Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mondgezondheid van invloed op algehele gezondheid

donderdag 21 maart 2019

Mondgezondheid van invloed op algehele gezondheid

Tandarts Richard Kohsiek geeft aan dat de mondgezondheid de algehele gezondheid van mensen weerspiegelt. De aanleiding hiervoor was de Wereld Mondgezondheidsdag op woensdag 20 maart. Kohsiek vindt dat Nederlanders vaker stil moeten staan bij het welzijn van hun mond.

Ontstaan van tandproblemen

In de mond bestaan zowel goede als slechte bacteriën. Zolang hier een gezond evenwicht tussen bestaat is er niets aan de hand. Het gaat echter mis wanneer de slechte bacteriën in de meerderheid raken.

Het witte laagje dat soms op de tanden ontstaat heet tandplak. Tandplak wordt veroorzaakt door bacteriën en restanten van voedsel. Deze bacteriën en voedselresten verkalken waardoor tandsteen ontstaat op plaatsen waar je met de tandenborstel niet of moeilijk bij kunt.

Risico’s tandproblemen

Tandsteen kan onder het tandvlees gaan groeien en dat is vaak het begin van mondgezondheidsproblemen. Wanneer tandsteen onder het tandvlees groeit kunnen ontstekingen ontstaan en kan botafbraak van het gebit optreden. Het tandvlees komt wat van de tanden af te staan. Hierdoor ontstaat ruimte waardoor schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen. Bacteriën in de bloedbaan kunnen gevaarlijk zijn. Slechte bacteriën kunnen zich bijvoorbeeld aan de hartklep hechten en een ontsteking veroorzaken. Ook blijkt uit onderzoek dat ernstig ontstoken tandvlees, ook wel parodontitis genoemd, het risico op hartproblemen met vijftig procent verhoogd.

Behoud van mondgezondheid

Voor een goede mondgezondheid moet je dagelijks minimaal twee keer poetsen. Ook het dagelijks gebruik van een tandenstoker draagt hieraan bij. Daarnaast is het van belang om niet te veel, maar ook niet te vaak te eten. Alle voedingsmiddelen die door de mond gaan, wakkeren het bestaan van mondbacteriën aan. Onze voeding is tevens voeding voor mondbacteriën; tijdens het verteren van suikers en zetmeel scheiden ze zuren uit waardoor gaatjes ontstaan. Wat ook bijdraagt aan de mondgezondheid is het gebruik van een elektrische tandenborstel. Deze houdt de druk op de tanden overal gelijk en er zit vaak een timer op die verhindert dat te kort wordt gepoetst. Twee minuten poetsen is noodzakelijk om alle plak goed te kunnen verwijderen, maar de meeste Nederlanders halen amper de helft hiervan.

Bron: Nu.nl 

.
- Advertentie -
- Advertentie -