Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Dagelijks dertien doden door ongelukkige val

donderdag 05 december 2019 | Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Dagelijks dertien doden door ongelukkige val

In 2018 kwamen er dagelijks gemiddeld dertien mensen om het leven door een ongelukkige val. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt neer op zo’n 4600 mensen per jaar; dat is bijna 600 meer dan het jaar ervoor. Voornamelijk ouderen overlijden naar aanleiding van een val, omdat hun botten vaak zwakker zijn en het risico op letsel dus groter is. De stijging van het aantal overleden ouderen is deels te wijten aan de vergrijzing, maar ook aan het feit dat het risico op een fatale val groter is dan een aantal jaar geleden. Waarom dat precies is, heeft het CBS niet onderzocht.

Vergrijzing niet de enige oorzaak

Dat er een toename te zien is in doden onder ouderen door een ongelukkige val is niet alleen aan de vergrijzing te wijden. Na een correctie van het CBS waarin rekening wordt gehouden met de veranderende leeftijdsopbouw, is er nog steeds een toename van dodelijke valpartijen onder ouderen te zien. Dick ter Steege van het CBS heeft hier als verklaring voor dat ouderen langer alleen thuis blijven wonen. “Iemand van 90 jaar heeft meer kans om te overlijden na een val dan iemand van 90 jaar tien jaar geleden,” aldus Dick ter Steege.

Meer vrouwen

Opmerkelijk is dat er meer vrouwen dan mannen als gevolg van een val overlijden, namelijk 2700 vrouwelijke ten opzichte van 1900 mannelijke slachtoffers. Vrouwen worden ook een stuk vaker opgenomen in het ziekenhuis nadat ze zijn gevallen of gestruikeld. Dit is deels te wijden aan het feit dat er meer vrouwen zijn dan mannen.

Uitglijden en struikelen

Bij de meeste gevallen is het bekend hoe men gevallen is. Bij de tachtigplussers komt het uitglijden en struikelen in en rondom het huis het vaakst voor. Het vallen uit een bed of van de trap wordt ook vaak genoemd. In het onderzoek van het CBS is vallen met een vervoersmiddel zoals een fiets, scootmobiel of brommer niet meegeteld.

Slecht ter been

Wanneer je slecht ter been bent, zijn er verschillende medische hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan een wandelstok, rollator, rolstoel of scootmobiel. Een medisch hulpmiddel kan je helpen je mobiliteit terug te krijgen.

Bronnen: NOS, Nu.nl, CBS

.
- Advertentie -
- Advertentie -