Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Anorexia heeft ook lichamelijke oorzaak

donderdag 18 juli 2019 | Bron: Nature Genetics

Anorexia heeft ook lichamelijke oorzaak

De eetstoornis anorexia nervosa is niet alleen een mentale, maar ook een lichamelijke ziekte. Dat laat een studie zien die op 15 juli is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics door onderzoekers van King’s College in Londen en de universiteit van North Carolina in de VS. 

Mutaties in het DNA

Voor de studie vergeleken de onderzoekers het DNA van 16992 anorexiapatiënten met het DNA van 55525 mensen zonder anorexia (controles). Het bleek dat anorexiapatiënten mutaties in het DNA hebben die een effect hebben op de spijsvertering, met name in het regelen van bloedsuikerniveaus en lichaamsvet. 

Verminderde eetlustsignalen

Bij gezonde mensen die gewicht verliezen, komen er signalen uit het lichaam die de eetlust stimuleren. Die zorgen ervoor dat het lichaamsgewicht boven de gewenste waarde blijft. Bij mensen met anorexia nervosa gaat dit wellicht mis. Onderzoeker Janet Treasure vertelt: “Het is mogelijk dat mensen met anorexia nervosa die gewicht verliezen niet zulke sterke impulsen hebben om terug te gaan naar die gewenste waarde.”

Niet alleen psychisch

Anorexia nervosa is een ernstige aandoening. Je denkt dat je te dik bent, en probeert je voedselinname zoveel mogelijk te verminderen. Maar in werkelijkheid lijden mensen met anorexia nervosa aan ondergewicht. De aandoening leidt vaak tot grote emotionele en lichamelijke problemen. Met de studie denken de onderzoekers een helderder beeld te geven over hoe anorexia nervosa precies ontstaat. Het stigma dat hangt rond anorexia nervosa als een puur psychische aandoening kan daarmee mogelijk worden verkleind.

.
- Advertentie -
- Advertentie -