Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Inseminatie in 2019 vergoed voor alle vrouwen

donderdag 14 maart 2019

Inseminatie in 2019 vergoed voor alle vrouwen

Kunstmatige inseminatie wordt in 2019 nog voor alle vrouwen vergoed, ook voor alleenstaande of lesbische vrouwen. Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport is dit overeengekomen met zorgverzekeraars. Bruins had eerder bepaald dat inseminatie niet voor alle alleenstaande en lesbische vrouwen kon worden vergoed, maar hierover ontstond veel ophef. Bruins geeft aan dat hij de ontstane ophef begrijpt en komt nu met een tijdelijke regeling.

Bruins besloot in eerste instantie de lijn van het Zorginstituut te volgen. Het Zorginstituut gaf aan dat wanneer de basisverzekering alle aanvragen voor inseminatie dekt, de kosten te hoog worden. Als protest op het eerdere besluit van Bruins om inseminatie niet meer te vergoeden werd een petitie gestart die ruim 90.000 keer werd ondertekend. Daarom is nu een tijdelijke regeling in het leven geroepen. Deze regeling geldt volgens Bruins zowel voor lesbische paren en alleenstaande vrouwen die al een behandeling gestart zijn, als voor vrouwen die later die jaar met een behandeling willen starten. Bruins wil wel een discussie over vergoedingen van inseminatie in de toekomst.

Geen medische noodzaak

Toen een zorgverzekeraar in 2018 besloot bepaalde behandelingen niet meer te vergoeden, leidde dit tot verontwaardiging bij partijen in de Tweede Kamer, gynaecologen en het COC, de Nederlandse belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. De zorgverzekeraar besloot dit na onderzoek naar declaraties van vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij veel gevallen werd geen medische noodzaak vastgesteld, maar wel overgegaan tot een behandeling.

Naar aanleiding van deze declaraties werden gesprekken gevoerd met ziekenhuizen en vruchtbaarheidsklinieken. Hieruit bleek dat veel lesbische- en alleenstaande vrouwen vaker een sociale indicatie (het ontbreken van een man) dan een medische indicatie voor de behandeling hadden. Het Zorginstituut geeft aan een sociale indicatie geen reden te vinden voor een vergoeding door de basisverzekering. Bruins stelt dat de betaalbaarheid en de hoedanigheid van het pakket onder druk komt te staan wanneer alle behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering.

Bron: nos.nl

.
- Advertentie -
- Advertentie -