Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Stamceltransplantatie bij kinderen vraagt om effectievere behandeling

donderdag 04 april 2019

Arts met ouders en kind

Behandeling met geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken verhoogt mogelijk de overlevingskans van kinderen na stamceltransplantatie. Dat zou alleen het geval zijn bij kinderen die een langzaam herstel van het immuunsysteem hebben na de transplantatie. Dat concludeert onderzoeker Coco de Koning van het UMC Utrecht die promoveerde op 28 maart 2019.

Herstel T-cellen

De Koning keek naar het herstel van immuuncellen in 276 kinderen die tussen 2004 en 2018 een donor stamceltransplantatie ondergingen in het UMC Utrecht. Het bleek dat een snel herstel van T-cellen direct na de transplantatie geassocieerd was met een verlaagd risico op infecties, afstoting en sterfte. Daarom hebben kinderen met een langzaam herstel van immuuncellen veel baat bij geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken.

Coco de Koning: “Omdat patiënten met een adequaat T-cel herstel een relatief laag risico op complicaties hebben, is het mogelijk dat zij minder vaak moeten worden behandeld met antivirale of immunosuppressieve geneesmiddelen. Andersom zouden we risicopatiënten met een vertraagd of onvolledig immuun herstel preventief kunnen behandelen, zodat infecties en afstotingsverschijnselen minder kans krijgen.”

Overlevingskans stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie is een techniek waarbij gezonde stamcellen van een donor in het beenmerg van een patiënt worden getransplanteerd. Voor kinderen met een ernstige stofwisselingsziekte, immuundeficiëntie of leukemie is stamceltransplantatie soms de enige mogelijkheid tot genezing. Echter dertig tot vijftig procent van de patiënten overleeft een stamceltransplantatie uiteindelijk niet. Het onderzoek van de Koning kan bijdragen aan het verkleinen van deze groep patiënten.

Bron: UMC Utrecht

.
- Advertentie -
- Advertentie -