Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Anticonceptiepil tijdelijk niet leverbaar

donderdag 15 november 2018

De meest gebruikte anticonceptiepil, de combinatiepil met ethinylestradiol/levonogestrel 0,03/0,15 mg, is tijdelijk niet leverbaar in apotheken. In sommige apotheken krijg je wel één of twee strips mee. Mogelijk is de anticonceptiepil vanaf eind november weer leverbaar, meldt meldpunt Farmanco van apothekersorganisatie KNMP.

Anticonceptiepil

Zo'n 43% van de vrouwen gebruikt een anticonceptiepil. De combinatiepil ethinylestradiol/levonogestrel 0,03/0,15 mg wordt het meest gebruikt. In veel apotheken is deze variant nu niet leverbaar. Sommige leveranciers geven de pil gefaseerd uit, zodat iedere apotheek toch iets in huis heeft. Mogelijk kun je hierdoor toch nog één of twee strips bij je apotheek verkrijgen. 

Afgekeurde pillen

De leveringsproblemen begonnen al in september. Een lading anticonceptiepillen werd afgekeurd en vernietigd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waardoor een tekort ontstond. Apothekersorganisatie KNMP verwacht dat de pil vanaf eind november weer leverbaar is, maar kan dit niet garanderen. 

Alternatieven 

Totdat de tekorten zijn opgelost, kun je bij je apotheek terecht om alternatieve conceptiemiddelen te bespreken. Mogelijk kun je (tijdelijk) een andere anticonceptiepil gebruiken, maar een andere methode zoals een prikpil of spiraal kan ook een optie zijn.

Lees meer over anticonceptie

Bronnen: Nationale Zorggids, Thuisarts, NRC

.
- Advertentie -
- Advertentie -