Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is het belang van goede verlichting op de werkplek?

De werkende mens van tegenwoordig brengt vaak het grootste deel van de dag binnen door. Het licht in fabrieken en kantoren is anders (en vaak minder sterk) dan buiten, mede door de moderne trend van kleine ramen en lage verlichtingsniveaus. Ook de energiecrisis in het begin van de jaren zeventig is van invloed geweest op het terugdringen van de hoeveelheid licht in gebouwen.

De laatste 15 tot 20 jaar staat licht weer volop in de belangstelling in wetenschappelijke kringen. Met name zichtbaar licht dat op het netvlies van je oog valt brengt biologische effecten teweeg. Je hebt licht dus niet alleen nodig om te kunnen zien; het regelt ook andere processen. Bekend is bijvoorbeeld het feit dat mensen zich down kunnen gaan voelen als ze te weinig in het (zon)licht komen.

Merk jij effect van de hoeveelheid licht die je om je heen hebt? Is de verlichting op jouw werkplek goed geregeld? 

Verder lezen

Reacties

 • Skriljevecki Boba

  27 juni 2004 02:00

  Ik werk ( 5 dagen per week, totaal 40 uur ) in een kantoor zonder het daglicht. Mijn werkgever doet tot nu toe daar niks aan. Ik ben vaak moe, heb vaak hoofdpijn, mijn hoornvliezen zijn vervormd ( aldus opticien) en ben heel vaak heel erg somber ( om niet te zegggen depressief ).

  • pieternel

   28 november 2002 17:41

   Beste Diana,
   Ik denk zeker dat het helpt.
   Bij een uur in de week sporten verlies je volgens mij veel vocht, maar verder ook niet veel. Zo'n kwartiertje per dag lijkt me een prima begin. Je beweegt waarschijnlijk toch al veel meer met de kleine in de buurt. Succes en groetjes van
   Nellie

   • wendy

    28 november 2002 17:41

    Ik denk wel dat het helpt om je fit te houden maar niet echt om af te vallen.

    • moniek

     28 november 2002 17:41

     Ik denk dat het wel helpt om een beetje in conditie te blijven, maar om af te vallen denk ik niet.
     Als je echt wilt afvallen door middel van bewegen moet je een half uurtje sporten, want na 20min ga je pas vet verbranden.

     • lucia

      28 november 2002 17:41

      Ik vind het de uitkomst en hoop dat ze er ook nog heel lang mee door zullen gaan.
      Op 1 januari woog ik 91 kg en een conditie van helemaal niets. Ik ben gaan lijnen, gewoon gezond eten geen snoep en Nederland in beweging. Ik sta er 's morgens eerder voor op 5 dagen per week
      en het resultaat: ik weeg nu 73 kg en heb skeelers gekocht, ik fiets, wandel en zwem; alles is ineens leuk geworden. Ik ben 48 en dus heel gelukkig met dit resultaat. Echt een aanrader.
      groetjes lucia

      • Helen

       28 november 2002 17:41

       Vorige week is mijn jongste kind voor het eerst naar school gegaan en heb ik de ochtenden heerlijk voor mezelf. Naar een sportschool gaan kost me teveel tijd, vandaar dat ik sporten voor de buis een uitkomst vind. Ik heb vandaag voor het eerst mee gedaan en vond het erg leuk. Ik heb een hele slechte conditie en ben te zwaar, wellicht helpt dit me in de toekomst om gezonder te worden. Blijf er mee doorgaan wat mij betreft.

       • Anna van Gelderen

        28 november 2002 17:41

        Begin dit jaar is mijn man na een zwaar ziekbed overleden. Ik heb hem zelf thuis verpleegd met hulp van een wijkverpleegkundige. Toen hij was gestorven was ik zo moe, dat ik hoopte nog overeind te kunnen blijven tot aan de crematie. Maanden ben ik alleen maar moe geweest. Eind juli begon ik me weer sterker te voelen en zag ik Nederland in Beweging op de tv. Ik doe daar nu dagelijks aan mee en heb er zelfs al opgenomen op de band. Het doet me goed mee te doen met die club sporters en het gaat nu al veel beter dan in het begin. Ik voel me weer fit en kan er weer tegenaan. Ik ben 71 jaar en ik wil zo lang mogelijk blijven meedoen. Anna

        • Anke

         28 november 2002 17:41

         Ik ben begin oktober bevallen en heb sinds een maand Nederland in beweging ontdekt. Volgens mij zijn de oefeningen goed voor je en kan tegelijkertijd je lichaam herstellen van de zwangerschap en bevalling. Het is een mooie start zodat je rustig gaat opbouwen en niet meteen te zwaar gaat sporten want dat levert alleen maar blessures op.

         • H.H.Zeitlin en echtgenote

          28 november 2002 17:41

          Huub(69) & Barbera (65)
          Wij doen mee sinds ca. 6 maanden en zijn erg enthousiast over de bereikte vooruitgang. Sterkere spieren en betere conditie.

          • Rikie Tonino

           28 november 2002 17:41

           Nederland in beweging is voor mij een geweldige ontdekking. Ik kan dit . ook doen als ik in Haarlem ben bij mijn dochter. Zelf woon ik in Limburg en eens in de 14 dagen ga ik 2 dagen naar mijn dochter schoonzoon en kleinzoon. Ik voel gewoon dat iedere dag een kwartier bewegen mij erg goed doet.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -