Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vind je alternatieve geneeswijzen minder betrouwbaar dan de huisarts?

Alternatieve geneeswijzen zoals shiatsu (acupressuur) en homeopathie worden vaak gezien als redmiddel wanneer de westerse methoden falen. 

Terecht of onterecht? Heb je wel eens een alternatieve geneeswijze uitgeprobeerd of wil je het in de toekomst juist wel of niet uitproberen? En beschouw jij alternatieve geneeswijzen als minder betrouwbaar dan de huisarts? 

Verder lezen

Reacties

 • Joke

  07 november 2012 00:08

  Ik beschouw de alternatieve geneeswijze betrouwbaarder dan de reguliere.
  Bij de reguliere gezondheidszorg heeft de farmaceutische industrie de financiele touwtjes in handen. Daar gelooft de overheid in, zij varen er 'financieel wel bij'.
  Vertrouw op jezelf en zoek een eerlijke en betrouwbare alternatieve geneeswijze met opleiding die bij je klachten past.

  • Berberis

   01 oktober 2012 14:23

   Doe het niet.

   • Annet

    22 maart 2010 11:59

    Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo is het ook met alternatieve en reguliere geneeswijzen. Zelf heb ik heel goede resultaten geboekt in het \'alternatieve circuit\', overigens altijd in samenspraak met mijn (huis)arts. Sommige dingen kun je nou eenmaal niet (helemaal) verklaren met je verstand maar je weet intuïtief dat het goed voor je is. Voor mij geldt: als de resultaten voor mij persoonlijk goed zijn, dan heb ik geen algemeen wetenschappelijk bewijs nodig. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en welbevinden, of je nu regulier, alternatief of met een combinatie van beiden aan de slag gaat!

    • toon

     21 februari 2010 09:58

     Ik beschouw alternatieven geneeswijzen net zo betrouw las wat wij bij de huisarts gaan halen. Alleen merk ik dat veel mensen het als wondermiddeltjes beschouwen en dat is niet zo.
     Shatisu is zeer goed maar tegenwoordig zijn er veel mesnen die zich beoefend noemen en niet zo goed zijn.
     Ik denk dus zowel alternatief is goed maar een huisarts heb je nodig.
     Er zijn homopatische huisartsen en antroposofische huisartsen die je anders bekijken dan alleen die hoofdpijn of die bleszuren.
     eigen verantwoordig is belangrijk ik deze vraag.

     • jannie

      02 februari 2010 09:54

      ja het is grote kwakzalferij
      ik had blaasonsteking en heb cranberry gekocht(14,50) heb het 2weken 2tabletten daags gebruikt en na 2 weken nog geen vergetering, 2 weken met pijn gelopen maar wou gewoon weten of het hielp, na 2 weken en de pot teblatten leeg nog steeds pijn, kreeg ook last van mn nieren, dus toen toch maar mijn urine bij de dokter gebracht en had het dus nog steeds en zat tegen een nierbekontsteking aan, heb nu 3 tabletten(totaal 5) van mijn atibiotica kuur op en voel al verbetering, hoop dat mijn nieren ook afzakken anders daar ook nog een kuur voor halen, dus ben van de wal in de sloot beland, voor mij geen alternatieve middelen meer, maar gewoon naar de huisarst, kost je teminste geen klauwen vol geld, zo dit wou ik even kwijt

      • janet

       19 juli 2009 23:05

       Mijn standpunt is dat zowel reguliere als natuurlijke geneeswijzen kunnen helpen. Het ene lichaam zal chemische middelen afstoten of er gewoon niet op reageren en het andere lichaam zal dat doen met de natuurlijke. Daarom vind ik het nogal eenzijdig om te zeggen dat zowel regulier als natuurlijk alleen, wel of niet helpt. Sta open voor beiden want er zijn zat gevallen die bij beide zeer goede resultaten hebben geboekt. Het draait immers om 1 ding en dat is dat we afkomen van onze ongemakken en lijden!

       • v.kragt

        10 juli 2009 12:26

        Het hangt ervan af. Mocht de aandoening ontstaan zijn door een actuele gebeurtenis of besmetting e.d. dan is de huisarts wel aan te bevelen. Zijn de oorzaken van een aandoening vager of in het verleden te zoeken dan kan een acupuncturist goede diensten bewijzen daar er in vele gevallen energie geblokkeerd is.

        • A. Hoogendijk

         25 juni 2009 17:22

         Betrouwbaar, zelf heb ik er veel baat bij gehad.

         • Gezond

          25 juni 2009 02:51

          Paul Groot, kennelijk ben jij ziende blind, dat je beweert dat alternatieve geneeswijzen en \'geneesmiddelen\' niet bestaan. Hieruit blijkt heel veel gebrek aan kennis en inzicht. Homeopathische geneesmiddelen kunnen (in heel veel gevallen) werkelijk genezen, terwijl reguliere medicijnen geen geneesmiddelen mogen heten, aangezien ze alleen symptomen bestrijden en meer ziekte in het lichaam veroorzaken (verschuiving van symptomen, en op den duur wellicht zelfs medicijnvergiftiging; weet je dat er per jaar zo\'n 30.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen voor bijwerkingen van medicijnen? Je lever kan het op een gegeven moment niet meer aan). En dat zogenaamde \'wetenschappelijk bewezen\' van de reguliere \'genees\'kunde is ook een farce. Weet je wel hoeveel de conclusies van de wetenschappelijke onderzoeken afwijken van de werkelijke onderzoeksgegevens? In 18% klopt de conclusie met de hele inhoud van een onderzoeksrapport, ofwel in 82% niet. Maar artsen hebben toch geen tijd om al die onderzoeken helemaal te bestuderen, dus dat valt toch niet op. Ik heb niets tegen reguliere artsen; ze doen hun best, maar ze zijn gewoon niet goed opgeleid in de werkelijke mechanismen van ziekte en gezondheidsprocessen, en zijn (ongewild) marionetjes van de farmaceutische industrie, die meer miljoenen stoppen in marketing en promotie dan in onderzoek. Dat zegt wel wat. Het is niet zo maar toevallig dat we allemaal steeds meer chronisch ziek worden: allergieën,diabetes,MS,kanker bij 1 op de 3. Komt zeker omdat de reguliere medicijnen zo goed voor ons zijn? Als je er meer over wilt weten, ga maar eens een 5- of 6-jarige opleiding tot klassiek homeopaat volgen. Dan gaan je ogen wel open.

          • Angela

           16 maart 2009 08:31

           Wat is alternatief??
           De geneeskunde die hier als Alternatief bedoeld wordt, is er al duizenden jaren langer dan de reguliere \"geneeskunde\" uit een boekje...........
           Ik WEET dat die geneeskunde helpt.
           Maak er erg veel gebruik van!!
           De reguliere geneeskunde geneest vaak niet, maar die bestrijdt met medicijnen de sympomen of haalt met een operatie iets weg, wat je niet voor niks gekregen hebt...........

           Ik vind dat deze 2 beter moeten gaan samenwerken.

           Gelukkig gebeurd dat ook al heel vaak.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -