Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Week van de Teek: voorkom besmetting met ziekte van Lyme

donderdag 18 april 2019

Week van de Teek: voorkom besmetting met ziekte van Lyme

Van 15 tot en met 21 april vindt de Week van de Teek plaats. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke, samenwerkende organisaties. Tijdens de Week van de Teek wordt extra aandacht besteed aan tekenbeten, hoe ze voorkomen kunnen worden en welke risico’s een tekenbeet met zich meebrengt.

De Week van de Teek

Vanaf april verbeteren de weersomstandigheden, hierdoor gaan steeds meer mensen naar buiten voor het maken van een wandeling of een bezoek aan het bos. Hier kleven echter risico’s aan vast; in april begint het tekenseizoen. Tijdens de Week van de Teek werken verschillende organisaties zoals Staatsbosbeheer en Stigas samen om mensen te informeren over teken en hoe zij moeten omgaan met tekenbeten. Ruim twintig procent van de teken is besmet met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Ieder jaar krijgen ruim een miljoen Nederlanders te maken met een tekenbeet. Ongeveer 27.000 mensen krijgen hierdoor de ziekte van Lyme. Van dit aantal mensen blijven ruim 1.000 tot 1.500 personen langdurig last houden van klachten.

Klachten en behandeling

Rondom een tekenbeet kan een rode plek op de huid ontstaan, maar dit gebeurt niet bij iedereen. Deze verkleuring kan zich tot drie maanden na de beet ontwikkelen. Iemand die is gebeten door een teek kan in de eerste weken hierna last krijgen van koorts en in sommige gevallen ook van spierpijn en gewrichtspijn. Het stellen van een diagnose op basis van deze klachten is echter niet gemakkelijk. De klachten die worden ervaren na een tekenbeet kunnen een indicatie zijn voor veel verschillende andere aandoeningen. Als de ziekte van Lyme niet direct wordt behandeld met antibiotica, dan kunnen ernstigere klachten zoals zenuwklachten of hartklachten ontstaan.

Volgens het RIVM kan de ziekte van Lyme zowel in een vroeg als laat stadium worden behandeld met antibiotica. Wel is het zo dat hoe langer iemand de ziekte bij zich draagt, hoe groter de kans op schade is. Snel handelen is dan ook van groot belang, bezoek direct na het ontdekken van de beet een huisarts. Het type behandeling verschilt per patiënt en hangt af van het stadium van de ziekte van Lyme. Wanneer de behandeling met antibiotica niet aanslaat en er klachten bij komen wordt de patiënt doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Voorkomen van een tekenbeet

Doordat teken zo klein zijn worden ze vaak over het hoofd gezien. Dit is gevaarlijk, omdat de beet dan pas na enige tijd wordt opgemerkt met alle risico’s van dien. Teken komen vrijwel overal voor, met name in (hoog) gras en in struiken. Ze kunnen omhoog klimmen via een plant waardoor ze gemakkelijk van de plant op een mens over kunnen stappen. Het is dus erg belangrijk om het lichaam goed te controleren op tekenbeten na een bezoek aan een park of het bos. Ook kleding moet goed nagekeken worden; als er een teek op zit moet deze weggehaald worden. De kleding dient vervolgens te worden gewassen op zestig graden. Er zijn nog andere manieren om een tekenbeet te voorkomen:

  • Draag kleding met lange mouwen/broekspijpen en dichte schoenen. Het dragen van lichte kleding maakt het ontdekken van teken makkelijker omdat ze goed zichtbaar zijn op lichte kleding. Daarnaast is het dragen van een petje of hoed raadzaam om te voorkomen dat teken in het haar terechtkomen, waar het erg lastig is om ze te ontdekken.
  • Maak gebruik van een teken-werend middel.
  • Controleer bij het reizen met de auto bij het uitstappen of er geen teken op de bekleding van de stoel zitten.

Lees op Dokterdokter.nl meer over hoe een tekenbeet eruitziet en hoe je het kunt behandelen.

Bronnen: Stigas en Week van de Teek

.
- Advertentie -
- Advertentie -