Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vatbaarder voor hart- en vaatziekten met tandvleesproblemen

dinsdag 29 september 2020 | Bron: Dentaid

Patiënten met tandvleesproblemen hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Dit werd bekendgemaakt in de Perio&Cardio-campagne, die werd gelanceerd door de European Federation of Periodontology (EFP) en de World Heart Federation (WHF).

Het initiatief benadrukt dat het belangrijk is om risicofactoren voor hart- en vaatziekten te vermijden, zoals:

Bovendien hebben patiënten die tegelijkertijd aan parodontitis en hart- en vaatziekten lijden, mogelijk een hoger risico op gezondheidsproblemen door het hele lichaam. Daarom zijn een goede mondgezondheid en regelmatige controles bij de tandarts of mondhygiënist essentieel.

Lees meer over gebitsproblemen en het risico op hart- en vaatziekten

Wereldwijd sterft 1 op de 3 mensen door hart- en vaatziekten

Parodontitis, de meest voorkomende tandvleesaandoening, komt bij bijna de helft van de wereldbevolking voor. De meest ernstige vorm treft 11,2% van de wereldbevolking, waarmee parodontitis op de 6e plek staat van meest voorkomende menselijke kwalen.

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 17,9 miljoen sterfgevallen per jaar (een derde van alle sterfgevallen), waarvan 3,9 miljoen in Europa (45% van alle sterfgevallen). De hoofdoorzaken van hartfalen zijn hartziekten waarbij het hart geen bloedtoevoer krijgt, beroerte en te hoge bloeddruk.

Hoewel de sterftecijfers afnemen, zijn de absolute aantallen in de afgelopen 25 jaar toegenomen als gevolg van een vergrijzende bevolking.

“De meeste mensen zijn zich niet bewust van het verhoogde risico op hartziekte waarmee een slechte mondgezondheid gepaard gaat”, aldus Jean-Luc Eiselé, CEO van de World Heart Federation (WHF). “Dit project is erop gericht de bekendheid te vergroten van dit belangrijke verband, niet alleen onder het grote publiek maar ook onder verpleegkundigen, tandartsen, cardiologen en andere medische professionals die een sleutelrol spelen in het management van de risicofactoren voor hartziekte onder hun patiënten. We zijn trots op onze samenwerking met de European Federation of Periodontology (EFP) om licht te werpen op deze belangrijke kwestie.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -