Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kunstalvleesklier in 2019 op de markt

donderdag 08 november 2018

Kunstalvleesklier in 2019 op de markt

In 2019 komt na jarenlang onderzoek officieel een kunstalvleesklier voor diabetici op de markt. Deze moet uitkomst bieden voor patiënten op het gebied van prikken, meten, rekenen en spuiten. Robin Koops, zelf diabetespatiënt, ontwikkelde het apparaat.

Bloedglucosewaarden uit balans  

Normaal gesproken maakt de alvleesklier insuline en glucagon aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel op een acceptabel niveau blijft. Bij diabetes maakt de alvleesklier niet voldoende of helemaal geen insuline aan. Hierdoor is het lastig de bloedglucosewaarden onder controle te houden.

Voortdurend bloedglucose meten

De kunstalvleesklier koppelt via dunne infuusslangetjes aan de buik een insulinepomp aan een continue glucosemeter. Deze meet voortdurend de bloedglucosewaarde. Indien nodig stuurt de kunstalvleesklier de pomp aan om de juiste hoeveelheid insuline en glucagon af te geven. “Het is een enorme verlichting voor de suikerpatiënt. Het kastje regelt alles”, zegt Koops.

Laatste testfase

De komende drie tot vier maanden is er een testfase met de kunstalvleesklier bij 36 patiënten. Hieruit moet blijken of het apparaat veilig genoeg is. Bij een succesvolle testfase kan de productie worden opgeschaald. “We willen vanaf september 2019 in eerste instantie vijftig patiënten per jaar gaan helpen. Over twee tot drie jaar zouden dat er vijftienhonderd op jaarbasis kunnen zijn,” aldus Koops.

Bronnen: Nu.nl, Diabetesfonds

.
- Advertentie -
- Advertentie -