Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Moet de werkgever bedrijfssport faciliteren?

Je ziet het steeds vaker: grote bedrijven die een eigen sportcentrum of fitnessruimte openen. De werknemers kunnen dan in de lunchpauze of na het werk aan de slag op de loopband of een lesje aerobics volgen. Of wat dacht je van een zonnebankje of even bijkomen in de sauna?

Heerlijk natuurlijk, zeker als de baas ervoor zorgt dat de kosten laag blijven of dat je bijvoorbeeld een langere lunchpauze kunt opnemen. Sommige werkgevers doen dat ook: ze dragen een deel van de kosten zodat het sporten voor de werknemers aantrekkelijk geprijsd is.

Bedrijfssport is dus relatief goedkoop en omdat het vlakbij je werkplek is, bespaar je bovendien tijd. De drempel is dus lager om lekker gezond te gaan sporten. En dat is ook weer goed vanuit Arbo-oogpunt: bewegen wordt gestimuleerd, de werknemer is fit en gezond en dus minder snel afgebrand of ziek.

Vind jij dat iedere werkgever bedrijfssport zou moeten faciliteren? Of is het de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer om voldoende te bewegen?

Reacties

 • Suraja

  09 februari 2012 09:34

  Ik zelf ben ook voorstander van het feit dat mensen moeten gaan sporten. Dan kan men ook veel meer stress aan, en inderdaad minder snel ziek. Ik vind zelfs dat de werkgever een werknemer moet kunnen verplichten om minstens 1 maal per week te sporten. Je biedt gewoon meer weerstand, gezonder eten en sporten.

  • Amber

   09 november 2011 15:55

   Hallo allemaal, Heel leuk dat ik dit discussiepunt ben tegen gekomen! Ik hou namelijk mijn betoog over dit onderwerp. Ik zit in 5Havo en alle informatie die jullie hier bespreken kan ik gebruiken als real life argumenten. Maar daarvoor heb ik wel wat dingen nodig. Ik moet zeggen waar de bron vandaan komt en als ik kan zeggen dat dat van een medewerker van een bepaald bedrijf is, is dat prima, maar ook reacties van werkgevers zelf zijn erg leuk! Mijn stelling: Ik zou het erg goed vinden als werkgevers sport gaan facilliteren. Het is goed voor de gezond, zorgt voor minder stress en als het zo geregeld is gaan mensen makkelijker even sporten. Maar hoe wordt het betaald en wat is de rol van de overheid hier in zijn nog vragen voor mij. Ben benieuwt hoe jullie hier over denken. Met vriendelijke Groet, Amber

   • jacquline

    04 september 2003 02:00

    mijn baas heeft laatst een trilplaat gekocht ( bodyshaker ) ik en mijn collega's hebben er zeer veel baat bij .
    in een aantal min kan je de hele moiddag er veer volop tegen aan .
    het is echt een uitkomst zo'n trilplaat
    en je valt er nog vanaf ook althans ik al 3 kilo in 3 weken

    • marleen van hilte

     27 mei 2003 02:00

     Moet? Moeten zitten in het behang zei mijn moeder altijd. Maar is de werkgever slim als hij sport stimuleert? Ja, dat is een hele wijze werkgever zelfs. Zo is er een hele grote verzekeraar in het oosten van het land die van het archief in zijn kelder een sportschool maakte. De directeur zat dagelijks op zijn oefenapparaat naast de receptioniste (bij wijze van spreken). Hij vertelde enthousiast hoe niet alleen het percentage zieken daalde in het bedrijf maar ook hoe de sfeer onderling verbeterde. Hij deed er zelf enorm zijn voordeel mee want al sportend praatte en luisterde hij naar de medewerkers en hoorde allerlei dingen die normaal gesproken voor hem afgeschermd werden. Hij stimuleerde alle medewerkers in het bedrijf om iedere dag in bedrijfstijd een half uur te sporten. De totale productiviteit van het bedrijf ging na invoering significant omhoog.
     Dus moet het? Nee, het is een slimme baas die een hoek in zijn bedrijf reserveert en als rolmodel de hele stoet aan medewerkers met zich meetrekt.

     • 09 februari 2003 01:00

      Persoonlijk ben ik een voorstander van het feit dat mensen moeten sporten. Ik sport 3 of 4 keer per week. Je blijft er fit en gezond bij. Maar je kunt ook beter afreageren. Je blijft positief denken en bent stressbestendiger, dat is heel belangrijk. Maar ik denk niet dat in onze werkkring mensen eerder gaan sporten wanneer de werkgever die mogelijkheid bied. Simpelweg omdat ze niet sportief zijn. Dus denk ik dat het bij ons geen effect zou hebben.

      • F.Cremers

       23 augustus 2002 02:00

       Als de werkgever daar voordeel van heeft zal hij het zeker doen. Voor de werknemer die een goede conditie wil houden of hebben is dit een unieke kans om dit voor weinig geld te kunnen doen.
       Beide partijen hebben hier voordeel aan, dus gewoon doen zou ik zeggen.

       • Tessie

        15 juli 2002 14:06

        Lieve mama van Wesley,

        Wat verschrikkelijk dat jullie knulletje niet mocht blijven...

        Fijn dat het brusje van Wesley in orde is, maar onbezorgd wordt een zwangerschap nooit meer... Heel veel sterkte!

        Liefs,

        Tessie, mama van Guus en Pommetje (11w5d)

        • Linda van de Haterd

         15 juli 2002 14:06

         Een heel aangrijpend verhaal. Ik wens jullie veel sterkte in deze moeilijke en dubbele tijd.

         • Anoniem

          15 juli 2002 14:06

          Ik was wel onder de indruk van je verhaal. Ik hoop dat jullie met je tweede kindje weer een beetje geluk in jullie leven krijgen. Veel sterkte.

          • 15 juli 2002 14:06

           Het spijt mij ontzettend van jullie zoontje, maar wil jullie toch even laten weten dat mijn zoontje nu 8 jaar zijn rechterhartkamer mist en heel veel heeft moeten meemaken in AZG, maar toch tot nu toe een heel gelukkig en normaal leven lijdt. Elke hartafwijking is anders en de beslissing ligt bij de ouders met alle respect. Ik ben nu zelf ook weer in verwachting en hoop op een GEZOND kindje, maar mijn speciale kind met zijn hartafwijking geeft mij zoveel liefde, dat ik me de gelukkigste moeder op aarde voel.
           Ik hoop dat jullie je straks ook gelukkig mogen prijzen met jullie baby, heel veel succes anoniem

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -