Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is een warming-up onzin?

We hebben altijd geleerd dat een goede warming-up en cooling-down voor en na het sporten belangrijk zijn om blessures te voorkomen. Tegenwoordig wordt dit idee niet meer overal gedragen.

Sommige studies trekken het nut ervan in twijfel: de stretchoefeningen zouden niets helpen bij het voorkomen van spierpijn. Doe jij rekoefeningen voor en na het sporten? Denk je dat het zinvol is of geloof je de onderzoekers die zeggen dat je het net zo goed kunt laten? 

Reacties

  • Peter

    19 november 2011 02:20

    Een warming up heeft echter alleen zin wanneer je blessure gevoelige sporten gaat uitvoeren zoals hordelopen of turnen. Verder bij hardlopen kan het verstandig zijn om om je spieren op set-point te krijgen, maar je spieren rekken en strekken kun je beter achterwege laten. Ikzelf loop de 1e km gewoon rustig en daarna voel ik aan mn lichaam hoeveel harder ik kan gaan. Belangrijk wel.... meet altijd elke ochtend je hartslag. Is je hartslag aanzienlijk hoger 's ochtends na een avond trainen dan normaal? Dan heb je te hard getraind en moet je dus rustiger aan doen.

    • zimco

      26 april 2011 23:33

      onzin als je dat zegt,warming up is zeker belangrijk,ik past het dagelijk in mijn treining,soms heb je geen zin om te treinen maar als je lichaam gelijdelijk opgewarmd wordt dan wil je meer en meer doen ,dus het gelijdelijkl opbouwen van lichaams temperature (w up)vind ik zeer belangrijk,

      • Zefanja

        24 januari 2011 00:30

        Ik persoonlijk denk dat het misschien wel beter is, maar nodig is het zeer zeker niet.
        Wel eens een hond of kat of welk dier dan ook een warming up zien doen?
        Ik in ieder geval niet...

        • Andre

          11 januari 2010 21:24

          Ik doe zelf een Sportopleiding. En We hebben het over dit onderwerp gehad. De warming-up zelf is eigenlijk min of meer verplicht om maar zo te zeggen. Daardoor voorkom je blessures. Het enige waar nog verschillen over bestaan is over het rekken. Als je snel explosieve energie moet leveren zoals met voetbal en hardlopen, dan heeft rekken daar alleen maar negatieve affecten op. Als je bijv een voorbeeld neemt Usain Bolt. Als hij rek oefening zou doen. Dan komt hij niet meer weg vanuit de startblokken. Dit komt omdat je statische rek oefeningen doet, en dat haalt de spanning eruit die je nodig hebt. Dus de Warming uo moet wel maar rekken eigenlijk niet.

          In sommige gevallen zie je dat er gerekt wordt tijdens de cooling down. Dit is echter niet voor het voorkomen van spierpijn. Spierpijn ontstaat doordat er spierweefsel kapot gegaan is. Als je dan gaat rekken dan krijg je daardoor dat spierpijn hersteld als litekenweefsel. Dat wil je natuurlijk niet.

          • Nico

            13 juni 2009 14:42

            Het voorbereiden op een training/wedstrijd is altijd van belang. Of dit nu inlopen/zwemmen en rekken en strekken is. Zeker het mentale gedeelte je richten op hetgeen je gaat doen heeft een positief resultaat.

            • Nico

              13 juni 2009 14:40

              Het voorbereiden op een training/wedstrijd is altijd van belang. Of dit nu inlopen/zwemmen en rekken en strekken is. zeker het mentale gedeelte je richten op hetgeen je gaat doen heeft een positief resultaat.

              • Jan de Boer

                01 februari 2009 10:50

                Ik vind het nuttig dat eerst je spieren opgewamrd worden.En als je terug komt van het hardlopen kalm en rustig uitlopen,en wat rek en strek oefeningen.
                En daarne een lekkere warmme douch.

                • Jouke Dantuma

                  07 oktober 2008 00:22

                  Als voetbaltrainer kreeg ik van twee studentes de opmerking dat direct na afloop van de warming up, met de wedstrijd moet worden begonnen. Ik bracht hier tegen in dat bij o.a. eredivisie verenigingen gemiddeld tien minuten zit tussen einde Warming up en begin wedstrijd. Wie heeft nu gelijk?

                  • Marco

                    24 september 2008 04:27

                    Ik wil best geloven dat een warming up geen onzin is. Maar ik snap niet zo goed wat nou precies een warming up is en dus ook wat dan het verschil is met rustig aan opbouwen van hardlopen.

                    Het enige wat ik overal zie, lees en hoor is dat een warming up goed en belangrijk is en dat het 7-10 minuten moet duren.

                    Maar waarin verschilt een warming up dan wezenlijk van meteen hardlopen? Ik, nog steeds een beginnend loper, begin sowieso altijd rustig met lopen. Als ik nog rustiger loop voelt het aan alsof het geforceerd gaat en het geen natuurlijke beweging meer is.Als ik tussen het rustige lopen en langzaam aan iets harden ga. Ik snap niet dat het beter is om eerst weer 10 minuten je spieren koud te laten worden en daarna juist te forceren door te hard te lopen.

                    Kan iemand uitleggen hoe het nou werkelijk zit? Zodat ik weet hoe het zit, het ook echt wil en dat weet hoe ik een warming up moet doen. Misschien kom ik dan eens af van die eeuwige scheenbeen irritatie.

                    • Sjaak de beeld aap

                      20 juni 2008 12:18

                      WArming-up is zeker geen onzin want als je spieren niet voldoende warm zijn gelopen kun je zo, wat blesures oplopen. Maar als je al spierpijn had bijv. in j been dan is het logische dat j dat been niet moet stretchen want dan scheur je die spier nog verder uit.
                      peace.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -