Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Medicatie en bloed vervoeren met een drone

dinsdag 26 november 2019

Medicatie en bloed vervoeren met een drone

Het Erasmus MC in Rotterdam is gestart met de proefperiode om drones in te zetten om medicatie en bloed snel te vervoeren. De toegangswegen in en rondom steden staan steeds vaker vast met files, waardoor het leveren van spoedmedicatie of spoedbloed soms lastig is. Drones vliegen direct van A naar B en hebben weinig te maken met obstakels in de lucht, dus spoedbestellingen kunnen sneller worden geleverd. Bloed vervoeren met een drone klinkt nu misschien nog wat onrealistisch, maar na een proefperiode van 3 jaar zal duidelijk worden of het concept werkelijkheid kan worden.

Betrokken partijen

Naast het Erasmus MC in Rotterdam doen PostNL, ANWB, Sanquin Bloedbank en KPN mee aan dit onderzoek. Dit samenwerkingsverband wordt Medical Drone Service genoemd. De drones zullen via het 4G-netwerk van KPN op afstand worden bestuurd. Een belangrijke vraag tijdens de proefperiode is: hoe blijven medicijnen, bloed en monsters veilig tijdens het vliegen? Denk bijvoorbeeld aan hete zomers of wanneer het vriest. Hier heeft PostNL dan weer veel ervaring mee.

Sanquin Bloedbank

De medische drones zijn zeker interessant voor de Sanquin Bloedbank. Per maand worden er zo’n 100 spoedritten uitgezet vanuit een van de zeven Sanquin-distributiecentra in Nederland. De spoedritten gaan gepaard met veel stress en kosten door drukte op de weg. Hierdoor kost het vaak meer tijd dan de gewenste aanrijdtijd van maximaal één uur. Sanquin durft op dit moment nog niet te zeggen of drones op dit vlak sneller gaan zijn, maar dit moet blijken na de proefperiode.

Regel- en wetgeving

Voordat de medische drones echt werkelijkheid worden, zullen er wetten moeten worden aangepast. De drones zullen een plekje in het luchtruim moeten krijgen, om zo het andere luchtverkeer niet tot last te zijn. Omdat de vluchten voornamelijk onaangekondigde spoedvluchten zullen zijn, moeten de drones ook beschermd zijn tegen aanvaringen met vogels. Medical Drone Service is overtuigd dat dit mogelijk is, maar er moet nog wel veel gebeuren.

.
- Advertentie -
- Advertentie -