Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Het Voedingscentrum presenteert: de nieuwe Schijf van Vijf

dinsdag 05 april 2016 | Bron: Voedingscentrum

Nieuwe Schijf van Vijf

“We moeten meer plantaardig en minder dierlijk gaan eten,” zo luidt het nieuwe advies van het Voedingscentrum. Dit is niet alleen gezonder, maar ook duurzamer. De nieuwe Schijf van Vijf werd op dinsdag 22 maart 2016 gepresenteerd in de Westerliefde in Amsterdam.  

“We weten allemaal dat gezonde voeding belangrijk is, maar er heerst veel verwarring over wat gezonde voeding is,” zegt Gerda Feunekes, directeur van het voedingscentrum. De Schijf van Vijf maakt op een simpele manier duidelijk wat een gezond voedingspatroon is. Volgens Feunekes is de campagne bedoeld om mensen te inspireren om gezonder te gaan eten. “Alle stappen die je doet op weg naar een gezonder voedingspatroon zijn al goed voor je lijf.”

Wetenschappelijk onderbouwd

De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op de door de Gezondheidsraad gepubliceerde ‘Richtlijnen Goede Voeding 2015’. Deze richtlijnen zijn opgesteld op basis van de laatste wetenschappelijk bewezen literatuur en het Voedingscentrum heeft deze vertaald naar de nieuwe Schijf van Vijf. De adviezen zijn doelgroep specifiek en voorzien iedereen van voldoende energie en voedingsstoffen. Zo wordt er rekening gehouden met geslacht en leeftijd maar bijvoorbeeld ook met vegetariërs.

Preventie van chronische ziekten

Bij het opstellen van de richtlijnen voor de nieuwe ‘Schijf van Vijf’ staat de relatie van voedingspatronen en de tien meest voorkomende chronische ziekten in Nederland centraal. Hiermee werkt het Voedingscentrum mee aan de preventie van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Alle producten binnen de Schijf van Vijf leveren gezondheidswinst op. Gerda Feunekes zegt: “het hoeft niet meteen perfect maar elk stapje naar een beter voedingspatroon is goed.”

Verschil met de oude Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf bestaat al sinds 1953 en is sindsdien behoorlijk veranderd. “Inmiddels leven we in een maatschappij van overvloed en is het belangrijk om verantwoorde en duurzame keuzes te maken.” Volgens het Voedingscentrum doe je er goed aan om zo veel mogelijk volkoren en genoeg zuivel te eten, voldoende vocht te drinken, 250 gram groente per dag binnen te krijgen en zo min mogelijk dierlijke producten te eten. Natuurlijk mag je ook wel eens wat eten buiten de Schijf van Vijf, maar doe dit dan met mate. Met mate bedoelt Voedingscentrum maximaal drie keer per dag iets kleins zoals een koekje en drie keer per week iets groots zoals een croissant.

Benieuwd wat voor jou een gezond voedingspatroon is? Doe dan de test op het Voedingscentrum.nl.

.
- Advertentie -
- Advertentie -