Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eigen bijdrage voor eerste hulp?

Goede medische zorg is in ons land gelukkig bereikbaar voor iedereen. Maar, al onze medische voorzieningen zijn ook zeer kostbaar en daarom is het goed om er zorgvuldig mee om te springen.

Veel mensen hebben geen idee wat een consult bij de huisarts of een opname in een ziekenhuis nu eigenlijk kost en daardoor kan het gebeuren dat mensen te makkelijk met al die mogelijkheden omspringen. Dat merkt men bijvoorbeeld vaak op de eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen. Mensen stappen soms te gemakkelijk naar de eerste hulp, terwijl ze bijvoorbeeld ook prima bij de huisarts terecht hadden gekund met hun klacht. En daardoor is er minder tijd, geld en personeel voor de echt spoedeisende zorg.

Een manier om dit te voorkomen zou kunnen zijn om een eigen bijdrage in te stellen voor een bezoek aan de eerste hulp van een ziekenhuis. Dit zou een drempel opwerpen, zodat mensen niet onnodig van deze voorziening gebruik maken. En als het echt nodig is komen mensen toch wel, is de gedachtengang.

Vind jij dit een goed plan? Of is het juist een zorgelijke ontwikkeling?

Verder lezen

Reacties

 • jankaas

  11 december 2012 12:23

  Buiten of het nu noodzaak is of niet het is een verkapte bezuinigingsoperatie.

  Als de statistiek bewijst dat er minder activiteiten zijn op de SEH's dan kan er met minder af! En dat is een actieve discussie.

  Wie bepaalt de ernst van een verwonding?
  Bepaal de ernst op een dokterspost of SEH en geef een boete als het onterecht is.

  Uit mijn stage op de SEH ergens, kreeg ik iemand die een stilstaande cirkelzaag aangeraakt had 's avonds. Voor een krasje op de nagel, ik zeg betalen.

  Voor iemand die weggestuurd werd met gebroken knieschijf en een twee uur later terug komt met een verwijsbrief zeg ik schande.

  • sjef

   23 oktober 2012 14:03

   Het is een slecht idee om patiënten te laten betalen die hulp nodig hebben. Een verzekering is toch bedoeld om extra niet verwachte uitgave te dekken. Niemand kan van te voren zeggen of en wanneer hij hulp nodig heeft. Daar komt dan nog bij dat de huisartsenpost in Waalwijk is opgeheven en iedereen die onverwacht hulp nodig heeft verwezen wordt naar het ziekenhuis in Tilburg. Waalwijk bestrijkt zo'n 80.000 mensen. Overigens liggen er bij alle huisartsen foldertjes waarin aangeraden wordt om bij spoedeisende hulp gelijk 112 te bellen. En dan de mensen een extra bijdrage te vragen is te belachelijk om over te praten.

   • Ron

    18 oktober 2012 07:39

    Weet iemand een zorgverzekering die de eerste hulp dekt.

    • Yvonne

     28 december 2011 11:47

     Mijn huisarts verwees mij in okt 2012 naar het ziekenhuis Almelo voor een foto van mijn voet ivm een mogelijk fractuurtje in een middenvoetsbeentje. Ik liep daar al een aantal weken mee. Op de foto was iets te zien waardoor ik ben doorverwezen naar de Eerste hulp. Daar constateerde een artsassistent dat het breukje alweer genezen was. Er was geen behandeling nodig. Buiten de foto's a € 70 vroeg mijn zorgverzekeraar ook om een bijdrage van € 427 (eigen risico) ivm de door het ziekenhuis in rekening gebrachte dbc. Heb hiervover een klacht ingediend bij zorgverzekeraar, die heeft geconstateerd dat dcb terecht is gedeclareerd. Dat was te verwachten. Ik heb onze polissen bij Menzis (Anderzorg) opgezegd en wij gaan voortaan naar een ziekenhuis in Zwolle.

     • Jacqueline

      20 september 2011 18:58

      I.v.m. het vermoeden van een breuk van mijn tweede teen (3 weken oud), heb ik op verzoek van de huisarts een foto laten maken en inderdaad een breuk, op advies van de röntgenlaborante naar de eerste hulp, daar heb ik 2 minuten een verpleger gezien die e.a. bevestigde. Verder heeft geen behandeling plaats gevonden, was niet nodig en was mij ook bekend. Even later volgt de afrekening van mijn eigen wettelijke bijdrage en blijkt er een DBC gedeclareerd door het ZH. Ik heb hier met succes bezwaar tegen aangetekend en volgens de klachtenfunctionaris van het ZH blijkt hier wel meer onduidelijkheid over te bestaan bij dit ZH en is het nu een agendapunt voor de Raad van Bestuur. Nu heb ik geen medelijden met zorgverzekeraars, maar eens aandacht voor het declaratie gedrag van zorgverleners zal hoogstwaarschijnlijk een hoop op kunnen leveren m.b.t. de kosten van de gezondheidszorg.

      • Liekje

       15 april 2011 18:11

       Blijkbaar moest ik ook betalen voor de SEH. Ik had glas in mijn hand gekregen doordat de vissenkom sprong tijdens het schoonmaken. Mijn hele hand lag open. Dit grapje heeft mij €168,- euro gekost! Ik ben hier toch voor verzekerd? Ik vind dat het ziekenhuis naar de ernst van de situatie moet kijken. Is het een geval wat kan wachten voor de huisarts? of is het echt een geval voor spoed. Maar goed, ik ben allang blij dat zij er waren want anders had ik een hele lelijke hand er van gekregen. Maar die na rekening(en!) zijn niet zo fijn. Daarnaast vind ik de de verpleegkundige de wond niet goed hebben verbonden. Ze hadden vergeten vette watten tussen te doen zodat het gaas niet aan de wond kon hechten.., wat het dus wel heeft gedaan :( .., En de visjes ;) die hebben het wel overleefd maar kregen een week straf :P

       • Bert

        15 oktober 2010 12:20

        Slecht idee, je gaat daar niet voor de lol naartoe.

        • David

         02 augustus 2010 17:56

         Het is echt te belachelijk voor woorden ik heb het zelfde gehad. Omdat ik gestoken was door een insect en 3 dagen later nog steeds mijn hele onder arm was opgezwollen ben ik op aanraden van 2 verpleegsters naar de eerste hulp gegaan.
         Na 5 sec. kijken zegt die assistent:
         probeer zoveel mogelijk rust te houden en als het kan het te koelen. Succes ermee.
         En dat kost me dan €153,-. Is toch te ziek voor woorden blijkbaar zijn er paar mensen die het voor het zeggen hebben niet naar de eerste hulp gegaan en zijn nu hun hersenen verwaterd ofzo. En als je dan €153,- moet betalen dan wil ik ook binnen enkele minuten geholpen worden en niet naar een half uur. Laat ze eerst zorgen dat ze het personeel op orde hebben en dan pas kosten in rekening gaan brengen. En waarom moet je eerst boos worden op zo\'n miep van de agis voordat ze willen gaan kijken of het uberhaupt wel klopt. Staat er doodleuk chirug op de rekening.
         Nu ik dan toch heb betaald ga ik voortaan voor elk wissewasje. Kunnen ze het krijgen ook. bah ben echt pist.

         • sam

          09 juli 2010 22:48

          ik ben een paar maanden geleden naar de eerte hulp gegaan met een gigantisch opgezwolle lip uit angst dat het misschien zo zou blijven. bleek uiteindelijk minder erg te zijn dan dat het eruit zag en heb geen desinfectie of iets dergelijks gehad heb eigenlijk een onderzoekje van 5 min gehad en ben wegegaan nu declareerd de ziekte kosten verzekeraaar 153 euro eigen bijdrage voor dat grapje bij mij.
          terwijl dat 2 jaar geleden echt niet zo was en nu volgens mij ook niet
          maar er word wel zo een soort wet toegepast in het beleid van me zorgverzekeraar er klopt volgens mij iets niet want het hooren nog alleen planen te zjn de meeste mensen zijn tegen en terecht het zou mensen weerhouden om naar de eerste hulp te gaan en dat is een kwalijke zaak voor mensen in nood die geen hoge kosten op de hals willen halen kortom een vermindering van kwaliteit in de zorg plus sinds waneer kost een arts 150 euro per 5 min dat ziet er uit als puuren speking vande ziekenhuis directeuren tuurlijk zijn die voor zo\'n soort wetgeving eazy money TOCH???

          • Harry

           23 mei 2009 14:00

           Ik vind dit asociaal!Waarom? Mijn huisarts is op vakantie, als ik een vervangend arts krijg ik te horen dat zij niet in de computer van mijn huisarts kan komen! ik ben een AOW-er en kan de eerhulp niet betalen! Inmiddels is dit geen plan meer maar een praktijkgegeven! Als ik de ontwerper van dit plan te pakken krijg krijgt hij/zij van mij een flink pak slaag!!!!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -