Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hekserij: een levenswijze of gekte? 

Bij de term 'heks' denk je al gauw aan toverspreuken, oude vrouwtjes in zwarte gewaden en bezemstelen. Ze leefden in vroegere tijden en waren gevaarlijk: met hun toverspreuken konden ze allerlei ellende brengen. 

Toch zijn er ook tegenwoordig nog heksen: gewone moderne vrouwen die helemaal niet aan dat stereotype beeld voldoen. Zij zien de hekserij als een soort religie. Net als bij het christendom of het boeddhisme houden heksen zich bezig met feesten vieren, mythen en legenden vertellen en stilstaan bij belangrijke gebeurtenissen met rituelen. Alleen zijn het dan bijvoorbeeld rituelen bij volle maan in plaats van in een kerk. Maar het branden van kaarsen of wierook, wat heksen doen, is ook in de katholieke kerk heel gebruikelijk.

De moderne heks ziet magie niet als tovenarij, maar meer een kracht die vrijkomt door geconcentreerd aan iets te denken. Door in die kracht te geloven kun je de werkelijkheid beïnvloeden. Bij een moderne heks komt er dus geen toverstafje aan te pas. Je moet de moderne hekserij meer zien als een levenswijze, een manier om bewust te leven.

Zie jij iets in deze nieuwe hekserij? Zijn de nieuwe heksen gevaarlijk, gek of exentriek of gewoon mensen die er een bepaalde levenswijze op na houden? Geloof jij in magische krachten?

Verder lezen

Reacties

 • Jennywitch

  20 maart 2014 11:03

  Wat een gekke stelling is dat? Of hekserij gevaarlijk is? We leven toch al een poosje niet meer in de middeleeuwen?!
  Nou ja, goed. Ik begrijp dat er toch nog veel mensen bij het woord Heks denken aan die enge oude vrouw met grote haakneus en giftige appels. Gelukkig zijn er daar maar heel weinig van, en dan vooral in de boeken van Anderson en Grimm. Hekserij is niet "een soort van religie" het ís een religie. Waarbij de volgelingen overigens een vrouw of een man kunnen zijn. Het is dus niet zo dat mannelijke heksen warlocks of tovenaars heten.
  Magie (hoewel daar in veel gevallen wel degelijk een toverstaf aan te pas komt) is maar een klein onderdeel van de religie. de erediensten en jaarfeesten zijn voor de meesten van ons veel belangrijker. Magie bedrijven we om anderen of onszelf positieve energie toe te zenden. zoals genezing van ziekte, een fijn huis om in te wonen, een leuke partner. Die 'gewone' dingen die ieder mens graag wil. Het is een vorm van bidden, eigenlijk. maar dan zonder onze handen te vouwen, maar ze juist uit de mouwen te steken.
  Heksen geloven dat alles wat je doet drievoudig bij je terug komt. Je zou dus ook wel gek zijn om iemand kwaad te doen! Maar jezelf verdedigen mag wel. Dan kaats je alleen maar terug wat een ander jou zou aandoen.
  Ach, gek zijn we zeker niet. Hooguit een beetje eigenwijs.

  • Callin

   14 oktober 2012 13:26

   De meeste (betrouwbare) schattingen gaan uit van 40.000 tot 60.000 slachtoffers, waarvan in de meeste gebieden meer dan 80% vrouwen waren, in sommige gebieden 100%. Tromp moet misschien zelf even wat meer research doen en niet zomaar wat roepen. Niet iedereen is antisemist, maar je zou t haast worden door zulk bizar commentaar...


   Quote: P. Tromp
   ------------------------

   Voor een journalist heeft S. Smid weinig onderzoek gedaan. Er is de laatste jaren veel gepubliceerd en onderzocht betreffende de heksenvervolgingen uit het verleden. Met name vanuit de Feministische beweging zelf hebben Rachel Halsted en Lynette Mitchell onomstotelijk aangetoond dat de bestaande mythen van 9 miljoen slachtoffers op grove speculatie berusten en oorspronkelijk voortkomen uit de antisemitische wens de 6 miljoen slachtoffers van het Nazi Regime weg te wimpelen. Alles bij elkaar opgeteld ligt het aantal slachtoffers van de heksenvervolgingen ergens rond de drie honderd duizend; over een tijdsspanne van enkele eeuwen.(In schril contrast tot de holocaust die zich afspeelde in slechts enkele jaren tijd) Van de slachtoffers was iets meer dan de helft van het vrouwelijk geslacht. Het trekken van een vergelijking met de holocaust is dan ook een smakeloze vergissing, zo al niet een grove belediging in de richting van het Joodse deel van uw lezerspubliek.
   Graag zou ik zien dat u in de toekomst wat zorgvuldiger met dergelijke wilde verhalen om zou springen.

   Hoogachtend
   Tromp


   ------------------------

   • roedie

    09 september 2012 23:22

    waar zijn er keltische heksenopleidingen?

    • dit is geen grap!

     03 oktober 2011 21:08

     ik ben er denk ik een ik heb genees voel enz krachten en hoeveel ik ook eet kom niet over de 50kilo zou dit toeval zijn of echt?

     • Patricia

      17 april 2011 20:39

      ijngelik wil ik geen heks worden ik vind magie wel leuk maar toch het is niks voor mij ! soory

      • Patricia

       17 april 2011 20:27

       Ik geloof in magie maar ik weet niet hoe je een heks kan worden ,ik zauw heel graag weten hoe jullie dat worden !
       Omdat ik zelf ook een heks zauw willen worden !!!

       • maggy

        24 december 2010 00:07

        Ik voel heel veel dingen aan, weet altijd wat mensen gaan zeggen of doen. Ik hoor ruik en zie heel goed. Heb al een paar keer een boodschap gekregen van een overleden persoon, waar ik een heel goede band mee had.. maar ja iedereen staat daar niet voor open. Maar door kanker te krijgen heb ik een goede begeleiding gehad en weet nu dat ik hoog sensitief ben, maar ik heb dat van kinds af. Maar als ik er met een dokter vroeger over sprak, lachte die dat weg! Ik heb dus jaren gedacht dat ik gek was maar ondertusen zijn er al verschillende dokters die er voor open staan.

        • maggie

         21 december 2010 12:34

         Ik zou graag meer weten over heksen. Ik verzamel en als kind zei ik altijd dat ik vroeger geleefd moest hebben, zat ik op de brandstapel. Ik hoop dat ik van jou iets hoor. groetjes

         • Margot

          10 december 2009 20:59

          MM, Leuk dat er over dit onderwerp nagedacht wordt.

          Zelf ben ik een erfheks, vrouw, 52 jaar ,getrouwd en moeder van vier kinderen die zich min of meer ook bezig houden met deze vorm van religie.

          Ik geef een betrouwbare Heksenopleiding en heb een coven volgens de Keltische oude traditie.

          Daarnaast ben ik van af mijn geboorte helderziend en helderhorend. Sinds een jaar of tien help ik gericht mensen hiermee om weer een duwtje in de goede richting te krijgen.Voor die tijd hielp ik af en toe mensen die ik vooral in mijn werk als verpleegkundige tegen kwam. Vooral zakenmensen die in een leidinggevende functie zitten komen bij me om de knoop te ontrafelen. Het gaat vaak over problemen die zorgen dat iemand vast loopt in zijn welbevinden en functioneren.
          Of omdat er contact gezocht wordt met iemand die overleden is of er een aanwezigheid wordt gevoeld.
          Vaak komt het ook voor dat mensen telkens tegen het zelfde probleem oplopen,dat zie je regelmatig in relaties.Je hoort dan dat clienten telkens tegen dezelfde types partners oplopen die juist niet goed voor hen zijn.
          Mensen komen vaak schromend binnen,vooral mannen moeten echt een drempel over. Maar als ik eenmaal goed contact met hen heb en kan vertellen over voor hun herkenbare zaken, worden ze nieuwsgierig en gaan tenslotte met een blij en opgelucht gevoel weer de deur uit. Er komen dikwijls veel emoties vrij tijdens de reading. Emoties die soms al jaren diep weg gestopt waren.De ervaring leert dat een probleem meestal niet op zich zelf staat. Er zijn heel dikwijls lijnen naar het verleden en personen.

          De sessies duren van 1 tot 4 uur. De tijd wordt niet meer als tijd beleeft. De prijs voor een reading is een tegemoetkoming en onafhankelijk van de uren.Vaak zijn mensen en soms ik zelf ook verrast wat er allemaal komt in zo´n reading. Het leid vaak naar de antwoorden die er nodig zijn om weer overzicht te krijgen op hun leven, en daarmee kunnen mensen zelf weer controle over de situatie krijgen. Heel soms volg ik een client een tijdje.Vooral personen uit de zakenwereld, er zijn dan meerdere sessies nodig om weer vat op de zaken te krijgen.Ik maak met toestemming van de client ook weleens gebruik van magie.

          Ik kan vanuit de grond van mijn hart zeggen dat deze hulplijnen echt bestaan.Ik heb nog nooit iemand bij me gehad die vond dat ik onzin uit sprak. Ik vraag ook altijd of clienten me willen vertellen tijdens de reading of zaken herkenbaar zijn. Zo niet dan zoeken we net zo lang tot dat wel zo is. Ik heb het liefst zo weinig mogelijk informatie vooraf. Wel werk ik het liefst vanuit mijn eigen kamer bij mijn thuis in Kranenburg vlakbij Nijmegen.

          Het is wel zaak om een goede paragnost te zoeken, niet teveel voor de behandeling te hoeven betalen en een prettig gevoel bij de paragnost te hebben. Er in geloven hoeft niet.

          Brightest Blessings, Margot

          Mijn Heksennaam is Brighid M.

          • silke

           19 juni 2008 18:45

           ja, die mensen geloven daar nu in he ,vroeger doden ze die mensen ,maar die mensen hebben geen krachten ,ze geloven gewoon in iets anders

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -