Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Beweeg jij dagelijks voldoende?

Naarmate mensen ouder worden, gaan ze over het algemeen minder bewegen. En dat terwijl voldoende beweging een belangrijk onderdeel vormt van een gezonde leefstijl. Door voldoende te bewegen kun je je algehele conditie op peil houden en voorkom je bijvoorbeeld stijfheid en broze botten. Het heeft een positief effect op je bloeddruk, je spijsvertering, je cholesterolgehalte, je geestelijk welzijn en nog veel meer!

Voor volwassenen wordt aanbevolen om dagelijks in ieder geval een half uur te bewegen. Deze beweging kun je op verschillende manieren krijgen. Je kunt vaker de auto laten staan of de trap nemen in plaats van de lift, maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan sporten. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat niet iedere sport even geschikt is voor ouderen. Daarnaast neemt de kans op blessures toe met het stijgen van de leeftijd. De voorbereiding voor het sporten verdient daarom extra aandacht, net als het materiaal dat je gebruikt (goede schoenen, etcetera) en de omstandigheden waarin je sport (bijvoorbeeld extra verwarmd zwemwater).

Hoe is het met jouw beweegpatroon gesteld? Beweeg jij dagelijks voldoende? Doe je actief aan sportbeoefening? Welke sport doe je? Ben je dit pas op latere leeftijd gaan doen of heb je altijd gesport? Sport je individueel of beweeg je liever in groepsverband? Heb je met het ouder worden meer last van blessures?

Reacties

 • Marianne

  16 juli 2014 16:38

  Ik sport iedere week, ik doe aan fitness, terwijl ik astma heb e.d. Ik ben niet te zwaar, ik heb de leeftijd van 67 jaar en ik let goed op mijn voeding e.e.

  • Antiloop

   15 juli 2014 19:23

   Vraag mij af of bewegen zo goed is. Over 10 jaar komt er misschien een geleerde professor die onderzocht heeft dat bewegen slecht is voor de mens. Daarom ben ik een ANTILOOP.

   • dr.

    18 maart 2011 00:03

    beste van Roon,

    Zwemmen biedt een goede uitkomst bij artose.

    • van roon

     25 februari 2010 22:56

     voldoende bewegen met artrose in de rug en knieen?
     hoe doe je dat?

     • gré werkhoven

      14 mei 2009 22:52

      iedere dag wandel ik minstens 1-2 uur
      verder let ik op mijn eten enz
      ondanks dat blijft mijn bloeddruk en cholesterol te hoog.
      wel word je van wandelen fitter en het is goed voor je geheugen.

      • B Kingma

       26 oktober 2008 20:44

       Ik heb een krantenbaantje, voor de huis aan huis krant,voor twee wijkjes,van ongeveer honderdvijftig kranten.
       Naast mijn baantje bij de thuiszorg kan dit er mooi bij.
       Je bent lekker in beweging in de buitenlucht,en verdient er ook nog wat mee.

       • mieke

        28 juni 2008 16:04

        Hoi noud .

        ben het wel n beetje eens met je uitspraak ,maar er gaat toch niets boven het lekker buiten zijn (als het weer t toelaat he
        groetje,s Mieke

        • Rik Decoster

         24 juni 2008 12:23

         Ik ben nu 77 en toen ik met pensioen ging ben ik gaan golfen. Nog steeds doe ik dit, meestal nog 9 holes, en ik voel me daar zeer goed bij. Mijn gezondheid is prima en met mijn sexleven ben ik zeer tevreden. Bewegen blijft mijn doel.

         • ingrid

          18 juni 2008 18:43

          ben 51 jaar en ik tennis 4x per week zo'n
          anderhalf uur per keer daarbij doe ik 2x per week 1uur hardlopen en ik moet zeggen ik kan niet meer zonder sporten.Je lichaam blijft slank en gespierd en je voelt je geweldig!!!

          • J.S van den Bos

           23 januari 2008 20:16

           Het lijkt mij dat ik voldoende beweeg, ik loop vrijwel de gehele dag zowel binnen als buiten (kort stukjes door COPD) maar met een beetje geluk wat betrefd het weer kan ik ook wel 1 km lopen, alleen ben ik dan wel moe, maar ben ik thuis dan ga ik alweer verder met het huishoudelijk gedoe verspreid over de dag bedden opmaken c.q verschonen, al het eten klaarmaken, keuken is aan de ander kant van het huis, mijn zieke moeder verzorgen, alhoewel ik volgens de artsen COPD heeft en spirava gebruikt, was mijn longfunctie afgelopen week 100%, en zagen en klonken de longen er goed uit alhoewel ik vroeger stevig rookte, maar wegens een nieuwe operatie moest alles in het kader van de pre-op opnieuw onderzocht bekend is dat ik spieurreuma heeft vanaf mijn 12e jaar dus aan sport heb ik nooit mogen doen, alleen wandelen was voldoende, en ik voel mij ondanks mijn 62 nog redelijk fit en heb nog steeds strijdlust tegen van buiten komend onheil, vandaag heb ik weer eens heerlijk getuinierd struiken verzet en gesnoeid, want na mijn operatie weet ik al uit ervaring dat ik 3 maanden rustig aan moet doen, eerst 6 weken alleen rechtop lopen en rusten daarna langzamerhand gaan oefenen om alle spieren weer op gang te krijgen, algehele conditie is behoorlijk goed het enigste zorgen kind is het hart dat door de spierreuma niet voldoende veerkracht heeft, en daarom mag ik ook niet sporten, en nu heb ik spierpijn. hoi zo blijkt dat ruim 10 jaar niet meer roken wel degelijk positief werkt.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -