Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ouderen willen langer thuis blijven wonen

dinsdag 21 januari 2020

Ouderen willen langer thuis blijven wonen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal Nederlanders dat overlijdt door een val in tien jaar tijd meer dan verdubbeld is. In 2018 overleden dagelijks gemiddeld dertien mensen door een val. Ruim driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Dat het aantal dodelijke vallen onder ouderen is toegenomen, komt volgens het CBS vermoedelijk doordat zij gemiddeld langer thuis blijven wonen.

Ouderen willen steeds langer zelfstandig blijven. Langer thuis wonen vraagt om passende woningen en goede thuiszorg. Momenteel zijn er zo’n 1,3 miljoen 75-plussers; in 2030 is dat aantal gestegen tot 2,1 miljoen. In 2018 is het ministerie van Volksgezondheid het programma ‘Langer Thuis’ gestart. Met dit programma wil de overheid ouderen helpen in hun eigen omgeving zelfstandig oud te worden. Voor dit programma is 340 miljoen euro beschikbaar tot 2021.

Zelfstandigheid

Zelfstandigheid is voor veel ouderen belangrijk. Hoog op het lijstje staat dan ook dat ouderen zo zelfstandig mogelijk moeten kunnen wonen. Veel woningen kunnen hiervoor worden aangepast. Denk hierbij aan het verbreden van smalle doorgangen, het aanpassen van gevaarlijke drempels, steile trappen voorzien van trapliften, het monteren van handvatten in het toilet of het veiliger maken van een gladde douchevloer.

Passende woning

Wat een geschikt huis is, verschilt per oudere. Een paar overeenkomsten zijn er vaak altijd: grondgebonden, gelijkvloers, drempelloos. Er worden maar liefst veertien veelvoorkomende woonvormen onderscheiden; van aanleunwoningen en serviceflats tot levensloopwoningen en kangoeroewoningen. De mate van redzaamheid bepaalt in feite de woonvorm.

Slimme ICT

Naast de woonaanpassingen kan met behulp van slimme ICT zorg en veiligheid worden verbeterd. Domotica – ofwel de toepassing van elektronica in en rond het huis om het leven te ‘vergemakkelijken’ – speelt hierbij een belangrijke rol. Dankzij bijvoorbeeld automatisch aan- en uitschakeling van het licht, valalarmsystemen, geluids- en bewegingssensoren en automatische routeverlichting kunnen mensen met een handicap of ouderen langer zelfredzaam kunnen zijn en thuis kunnen blijven wonen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -