Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Even slapen op het werk: de power nap

In China, Japan en de VS wordt het al volop gedaan: even een dutje in de baas z'n tijd. Ook in Nederland gebeurt dit steeds meer, alleen wel heimelijk.

Slapen is nog steeds taboe, Nederlanders associëren het met luiheid. Toch is slaaptekort een ziekmakende factor in Nederland. Wetenschappelijk is aangetoond dat tijdens slapen de stressspiegels verminderen.

Bedrijven zouden er wel bij varen als hun werknemers even kunnen bijtanken met een dutje. Zo zou je met power naps gemakkelijk tien tot twaalf urige werkdagen kunnen maken. Overigens ook geen gek idee om hiermee de files te bestrijden.

Doe jij ook wel eens een dutje tijdens werk zodat je beter kan werken? Vind je het een goed idee als bedrijven dit stimuleren en er tijd voor vrij maken zodat het niet stiekem hoeft? 

Verder lezen

Reacties

 • Loloma123

  12 februari 2015 12:51

  Nee nee gewoon nee.

  • diepman

   23 oktober 2011 13:37

   slecht idee, met het met dick den boer eens.

   Het is symptoom bestrijding. en een (roof)belasting op je lichaam.

   Gewoon op tijd naar bed is veel effectiever.
   Als je nachtrust onvoldoende rust geeft, doe je iets verkeerd qua slaap of qua voeding.

   • Ray

    22 december 2010 10:44

    Tuurlijk zou bijna iedereen dit willen, maar we lopen in NL achter. Er is een gierige verdiencultuur afstammend van de VOC mentaliteit. Of is VOC mentaliteit de NL-cultuur..??

    • sjg.

     22 december 2010 08:55

     Ik werk nu al 7 jaar niet meer, maar heb vanaf ongeveer mijn 20ste-toen nog studerend-iedere dag minstens 1 of 2 maal een uurtje geslapen. Later ook op het werk. Meestal tijdens de middagpauze. Als ik dit niet deed was ik niet meer bij de les. Door even bij te tanken kon ik er weer(echt soms fanatiek) tegen aan. Soms rolde ik een dictaat op en steunde daarop met mijn kin. Men heeft mij dat nooit kwalijk genomen, omdat ik wel presteerde.Een keer viel ik tijdens een les achterover waarop de leraar opmerkte 'carnaval gevierd?'
     Daarom denk ik ook dat thuiswerken goed zou zijn.

     • Tonny van der Heijden

      21 december 2010 21:44

      Ik pleit al jaren voor een dutje tijdens de middagpauze. Ik ben ervan overtuigd dat als werkgevers de vrije keuze laten om s'middags een dutje te kunnen doen, dit zeker ten goede zal komen aan de productiviteit en assertiviteit en gezondheid.
      Een paar stretchers in een leeg kamertje en wisselende pauzes zou voor de Nederlandse economie wonderen kunnen verrichten.

      • rasida

       03 maart 2009 16:07

       ik vind het een super goed idee aangezien ik vaak last heb van slaapaanvallen tijdens mijn werk.

       • petiet

        16 juni 2008 12:29

        Ik vind het prima idee. Als je het niet doet ben je toch niet productief.
        Het zou de prestaties verbeteren. Ik doe het altijd tussen de middag even, maar kan ook naar huis.

        • rian van ineveld

         09 maart 2008 18:13

         Er is een product op de markt dat zich uitstekend leent voor de power nap op het werk, de RelaxRoll. Het betreft hier een rol van zacht polyether waarop je in de lengte gaat liggen, waarbij aan weerszijden je voeten op de grond staan en je armen en handen op kussens rusten. Kijk op www.selfcarecompany.com

         • J Conemans

          08 maart 2008 16:57

          Even de ogen dicht op nachtdienst (mits het werk het toelaat) doet wonderen. Je voelt je meteen een stukker fitter. Naar huis rijden na de nachtdienst is echt levensgevaarlijk. Slaap achter het stuur is mijn inziens erger dan alcohol. Menig bedrijf ziet nog steeds niet het nut in van een powernap. Maar ze zeggen wel dat je even gezond thuis moet komen dan als je naar het werk kwam. De risico's van in slaap vallen achter het stuur wordt niet onderkend.

          • Joris

           30 november 2007 13:10

           Catharine: Het is juist het effectiefst 'maar' 10 minuten te slapen ipv lang. Het is de bedoeling dat je slaapt voordat je in de REM slaap terecht komt. Als je ervoor zorgt dat je daar voor blijft dan krijg je extra energie. Zo niet word je moe wakker.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -