Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Weer naar buiten: op parmantige hakken of toch gewoon gympen?

dinsdag 09 juni 2020

Langzaam worden de maatregelen versoepeld; we mogen weer in grotere groepen naar buiten. Dag joggingpak, hallo zomerjurkje! En wat hoort daaronder? Juist, mooie hakken. Maar pas op, want nauwe schoenen zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van je voeten. Als een schoen op een teengewrichtje drukt, kan een eksteroog ontstaan. En dat kan vervelende pijn geven.

Naar binnen groeiend eeltplekje

Heb je te lang op knellende hakken gelopen? Dan kan er overmatige druk of wrijving op je voet ontstaan, met eeltvorming als gevolg. Door de druk van je schoen op je voet wordt het eelt naar binnen gedrukt. Er vormt zich een eksteroog, ook wel likdoorn genoemd. Dit kan een pijnlijk gevoel geven. Lees meer over de oorzaak.

Wratje of eksteroog?

Er bestaan harde en zachte varianten van eksterogen. Het kan daarom lastig zijn om een eskteroog te onderscheiden van een wratje. Bij een voetzoolwratje vormt zich ook eelt rondom de wrat. Wil je weten of je last hebt van een eksteroog of wratje? Verwijder het eelt. Als er geen zwarte puntjes zichtbaar zijn, gaat het om een likdoorn. Lees meer over het herkennen van een eksteroog.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kun je likdoorns meestal zelf behandelen. Maar in alle gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat je goede schoenen draagt, die niet knellen. Ook kun je ontlastende zooltjes dragen of likdoornringetjes gebruiken. Heb je last van eeltvorming op je voeten? Houd dit dan goed in de gaten, want het kan een voorstadium van een likdoorn zijn.

Wil je graag advies over goede schoenen? Maak dan een afspraak met een podotherapeut

.
- Advertentie -
- Advertentie -