm van dikkedarmkanker. Bij ongeveer vijf procent van alle patiënten wordt dikkedarmkanker veroorzaakt door HNPCC. Dikkedarmkanker ontstaat bij HNPCC-patiënten vaak voor het 50ste levensjaar. Dit is een belangrijk verschil met niet-erfelijke vormen van dikkedarmkanker, die meestal pas op latere leeftijd ontstaan.
 • Dieet
  De invloed van voeding bij het ontstaan en voorkomen van dikkedarmkanker is nog onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat vooral het eten van veel dierlijke producten (zoals rood vlees) en verbrand of verkoold vlees de kans op darmkanker vergroot.
 • Roken
  Rokers hebben een grotere kans op darmkanker dan niet-rokers.
 • Fysieke activiteit
  Gebrek aan lichaamsbeweging, wat gepaard kan gaan met overgewicht, verhoogt waarschijnlijk de kans op darmkanker. 

Symptomen van darmkanker

De klachten bij darmkanker zijn afhankelijk van de plaats waar de kanker zich bevindt: aan het begin of aan het eind van de dikke darm. Over het algemeen vallen alle patiënten met dikkedarmkanker af.
Wanneer de tumor zich aan het einde van de dikke darm bevindt kunnen de volgende klachten optreden:

Wanneer de tumor zich aan het begin van de dikke darm bevindt, ontstaan de klachten pas veel later dan wanneer de tumor zich aan het eind van de dikke darm bevindt. Er kunnen symptomen ontstaan zoals:

Als de bovenstaande klachten langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Diagnose van darmkanker

Als darmkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op genezing groot. De huisarts kan aan de hand van je klachten, een lichamelijk onderzoek en een rectaal onderzoek vermoeden dat er sprake is van dikkedarmkanker. Hij zal je dan doorsturen naar een specialist. Dit kan een internist, chirurg of maag-lever-darmarts zijn. De specialist zal het lichamelijk onderzoek en het rectaal onderzoek herhalen. Als hij hetzelfde vermoedt als de huisarts, zullen de volgende onderzoeken volgen:

 • Endoscopie.
  Bij een endoscopie bekijkt de specialist de darm via een dunne buis of slang waaraan een kleine camera is bevestigd. Tijdens de endoscopie kan er verdacht weefsel weggenomen worden voor microscopisch onderzoek. Door middel van dit microscopisch onderzoek kan de diagnose dikkedarmkanker gesteld worden.
 • Röntgenonderzoek.
  Door middel van röntgenonderzoek kunnen afwijkingen aan de dikke darm, zoals een tumor, aangetoond worden. Voor dit onderzoek moeten je darmen goed leeg zijn. Je krijgt daarom van tevoren instructies over je voeding en je moet de dag van tevoren laxeermiddelen nemen. 
  Bij het röntgenonderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van je darmen. Om je darmen goed zichtbaar te maken op de foto’s krijg je contrastvloeistof en lucht toegediend. Hier kan je darmkrampen van krijgen. Het onderzoek is vervelend, maar niet pijnlijk of belastend. Op basis van de röntgenfoto’s kan de diagnose dikkedarmkanker gesteld worden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Dossier voorbereiding coloscopieSchone darmen essentieel zijn voor het zorgvuldig kunnen uitvoeren van een coloscopie – een inwendig darmonderzoek? Voedingsrestanten in de darm kunnen er namelijk voor zorgen dat afwijkingen worden gemist en het onderzoek moeilijker is voor de endoscopist. En dus ook langer duurt. Soms mislukt het darmonderzoek zelfs, als de darmen niet schoon genoeg zijn. In het dossier Voorbereiding Coloscopie op Ziekenhuis.nl lees je hoe je je darmen moet reinigen met laxeermiddel en een speciaal dieet. Per laxeermiddel vind je een handig gebruiks- en innameschema! 

Wist je dat?

darmonderzoekIn Nederland jaarlijks bij circa 12.000 mensen darmkanker wordt vastgesteld? Door middel van screening kan darmkanker in een vroeg stadium worden aangepakt of zelfs voorkomen worden. Darmkanker kan ontstaan uit kwaadaardige poliepen in de darm. Als deze poliepen vroegtijdig ontdekt worden neemt de kans op de kanker aanzienlijk af. Via Prescan kun je een darmonderzoek ondergaan. Dit gebeurt middels een roesje waardoor je niets van het onderzoek merkt. Tevens worden de poliepen direct verwijderd. Voorkom darmkanker en maak nu nog een afspraak.

- advertorial -

Wist je dat?

StomaEen stoma er ongeveer net zo uit ziet als het slijmvlies van je wang? Een stoma is een kunstmatige uitgang van je darmen of je urinewegen op je buik. Ben je benieuwd hoe de aanleg van een stoma in zijn werk gaat, wat de eventuele complicaties kunnen zijn en wat voor stomaopvangsystemen er bestaan? Lees dan meer in het dossier Stoma – van stomaoperatie tot stomaverzorging op Ziekenhuis.nl.

Wist je dat?

Kanker.nl- lees de verhalen van lotgenoten of vraag advies van deskundigenJe online je vraag kan stellen aan chirurg Wietske Vrijland? Zij is gespecialiseerd in darmkanker en beantwoordt op Kanker.nl vragen over dit onderwerp. Tijdens een gesprek met de behandelend arts krijg je veel informatie, maar eenmaal thuis blijkt vaak lang niet alles duidelijk te zijn en ontstaan er nieuwe vragen. Op Kanker.nl vind je betrouwbare, gerichte informatie en kan je zelf vragen stellen aan lotgenoten of deskundigen. Je kan hier ook eerder gestelde vragen en antwoorden lezen.

Bezoek dikkedarmkanker chirurg Wietske Vrijland op Kanker.nl en stel je vraag. 

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video