Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Aloë Vera: gevaarlijk of wondermiddel?

Aloë Vera is een tropische vetplant die al eeuwen wordt gebruikt om haar medicinale werking. En sinds kort is Aloë Vera weer helemaal in. Niet zozeer omdat er nieuwe goede kanten aan de plant zijn ontdekt, maar eerder doordat veel aanbieders zich op de markt voor dit product hebben gestort. Ook het internet staat vol met verhalen over dit schijnbaar fantastische wondermiddel.

Wat men soms vergeet te vermelden is dat er ook nadelen aan het gebruik kunnen zitten. Zo werken sommige Aloë Vera-producten bijvoorbeeld laxerend bij inwendig gebruik. Ze mogen daarom niet langdurig worden gebruikt en worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Begeleiding van een arts kan soms wenselijk zijn. De gel voor uitwendig gebruik is wel veilig.

Wat is nu waar van dit wondermiddel? Hoe zit het met het aanbod van producten? Heb je ervaring met Aloë Vera? Geef je mening en bekijk ook het dossier 'De Aloë vera-plant' op Dokterdokter.nl.

Verder lezen

Reacties

 • Carrie

  27 oktober 2019 00:21

  Ik gebruik aloë vera voor mijn huid: wat mij betreft is dit de beste ‘crème’ die je kunt gebruiken. Ik krijg er alleen een hele vieze, bittere smaak van in mijn mond wanneer het per ongeluk in mijn mond terechtkomt. Mijn vraag is dan ook: hoe krijgen jullie aloë vera weg terwijl het zo bitter smaakt?

  Aanrader: een week lang dagelijks een aloë vera maskertje met verse gel van de plant op je gezicht doen, je weet niet wat je ziet! Ook wanneer je geen last hebt van acne of iets dergelijks. Ik zie eruit alsof ik op vakantie geweest ben. Geen wallen, rimpels worden minder en rode plekken trekken weg. Maar een hele lepel opeten, hoe dan?

  • Birdy

   21 september 2019 13:56

   Een plant in huis halen en eventueel de gel massa in stukjes snijden en eventueel in de diepvries bewaren is dan ook het beste. Mooie plant!

   Ik woon in Brazilië en heb diverse grote Aloë vera planten in de tuin. Na het afsnijden van een Aloë vera blad bewaren we deze in de koelkast. We gebruiken hiervan alleen de gel. De schil is bitter en bijt een beetje dus die moet in zijn geheel verwijderd worden voor gebruik. Gevoelige delen van de huid, zoals onder de ogen, kan hierop reageren. De huid wordt wat steviger na het gebruik van Aloë vera. Het is een ideaal middel om te gebruiken bij zonnebrand, omdat de pijn hierdoor na 30 minuten wegtrekt. Ik heb dit vele malen uitgeprobeerd en het is erg succesvol! Zoals met alle kruiden en middelen geldt; nooit te lang gebruiken en afwisselen met andere producten. Aloë vera via productie bevat geheid conserveermiddelen omdat de gel anders snel verkleurd. Een plant aanschaffen en hiervan eventueel de gel massa in stukjes snijden en bewaren in de diepvries is dan ook het beste. Het is een mooie plant!

   • Witchte

    21 juni 2019 00:09

    Ooit verse Aloë Vera gebruikt voor oppervlakkige wondjes, schaapjes van de huid. Dat ging prima. Nu gebruikt voor mij lippen. Die waren ernstig droog en strak. Pakte niet goed uit. Leken wel bloeduitstortingen die verschenen op en rond mijn lippen. Niet meer gebruikt en na enkele dagen waren die donker paarse plekken weg. Ook op een schaafwond op mijn been gesmeerd. Werd helemaal zwart. Dus voorlopig gebruik ik het niet meer.

    • Inez

     11 juni 2019 02:05

     Ik heb M.S. en gebruik al zo’n twintig jaar elke morgen twee eetlepels aloë Berry nectar op nuchtere maag. Na drie maanden ging het iets beter met mij, en telkens weer iets beter. Nu na twintig jaar, niet te geloven een wonder middel. Ik ben nooit meer moe, loop een stuk beter en ik zet me nu zelfs in voor goede doelen.

     • pinneke

      13 februari 2019 17:13

      ik heb vele aloe vera planten staan wat en hoe en waarvoor kan ik het allemaal gebruiken? Als gezondheid middel? Ik leer graag over bereidingen voor drankjes of andere. En is het niet schadelik bij inname? Bedankt!

      • Angele

       14 januari 2019 18:24

       Op Aruba heb ik geleerd om het blad te schillen en de gel een half uur in water te leggen. Vervolgens afspoelen voor gebruik.

       • pinneke

        23 december 2018 06:13

        Ik heb veel planten en ik zou graag willen weten wat ik er allemaal mee kan doen, zoals eten of in shake verwerken of op de huid gebruiken etc.

        Bedankt

        • rosa

         28 januari 2019 17:25

         Pinneke,
         Dan moet je wel weten hoe die planten heten, in de volksmond of de Latijnse benaming. Anders kan niemand je helpen.groet,
         rosa

        • Irene

         04 augustus 2018 02:43

         Ik gebruik aloë vera gel uitwendig bij huiduitslag, jeuk, scheeruitslag, eczeem e.d. het werkt goed, vooral verkoelend en helpt goed tegen jeuk. Nu had ik last van (waarschijnlijk) contacteczeem, jeuk en kleine vochthoudende blaasjes op mijn armen. Ik heb daarvoor gel met aloë vera gel gekocht. Dat werkt heel goed, vooral tegen de jeuk. Dus ik besloot het ook in mijn gezicht te smeren. Toen ging het al snel mis, ik kreeg meteen na het aanbrengen een sterk brandend gevoel, toen ik 2 minuten na het smeren in de spiegel keek was mijn huid vuurrood en voelde warm aan. Ik heb direct mijn gezicht schoongespoeld, na een uur koelen met een koude handdoek begonnen de klachten af te nemen. Het rare is dus dat ik op mijn hele lichaam baat heb bij het gebruik van aloe vera en alleen in mijn gezicht en nek een overgevoelige/allergische reactie krijg. Ben ik dan allergisch voor aloe vera? Zijn er mensen die dit ook hebben?

         • rosa

          28 januari 2019 11:49

          Hallo Irene,

          Waarschijnlijk zitten er in dat gekochte aloë middel toegevoegde chemicaliën waar u op reageert.
          Misschien heeft u geen allergische reactie wanneer u de plant gebruikt, altijd voorzichtig proberen op een klein stukje huid.

          Succes.

         • Tooske

          09 juli 2018 15:11

          Dit aloeveragebeuren heeft alles te maken met het levensgevaarlijke piramidespel van een bedrijf dat al sinds jaren verboden is in landen als Duitsland, Belgie, Spanje, Frankrijk en nog meer Europese landen. Dit alles heeft te maken met zelfdokteren en mensen die niet weten dat de producten alleen maar dummieproducten zijn, zijn nooit en te nimmer op mensen geprobeerd.

          Dit piramidespel heeft zich bewust in het zuiden van Nederland gevestigd, vlak nadat er een grote rechtzaak hierover in Belgie was geweest, daar waren ook distributeurs actief, maar die zijn rond 2008 teruggefloten en niemand verhandeld het daar nog gezien het strafbaar is.

          In landen als Duitsland beland je middels dit thuiswerken in de gevangenis want je haalt mensen bewust over om ook producten te gaan gebruiken en maandelijks geld te storten onder de druk dat je dat moet doen anders behoud je je cc niet, dat is een Amerikaans rekenmodel wat niet transparant is, en wat je dan wijs gemaakt word tijdens lezingen waarin je zogenaamd, het is nep, een bovengemiddeld inkomen gaat verdienen.

          Conclusie:
          Negeer het internet, de distributeurs die je aansporen dit werk te gaan doen, je zou zogenaamd meer dan een bovengemiddeld inkomen gaan verdienen door een ander te laten werken, bestaat niet.

          Evenmin verstrekken UWV en de bank geld om zo´n zaak te beginnen, reden is dat het geen zekerheid bied, als zowel de bank als UWV er niet mee instemmen zegt het al meer dan genoeg.

          Hierbij kan tevens opgemerkt worden dat mensen de mond moeten houden tegenover het UWV als ze een uitkering ervan hebben, en pas er van op de hoogte laat brengen wanneer men zich laat inschrijven bij de kamer van koophandel.

          UWV-gerechtigden frauderen hiermee aan de lopende band want ze weten dat werken in vrije tijd, ook in de tijd dat men is afgekeurd MOET MELDEN en niet achterom werken voor dat bedrijf.

          • Elisa

           23 juli 2018 16:46

           Ik drink dat al jarenlang en dat is het enige medicament dat bekwaam is om me te helpen met fibromyalgie! Ik ben naar mijn arts geweest en heb het gevraagd. Zijn antwoord was: Ik weet het niet en ik geloof het niet! Maar mijn arts kan me dus niet helpen, er bestaat geen medicatie hier!

           • Karolien

            17 juni 2019 16:45

            Hoi Elisa,

            Hoe maak je dat? Volgende week krijg ik mijn uitslag maar ze vrezen er ook voor dus alle tips zijn al welkom

            Groetjes, Karolien

            • Gerda

             14 november 2019 10:46

             Ik drink ook al tien jaar dagelijks aloë vera gel en ik ben hier erg over te spreken. Ik heb veel energie, ben nooit ziek op af en toe een verkoudheid na. Ik ben inmiddels op een leeftijd beland waarop de meeste vrouwen last hebben van de menopauze. Ik ken dat niet, heb hier geen last van. Ik heb ook geen medicatie in huis. Eens per jaar ga ik naar de huisarts voor bloedafname. Verder geen last van bijwerkingen.

             Ik heb vrienden en kennissen die fybromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, hooikoorts en diabetes hebben en zij zijn ook erg tevreden over het gebruik van aloë vera. Je moet vooraf wel goed weten welke aloë vera je moet gebruiken en hoe je dit gebruikt. Eerst moet ook goed gekeken worden hoeveel aloë vera gel ergens in zit en of het gecertificeerd en goedgekeurd is. Er zijn soorten die van alles beloven, maar als je kijkt op de verpakking zit er maar 5 procent aloë vera in, aangevuld door chemische bestanddelen. Mijn moeder is 88 jaar oud en drinkt het al zeven jaar. Ze mag het drinken van haar huisarts en ook van haar nierspecialist.

             • Essie

              30 oktober 2019 15:34

              Karolien. Ik weet wat voor product Elisa gebruikt. Ik mag hier denk ik geen reclame maken maar door de super goede ervaring hier ben ik het zelf gaan verkopen.

           • Elke

            27 maart 2018 17:54

            Een echte aloë vera sap van hoge kwaliteit is gemaakt van 100% aloë vera en bevat geen toevoegingen, zoals citroenzuur, smaakstoffen of conserveermiddelen (INCI: 100% aloë vera).
            Aloë vera - kwaliteit maakt het verschil in de werking! Aloë is niet hetzelfde als aloë vera! Onder aloë wordt de bladschil verstaan, en daarin zitten anthrachinonderivaten, ook genoemd aloïne. De farmaceutische industrie gebruikt deze anthrachinonen in laxeermiddelen. En natuurlijk weten we allemaal dat het intensieve gebruik van laxeermiddelen de darm kan beschadigen.
            Om de zuivere aloë vera - de gel - te krijgen met meer dan honderd actieve ingrediënten, zorgen goede bedrijven voor kwaliteitsborging door het tijdrovende en kostenintensieve schillen met de hand. Ik gebruik aloë vera elke dag in mijn schoonheidssalon.

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -