Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hulphonden kunnen trauma oplopen door vuurwerk

donderdag 12 december 2019 | Bron: Stichting Gebruikers Assistentiehonden

Hulphonden kunnen trauma oplopen door vuurwerk

Vuurwerk kan voor veel dieren als traumatisch worden ervaren. Zo ook voor hulphonden. Door al het vuurwerk dat in de decembermaand wordt afgestoken, kunnen hulphonden erg getraumatiseerd raken. Soms zo erg dat ze hun baasjes niet meer kunnen begeleiden en niet meer kunnen worden ingezet als hulphond. Elk jaar gebeurt dit bij zo’n vijf hulphonden in Nederland. Volgens Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA) is dit alarmerend. Dit jaar is de SGA daarom een landelijke campagne gestart om mensen in Nederland bewust te maken van deze situatie.

Verknal mij niet door vuurwerk

De landelijke campagne die de SGA is gestart, luidt: ‘verknal mij niet door vuurwerk’. Door middel van deze campagne wil de SGA bewustwording creëren bij Nederlanders. Vuurwerk kan een hulphond levenslange schade toebrengen. Door deze mentale en soms fysieke schade, kan de hulphond geen begeleidende taken meer uitvoeren. Jaarlijks komen er rond de jaarwisseling zo’n 250 tot 300 klachten binnen over vuurwerk, laat de stichting weten. Met deze campagne probeert de SGA leed en verdriet bij zowel hulphond als baasje te voorkomen.

Traumatische ervaring

Vuurwerk heeft niet alleen een traumatisch effect op de hulphonden. Zo zijn ook veel baasjes van de hulphonden bang voor vuurwerk. Hierdoor durven zij rondom de jaarwisseling niet naar buiten. De sociale impact van een trauma door afgestoken vuurwerk in de buurt van hulphonden en hun baasjes is enorm. De baasjes zijn hun hulp (assistentie) en maatje kwijt. Daarnaast ook hun vrijheid en zelfstandigheid, wanneer ze niet meer over straat durven.

De stichting vraagt aan iedereen om op te letten tijdens het afsteken van vuurwerk. Wacht bijvoorbeeld even totdat de hulphond met z’n baasje iets verder weg is. Zo kan december ook voor hen feestmaand zijn!

.
- Advertentie -
- Advertentie -