Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

In balans door methodes als tai chi, yoga of reiki?

Wat hebben Reiki, yoga, reiki, tai chi, acupunctuur, Bachbloesems en haptonomie met elkaar te maken? Het zijn allemaal geneeswijzen of benaderingen waarbij de energiestroom in je lichaam een belangrijke rol speelt.

Vroeger werden deze methodes afgedaan als vaag en alternatief, maar tegenwoordig hebben de meesten het algemene publiek bereikt. Heel in het kort wat uitleg over de verschillende methodes:

Reiki

Reiki is een Japans woord; het betekent "levensenergie'. Bij een Reiki-behandeling wordt door handoplegging energie overgedragen. De persoon die behandelt legt zijn of haar handen op het hoofd, lichaam en de benen van de ontvanger. Via de handen stroomt Reiki: de helende energie. Na een behandeling ervaar je een diepe ontspanning. Daardoor stelt het lichaam zich open voor genezing. Ook de geest reageert het best via ontspanning. Zo krijgen lichaam en geest de kans om te herstellen.

Yoga

Bij yoga draait het allemaal om lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie. Yoga komt oorspronkelijk uit India; het woord betekent letterlijk 'verbinden'. De adem is de verbinding tussen lichaam en geest en kan deze in evenwicht brengen. De yogahoudingen maken je spieren en gewrichten sterker en je lichaam lenig en evenwichtig. De ontspanning werkt preventief tegen ziekte en stress.

Tai Chi

Tai Chi is een Chinese bewegingskunst, gericht op de bevordering van lichamelijke gezondheid en geestelijk welzijn. Tai Chi helpt de spieren en gewrichten los te houden. Ook bevordert Tai Chi een goede houding. De oefeningen zijn rustig en zijn gebaseerd op de vijf elementen van de energieleer: water, vuur, aarde, hout en metaal. Ze zorgen ervoor dat je meer energie krijgt. Ook heeft Tai Chi Tao een positieve invloed op de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar de spieren.

Acupunctuur

Acupunctuur is een vorm van alternatieve geneeskunde uit China waarbij gewerkt wordt met heel dunne naaldjes die in de energiebanen worden geprikt. Het bestaat al langer dan de Westerse geneeskunde en is gebaseerd op de yin-yang filosofie. Vooral voor mensen met pijnklachten kan acupunctuur verlichting bieden.

Bachbloesems

De Bachbloesemtherapie is een geneeswijze die in de jaren '30 is ontwikkeld door homeopaat Dr. Edward Bach. Dr. Hij ontdekte dat bepaalde bloesems (en sappen) harmonie brengen in de menselijke geest. Dr. Bach was van mening dat het niet in harmonie zijn van de geest kan op den duur leiden tot kwalen, zoals eczeem, hoofpijn of maagpijn. Er zijn Bachbloesemdruppels die je kunt innemen of op de huid aanbrengen. Ook kunnen de bloesems zijn verwerkt in een zalf. De bedoeling is niet zozeer dat de bloesems zelf de patiënt genezen, maar dat ze hem/haar meer in harmonie brengen, waardoor het levensgeluk toeneemt wat vervolgens bijdraagt aan de zelfgenezing van de patiënt.

Haptonomie

Haptonomie houdt zich bezig met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact, met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin. Met houdingen, bewegingen en gebaren. Het aanraken is bedoeld om de ander bevestiging te geven, wat een helende werking heeft. Haptonomie is geen geen geneeswijze op zich, maar een benadering die binnen elk beroep van de welzijns- of gezondheidszorg te integreren is.

Heb jij ervaring met een van deze methodes (of misschien wel meerdere)? En had je er baat bij? Of zijn het vage benaderingen waar je je liever niet aan waagt?

Reacties

 • Helderzijn

  17 februari 2019 13:12

  Iets over de yoga wereld. Ik ben in Nederland, India, Amerika, Brasil actief geweest in de sector van de yoga. Yoga is niet per direct sektarisch maar er zijn zeker yoga sektes onder de camouflage van een yogaschool/yogaopleiding. Sommige van die opleidingen duren 4 jaar tot soms wel 7 jaar. Yoga is niet ingewikkeld maar deze opleidingen maken het vaak ingewikkeld door niet te achterhalen theorie te in het les materiaal aan te brengen. Daarnaast is er van nature een valkuil in het yoga systeem. En dit komt door dat het yogasysteem ervoor zorgt dat iemand dichterbij zijn ware zelf terecht komt en zijn lichaam en emoties in betere balans komen. dit geheeft automatisch een goed gevoel. En dat is natuurrlijk schitterend.

  Alleen door het yogasysteem, dat bijna iedereen iemand kan begeleiden, en dichter bij zichzelf komt is dit ook de perfecte plek voor een psychopaat of narchist om zich daar te nestelen. De Psychopaat geeft de yogalessen en mensen voelen zich steeds beter en beter in hun vel komen. Ze verankeren automatisch het goede gevoel op de yogaleraar/psychopaat. Alleen hebben dit zelf niet door dat dit gaande is. Hierdoor wordt een gevaarlijk persoon gecamoufleerd. En als de red flags gezien worden door de yogaleerling dat de leraar eigenlijk helemaal niet zuiver is wordt dit niet goed geregistreerd. En zal het wel goed zijn. Hij is notabene de gene die hun dit goede gevoel heeft gegeven. En dat kan de psychopaat misschien ook wel duidelijk maken.

  Dat goede gevoel gegeven is door de psychopaat. niets is minder waar. De yogastudent ervaart haar of zijn eigen Natuur. en met die natuur heeft de psychopaat niks te maken. Alleen gaat het hier mis in sommige opleidingen. door de groepdynamiek komen de studenten steeds vaster in de structuur te zitten. En als de pyschopaat denkt dat hij boven de les structuurstaat kom je in een macht verhouding te zitten en een machtverhouding heeft helemaal NIKS met yoga te maken. Ik kan hier op door gaan. Maar ik waarschuw iedereen wel. dat je een opleiding bij een yogaschool gaat doen die al 20 jaar bestaat zegt helemaal niks over of dit een veilige school is of niet. dat de yogameester al vanaf zijn 13e yoga doet zegt niks over de integriteit van deze man. Luister naar de signalen, ook al voel je je goed. heb je meerdere keren het gevoel/idee of zie je dat iets niet klopt. Loop weg er komt wel wat beters op je pad. Het is het niet waard.

  Ik heb mensen echt jaren zien struggelen om hun leven weer bij elkaar te krijgen nadat ze 2 jaar een yoga opleiding hebben gedaan. Maar ze vertellen allemaal wel. eigenlijk wisten ze wel dat er iets niet klopte maar ze voelde zich goed en konden de structuur goed gebruiken. Tevens konden ze zich gewoon niet voorstellen dat een yogaleraar langzaam en subtiel hun uit hun kracht ging zetten. En yoga is het tegen over gestelde. je wordt juist in je kracht gezet. Niemand had verwacht dat de uitwerking zo destructief groot kon zijn van zoiets wat in de volksmond zo mooi moet zijn.

  Sommige mensen zitten wel 10 jaar bij dezelfde school dit is niet normaal. Meestal zie je de frustraties wel en is echt niet allemaal geluk vrolijkheid. Je moet je gewoon overgeven aan blinde gehoorzaming en dat sluimert erin. Dit is echt een sommige steden een probleem waar steeds agressievere yogascholen de steden regeren. yogascholen met meerdere vestigen, honderden vaste leden die honderden of duizenden euro's per jaar betalen en blind aan het volgen zijn. hun kritische denken is gefocust op de samenleving en niet daar hun yogameester wat daar durft eigenlijk niemand nog wat tegen te zeggen.

  Deze scholen infiltreren echt de samenleving en alle concurrentie wordt als minder ervaren. Voor de eigenaar een geld boom natuurlijk waar hij volledige controle op uitoefent met de meeste loyale volgeling verder op de ladder mag. en de nieuwe yogaleraren die zijn volgelingen zijn moge voor een paar euro per les meerdere lessen per week geven voor 6 jaar lang tot ze verder moge naar de volgende fase. Na 15 jaar geven ze alleen nog maar les op dezelfde school en kunnen ze er nog niet van leven niet dat dat direct moet. Maar daar kun je ook je vraagtekens bij zetten. Maar goed. let op . yogaopleiding kan best leuk zijn maar eer zit zeer zeker een duistere kant aan de yoga wereld die niet goed erkend wordt. ook door bepaalde idee van dat het allemaal mooi mooi mooi moet zijn.

  • ilya

   11 december 2012 22:46

   Misschien is Qi Gong dan een goede start. Het is de medische variant van Tai Chi en geeft snel resultaten zonder spierpijn.
   De oefeningen zijn ook gemakkelijk thuis te herhalen. Zo nodig kunnen de oefeningen aangepast worden en bijv. zittend op een stoel gedaan worden.

   Het is een super ervaring om te merken dat je echt je energie en blokkades kunt voelen. De eerste stap naar oplossen ervan.
   En ja, ook de je geest wordt hier rustig van.

   Gewoon eens een proefles proberen!

   • v de venne

    30 augustus 2012 09:44

    Ik ben aan het twijfelen of ik start met yoga of tai chi. Ik ben 54, doe wel aan zumba. Ik ben een zenuwachtig type van binnen, maar uiterlijk kalm. Ik ben alleen bang dat de oefeningen wat zwaar zullen vallen, want heb geen enkele ervaring hiermee.

    • Elly

     14 april 2011 21:52

     Ik geef ruim 20 jaar yogales, zeer tot mijn genoegen. Goed voor gezondheid met rustige beweging en leren hoe het lichaam reageert.De laatste jaren, gezien mijn leeftijd, alleen nog aan senioren.

     Het is beslist geen sekte, het valt onder de Oosterse gezondheids- en bewegingsleer.Je hoeft totaal niets daarvan te weten of boeken te lezen om de oefeningen goed te doen.

     • miep

      02 maart 2011 14:26

      Ik ben op zoek naar adressen waar Ai chi les wordt gegeven. Dit is Tai chi in het water. Het liefst zou ik een adres in de buurt van Amsterdam vinden.

      • Hendrickx

       24 november 2010 19:42

       Ik en mijn vrouw hebben zeer slechte ervaringen met hata yoga. Yoga lokt mensen binnen onder het voorwendsel dat het bevorderlijk is voor het algemeen welzijn. Het wordt voorgesteld als een alleszaligmakende gymnastiek. Niets is minder waar. Yoga is een deel van het esoterische hindoeisme. Aanvankelijk voelt men er zich ontspannen door maar dit is eenvoudig weg het placebo effect. Na ca. twee yaar kwamen de problemen: Onrust, slaapproblemen, depressieve toestanden, anorexia. De raad van de yoga instructeurs was: leg u meer toe op de yoga oefeningen en ga vooral niet naar de dokter. Mijn vrouw is nu tien jaar aan het sukkelen met haar gezondheid. De yoga boeken zijn ondertussen op de vuilnisbelt beland. Gelukkig hebben wij een arts gevonden die deze problemen kent en die ons de raad gaf te stoppen met die gevaarlijke nonsens. Ondertussen staat het internet bol van getuigenissen van yoga slachtoffers. Yoga is niets meer of niets minder dan een uiterst gevaarlijke sekte. Mijn raad aan alle yoga beoefenaars is: matten oprollen en wegwezen.

       • Lieke

        03 oktober 2010 21:01

        Vier jaar geleden ben ik begonnen met Reiki 1, vervolgens Reiki 2, Tera Mai 1 en 2 en Violet Flame gedaan, ben nu bezig met een uitgebreide Reiki-Master opleiding. Sinds 1 jaar ook bezig met Qi-Gong (Wilde Ganzen/Dayan Qi Gong)en Thai Chi.
        Dit alles is een weldaad voor mijn lijf en geest, ik heb al 30 jaar diabetes type 1 (auto-immuunziekte) en heb daardoor de complicatie LJM (Limited Joints Mobility)opgelopen. Ik heb minder pijn en ben veel leniger, als ik stop met de oefeningen lopen mijn gewrichten en pezen vast en moet ik weer richting orthopedisch chirurg.
        Weet iemand overigens of er specifieke oefeningen zijn voor vingers en handen, ik heb chronische Carpaal Tunnel Syndromen en Trigger Fingers aan beide handen.

        • Mirjam

         24 juli 2009 19:15

         Iemand vraagt om alternatieve behandeling voor een tenniselleboog, ikzelf heb goede resultaten met een aps. Voor omschrijving wat het is kan je zoeken op aps therapy en dan komt er van alles. Het is een pijnloze behandeling en helpt fantastisch. Mensen met frozen shoulder of sportblessure zouden dit ook eens moeten proberen.

         • Anita

          13 juni 2009 22:38

          Ik heb een aantal Reiki behandelingen gehad. In eerste instantie ging ik puur uit nieuwsgierigheid. Ik had geen problemen. Maar Reiki maakte wel één en ander los.Het maakt je bewust van zaken. Reiki geeft je dat wat je op dat moment nodig hebt. Ik kan het niet verklaren maar het werkt echt. Enige tijd geleden heb ik zelfs een afstandsbehandeling gehad. Het voelde heel heftig, maar ook dit had zeker effect. Dat merk je later pas. Na de behandeling ben ik vaak wat moe, de laatste keer had ik ook wat hoofdpijn. Ik heb er veel baat bij en ik maak regelmatig een afspraak. Ik noem het \"even opladen en door laten stromen\"
          Ik kan het aanbevelen.

          • Ineke Markies

           29 april 2009 19:06

           Hallo, ik ben Ineke en heb een Tera-Mai Reiki-Seichempraktijk in Breda.Als het lichaam en de geest ontspant dan staan ze open voor genezing. Deze ontspanning kan bereikt worden door een reiki/seichembehandeling en het natuurlijke genezingsproces wordt dan in gang gebracht. Geest en lichaam komen weer in balans. In mijn praktijk geef ik ook hot-stones massage\'s en de reiki-seichem stroomt dan gewoon lekker mee.
           Het vervangt nooit de reguliere geneeskunde, als die nodig zijn, maar de behandelingen kunnen wel ondersteunend werken of pijn verlichten. Kijk op www.teramai-reiki-seichempraktijk.nl voor meer informatie.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -