Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ruggenprik of volledige narcose?

Wanneer je geopereerd wordt aan je voet of knie(gewricht) kun je in de meeste gevallen zelf kiezen tussen volledige narcose of een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Bij de volledige narcose is het hele lichaam verdoofd en ben je een poosje buiten bewustzijn. Bij de ruggenprik wordt een bepaald deel van het lichaam compleet verdoofd, terwijl de rest van het lichaam normaal blijft functioneren.

Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.

Wat zou jij kiezen als je de keus had? Heb je ervaring met een van de twee vormen van anesthesie? Hoe voelde je na een ruggenprik of narcose? 

Verder lezen

Reacties

 • Henk

  17 december 2019 21:16

  Januari 2020 word ik voor tiende keer geopereerd. Iedere keer onder volledige narcose. Nooit misselijk. Ik heb angst voor ruggenprik, daarom nooit geprobeerd.
  Hoorde vandaag van de arts, dat de kans op infecties na operatie m.b.v. volledige narcose groter is als bij een ruggenprik. Ik blijf toch kiezen voor volledige narcose.

  • Paulus

   07 februari 2019 17:44

   Ik heb nu al drie keer bij de ruggenprik hevige pijn in de benen gehad
   Een soort kramp gevoel laatste keer nog dagen later .
   Heeft er nog iemand ervaring mee ?

   • Bobobby

    11 januari 2019 16:53

    Jaar geleden aan halluc valgus geopereerd onder narcose. Een ruggenprik wilde ik niet omdat ik bang ben voor verlamming. Tevens wilde ik niets mee krijgen van de operatie. Voelde hoe de buis uit mijn keel gehaald werd en was gelijk glashelder, voelde me fit en mocht direct aan de koffie. Heb wel wat stemmingswisselingen gehad de week erna maar ben er toch al bekend mee.

    Nu jaar erna is de kram verwijdert en dit moest d.m.v. een ruggenprik omdat ik een te zwaar ontbijt had verorbert. Het idee vond ik verschrikkelijk en het was het ook. De prik deed geen pijn maar vond het wel beangstigend hoe ik de vloeistof voelde verspreiden. Vond het heel naar dat ik niet kon bewegen. Heb ADHD waardoor het heel beklemmend voelt als je niet kunt bewegen. Raakte in paniek en wilde het liefst gillen waarop ze me een kalmerende injectie hebben gegeven op de recovery. Het voelde als rusteloze benen die ik niet kon bewegen en rusteloze benen moet je gewoon bewegen. Voortaan houd ik me aan de voorschriften en voor mij geen ruggenprik meer. Duurde ook lang voordat het uitgewerkt was van 14.30 tot 19.00

    • Thea

     04 juli 2018 13:55

     Ruggeprik 2x gehad is erg goed bevallen

     • Lies

      18 maart 2018 03:06

      Ik heb 2 jaar geleden een ruggenprik gehad met een voorste kruisband reconstructie. Ik was toen 15 jaar en kan het iedereen aanraden. Mijn operatie (die 1,5 uur duurde) is nu echt een bijzondere gebeurtenis, aangezien ik hem zelf heb meegemaakt. Ook toen de operatie klaar was, was het erg fijn dat ik geen last had van misselijkheid of overgeven.

      • Niekie

       02 februari 2018 16:20

       Ik word 20 februari geopereerd aan mijn Hallux Valgus (scheefstand van de grote teen + grote bobbel aan de buitenkant van de voet) aan mijn linkervoet. Ik ben alleen als de dood voor naalden, maar aan de andere kant ben ik ook bang voor de eventuele consequenties van de narcose. Heeft iemand ervaring met deze operatie en de keuze van de anesthesie?

       • Riek

        01 februari 2018 03:50

        Ik vind het moeilijk wat ik moet doen. Ik ben een keer verdoofd onder narcose. Was wat misselijk. Daar kreeg ik wat voor, een tabletje, maar verder heb ik geen narigheid ondervonden. Ik heb geen ervaring met een ruggenprik,
        dus weet niet wat het beste is. Eigenlijk wil ik niks meemaken en niks merken van de behandeling. Iemand een suggestie wat een ruggenprik inhoudt. Wil liever niks meemaken.

        • Marty

         05 februari 2018 04:05

         Narcose en ruggenprik is allebei prima. Sommige mensen hebben slechte ervaring met narcose, misselijkheid enzo. Tegen hen zou ik zeggen neem als het kan de volgende keer een ruggenprik, als je de operatie niet wil meemaken kun je de anesthesist vragen om een slaapmiddel, dan heb je niet de misselijkheid van narcose en je merkt toch niets van de operatie. Ik ben vorige week nog geopereerd met een ruggenprik. Ik vind het leuk om op een monitor mee te kijken wat de chirurg aan het doen is en hij of zij gelijk een beetje uitleg geeft over de operatie. Een nadeel van een ruggenprik is dat het soms wel lang duurt voordat het goed uitgewerkt is. Vorige week kreeg ik om 13.00 uur de prik, en ik mocht pas om 19.00 uur naar huis omdat ik toen pas weer kon plassen, dus 6 uur na de prik. Bij een vorige operatie mocht ik na 4 uur al weg., dat kan dus nogal verschillen. De prik zelf stelt niet zo veel voor vind ik, er zijn veel spannende verhalen dat het pijn doet enzo, maar die ervaring heb ik helemaal niet, en ik heb 6 keer zo'n naald in mijn rug gehad. Het enige dat ik voelde was een klein prikje van een verdoving spuitje, dat is net zo'n prikje als bloed prikken, stelt niets voor. De naald van de ruggenprik zelf voelde ik niets van.
         Succes met de operatie en beterschap gewenst.

        • STbertAN

         27 januari 2018 10:47

         Wat is beter?
         Ruggenprik of volledige narcose?
         Dit is voor mijn huiswerk.

         • bric

          04 november 2017 21:35

          In 2017 heb ik een heupoperatie gehad aan mijn linkerheup. Over een soort van verdoving is mij niets bekend.
          Nu 5 jaar later heb ik sindsdien rechts naast de wervelkolom een zeurende zagende pijn en ik zou graag weten wat dit nu kan zijn.

          • ewasd

           20 oktober 2017 12:42

           Een aantal jaren geleden heb ik een ruggenprik gehad voor een liesbreukoperatie en dat is mij heel goed bevallen. Nu moet ik een endeldarm operatie ondergaan en ik ga proberen of zij mij weer een ruggenprik kunnen geven.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -