Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is klimaatbeheersing op kantoor ongezond?

In moderne kantoorgebouwen is het een gebruikelijk verschijnsel: klimaatbeheersing. Door middel van bijvoorbeeld een airco-systeem wordt de temperatuur en vochtigheid van de ruimtes constant gehouden. Zo heb je in de zomer een koele werkruimte, terwijl het in de winter aangenaam warm is.

In moderne kantoorgebouwen is het een gebruikelijk verschijnsel: klimaatbeheersing. Door middel van bijvoorbeeld een airco-systeem wordt de temperatuur en vochtigheid van de ruimtes constant gehouden. Zo heb je in de zomer een koele werkruimte, terwijl het in de winter aangenaam warm is. Dus geen omkijken naar verwarmingen die je zelf moet regelen of ramen die tegen elkaar openstaan en tocht veroorzaken.

Een slimme oplossing zou je dus zeggen. Maar er zijn ook andere geluiden: van de airconditioning zou je hoofdpijn kunnen krijgen en mensen met lenzen klagen over droge ogen. Ook vinden mensen het vaak storend als ze niet zelf een raam kunnen opzetten of de kachel een standje hoger kunnen zetten als ze het koud hebben.

Welk klimaat heerst er op jouw werkplek? En, hoe bevalt dat?

Verder lezen

Reacties

 • Nick

  17 januari 2018 14:56

  Klimaatbeheersing door middel van een bewaarcomputer is een goede ontwikkeling. Echter, zoals artikelen beschrijven, moet er nog wel onderzoek naar komen. Het is namelijk niet te verantwoorden als het gezondheidsrisico's met zich meeneemt.

  • Karine

   09 mei 2017 13:57

   Wij hebben twee keer een klimaatonderzoek laten doen in ons kantoor en daar is uitgekomen dat er veel bacteriën zijn aangetroffen en op de ramen staat schimmel. Ik ben net twee weken op vakantie geweest en bij terugkomst heb ik direct een verstopte neus en een dikke keel. Mijn baas onderneemt geen actie. Wat kunnen wij doen?

   • Fubar

    23 mei 2017 15:36

    Ha Karin,

    Door welke instantie hebben jullie dit laten uitvoeren?

    Met vriendelijke groet

   • Margriet

    18 juli 2015 19:19

    Heb vreselijke hoofdpijn bij iedere airco die aanstaat. Winkels, trein, vliegtuig of eigen auto.. heb er dagen last van..

    Normaal nooit last van hoofdpijnen. Wat te doen? Vooral nu iedere winkel wel airco heeft. Kan nooit gezond zijn.. wat voor voorzorg kan ik nemen. Wie weet een oplossing..?

    • Sick-building

     11 maart 2014 10:23

     Wij hebben ook klimaatbeheersing op een afdeling van 20 mensen en het bedrijf heeft er voor gekozen om geen vochtigheidsbeheersing te nemen, want dat was te duur. Het is opvallend hoeveel ziekmeldingen wij hebben op de afdeling. Over het algemeen allemaal dezelfde klachten; droge- prikkende ogen, benauwdheid, irritatie luchtwegen, hoofdpijn en allerlei allergie klachten.

     • Zilwyn

      27 januari 2014 16:28

      Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat het wel aan de klimaatbeheersing ligt. Ik werk 2 dagen in een gebouw met klimaatbeheersing en dan heb ik last van droge ogen, hoofdpijn, concentratiestoornissen en huidproblemen. De andere dagen zit ik op een andere werkplek, kan ik ook uren achter elkaar werken en ook met een computer en heb ik nergens kast van. En dit gaat al jaren zo.

      • Isabel

       22 november 2013 22:53

       Het probleem van klimaatbeheersing is niet alleen gelegen in de droge lucht. 'Al langer is bekend dat het 'Sick Building Syndrome' kan zorgen voor vage symptomen zoals irritatie van de neus- en oogslijmvliezen, hoofdpijn, dermatitis, lusteloosheid en andere kwalen. Deze symptomen zijn te wijten aan het verblijf in een gebouw met slechte luchtkwaliteit en worden vaak geassocieerd met schimmelgroei.' Ik vraag me dus af: hoe zou een/ons bedrijf schimmel uit de aanvoerkanalen kunnen verwijderen?

       • Marijn

        25 juli 2016 21:31

        Heb je hier een reactie op gehad?

       • debby

        03 augustus 2005 23:34

        Het kan ook anders zijn. Ik werk bij een kwekerij voor tropische planten het hele jaar staat de thermometer op 28 graden en is de lucht vochtigheid 60 tot 70%. Ook sta ik in de winter 9 uur per dag in het licht van lampen met 500lux (zeer veel).
        Nu mijn belevenis ik ben na mijn eerste maand daar werken vreselijk ziek geweest (overgeven, diaree, 40 graden koorts) dit duurde 3 weken en ik ben daarna nooit meer ziek geweest.
        HOEZO KLIMAATBEHEERSING ONGEZOND.

        • Ruben

         10 maart 2005 01:00

         Beste Wim, dit zou de ondernemingsraad behoren te doen. Je zou ook naar de arbodienst kunnen stappen.

         Ik zit nu op mijn meter te kijken, en zie dat ie op 27% vochtigheid staat, wat ik te weinig vind. Wij hebben ook veel klachten, van droogte, hoofdpijn.

         • Peter

          18 februari 2015 10:47

          Ik zit nu voor de derde dag op rij met betraande ogen. De luchtvochtigheidsmeter geeft 31% aan. Al 16 collega's hebben geklaagd en er heeft een onderzoek plaatsgevonden. Er werd te weinig verse lucht aangevoerd en er moesten kleppen in de luchtbehandelingsinstallatie worden gezet. Dit heeft niet geholpen.
          Voor mij is dit heel lastig, je wordt als klager aangemerkt maar ik heb er zoveel last van dat ik niet geconcentreerd kan werken. Ook anderen in dezelfde ruimte klagen over droge neuzen en droge huid maar dit zijn uitzendkrachten en durven niets te zeggen. Morgen maar eens met een verzuimconsulent gaan praten, je moet iets als de directie zelf geen stappen onderneemt.

         • de jager

          09 maart 2005 01:00

          Ook bij mij op het werk ivm meetemperatuur 20 graden luchtvochtigheid schommelt van 40% tot 85% metaalbewerking koelwater
          overdruk of onderdruk. Loop al zes jaar te knokken om aan te tonen dat ik zelf gezond ben via academisch ziekenhuis.
          Klachten zijn chronisch verkouden, hoofpijn, slecht tegen daglicht kunnen of tocht op de ogen, snel geirriteerd, uitgeput gevoel.
          Na luchtmetingen is de uitslag altijd goed en dat is wat ik niet echt snap
          Heb er een raar gevoel bij om het zo maar te zeggen.

          • wim

           03 maart 2005 01:00

           En wie controleert of het allemaal klopt?
           De "arbo dienst" van het bedrijf? Laat me niet lachen....
           Ik werk nu ruim 4 jaar "binnen" en mijn collega`s en ik zijn dus ook al 4 jaar aan het knokken. Verhuizing naar een nieuw pand gaf even lucht (letterlijk) maar de ellende begint alweer. Luchtvochtigheid beneden de 18%!! Resultaat: hoofdpijn, oogontstekingen, luchtwegaandoeningen en vooral een verknalde werksfeer. Maar goed, we knokken nog maar weer verder.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -