Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vitamine D-druppels met propylgallaat

dinsdag 03 december 2019 | Bron: www.rtlnieuws.nl

Vitamine D-druppels met propylgallaat

Artsen adviseren ouders om baby’s geen vitamine-D-druppels van Davitamon te geven. Het gaat om de producten Vitamine D aquosum en vitamine D aquosum suikervrij. Deze vitamine-D-druppels bevatten de toevoeging propylgallaat, ook wel bekend als E310. Het is nog onbekend of deze stof wel veilig is voor kinderen onder één jaar.

Geen paniek

Onder ouders is er onrust ontstaan maar volgens de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen is er geen reden voor paniek. Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde (NVK) zegt: “Het is niet 100 procent zeker [...] dat de betreffende druppels veilig zijn voor kinderen in het eerste levensjaar. Daarom geven wij aan alle ouders door dat ze beter kunnen kiezen voor druppels waar geen propylgallaat zit.”

Propylgallaat

Propylgallaat is een antioxidant dat wordt gebruikt om bederf tegen te gaan. Propylgallaat wordt onder andere gebruikt in producten zoals kauwgom, ontbijtgranen en sauzen. In de Europese wetgeving voor het gebruik van additieven in voedsel staat vermeld dat het antioxidant propylgallaat niet mag worden gebruikt in voedingssupplementen voor baby's en peuters. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigen dat dit niet is toegestaan. 

Davitamon

In een reactie laat Davitamon weten dat het antioxidant propylgallaat noodzakelijk is om voedingssupplementen te maken die voldoen aan de kwaliteit- en veiligheidseisen. Dit is belangrijk om het bederf van het product tegen te gaan. Daarnaast zit er volgens Davitamon minder propylgallaat in de vitamine-D-druppels dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van maximaal 0,5 milligram per kilo lichaamsgewicht. Deze ADI-waarde houdt in dat kind van vijf kilo dagelijks maximaal 2,5 mg propylgallaat binnen mag krijgen. In de dagdosering van de vitamine-D-druppels van Davitamon zit slechts 0,00012 gram.

.
- Advertentie -
- Advertentie -