Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Stomadragers onterecht geweigerd in de sauna

dinsdag 16 april 2019 | Bron: Stichting Stomaatje

Stomadragers onterecht geweigerd in de sauna

Stomadragers worden in sommige sauna’s geweigerd, uit angst voor ongelukjes en zwembadbevuiling. Stomaverpleegkundigen namen de proef op de som. Zij testten verschillende soorten stoma’s bij een zweminstructeur, die vier uur lang onder water is gebleven. Het blijkt dat er geen gegronde reden is om stomadragers te weigeren. De huidplak van de stoma kwam door de warmte alleen maar vaster te zitten.

“Stomadragers die in een onrustige situatie zitten en last hebben van lekkages durven niet eens naar een sauna, die blijven veilig thuis. Er zijn veel stomadragers die zelden of nooit een lekkage hebben. Om die dan de deur te wijzen omdat het fout zou kunnen gaan?” Stichting Stomaatje noemt het discriminatie en gaat het gesprek aan met saunabeheerders om hun zorgen weg te nemen.

Misschien wel hygiënischer

In het gesprek met de saunabeheerders stelt de stichting dat stomadragers misschien wel hygiënischer zijn dan de gemiddelde bezoeker. Slecht afvegen van de billen en urine laten lopen zijn bij stomadragers geen risico voor het zwembad, aangezien alles wordt opgevangen door een zakje. Verder geeft de stichting tips voor als er, in een uitzonderlijk geval, wel een ongelukje zou gebeuren. Het doel is dat alle sauna’s stomadragers verwelkomen. De eerste reacties van de saunabeheerders zijn vooralsnog positief.

.
- Advertentie -
- Advertentie -