Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slaapapneu te behandelen door stimulatie tongzenuw

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Mensen die matige tot ernstige slaapapneu hebben, kunnen mogelijk geholpen worden door een nieuw ontwikkeld geïmplanteerd systeem (Inspire) dat de tongzenuw stimuleert tijdens de slaap. Dit komt naar voren uit de klinische studie STAR (Stimulation Therapy for Apnea Reduction), waarbij het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis betrokken is. 

Stimulatie tongzenuw

In het onderzoek werd bij 126 patiënten een klein apparaat geïmplanteerd, de zogenaamde Inspire. De Inspire zorgt ervoor dat het aantal nachtelijke ademstops aanzienlijk vermindert en het zuurstofgehalte in het bloed toeneemt. Het Inspire systeem monitort het ademhalingspatroon tijdens de slaap en houdt door middel van lichte stimulatie van de tongzenuw de luchtweg vrij. De patiënten die aan het onderzoek meededen, bleek de standaardbehandeling met een pomp (CPAP) niet aan te slaan of men kon het niet verdragen. 

Belangrijke stap in behandeling apneu

Nico de Vries, KNO-arts in het Amsterdamse ziekenhuis, ziet het systeem als een belangrijke stap in de behandeling van slaapapneu. Hij zegt: "De resultaten zijn goed en overtuigend. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld tijdens de studie. Het unieke aan de ingreep  is dat er geen weefsel wordt verwijderd. Het is bovendien geen pijnlijke behandeling. Patiënten kunnen direct weer eten en drinken, omdat er geen wond aan het slijmvlies in de keel of mond is." De behandeling wordt in Nederland vooralsnog niet vergoed. De resultaten van de studie liggen ter beoordeling bij het College voor Zorgverzekeringen (CvZ). 

.
- Advertentie -
- Advertentie -