Wat zijn Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen?
ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Het zijn de dagelijks terugkerende basisverrichtingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen blijven leven op een binnen de maatschappij fatsoenlijk geacht niveau.
ADL zijn:
In en uit bed komen.
- Aan- en uitkleden.
- In een stoel gaan zitten en weer opstaan.
- Eten.
- Drinken.
- Medicijnen innemen.
- Bewegen en lopen.
- Praten.
- Horen.
- Naar het toilet gaan.
- Ontspannen.
- Zinvolle activiteit (zoals hobby’s en sport).
- Sociale contacten.
- Seks.
- Autorijden.
- Lichaamswarmte regelen (verwarming hoger en lager kunnen zetten, verkleden).
Leven met een beperking
Wie gezond is staat er misschien niet zo snel bij stil, maar voor mensen met een beperking kunnen deze verrichtingen een dagelijks terugkerende strubbeling zijn. De impact die een beperking kan hebben is soms heel groot. Mensen raken in een isolement omdat ze niet (meer) in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, laat staan hun levenskwaliteit te verhogen. Eenvoudige activiteiten kunnen door een beperking zo moeilijk worden dat mensen ze soms maar helemaal niet meer doen.
In de zorgsector wordt gekeken naar de mate waarin je in staat bent om bovenstaande verrichtingen zelf te doen en of je extra zorg of hulpmiddelen nodig hebt. In sommige gevallen worden extra voorzieningen vergoed door de zorgverzekering. Daarnaast vergoedt de overheid in bepaalde situaties extra hulp of hulpmiddelen (gedeeltelijk) via:
- de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)
- de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), voor zwaardere situaties.