Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zorghulpmiddel kopen of huren? Van rollator tot hoog-laag bed!

3.9 uit 5 - 30 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Wil je een zorghulpmiddel aanschaffen? Bijvoorbeeld een hoog-laag bed, rollator of accessoire voor een scootmobiel? Dan heb je twee keuzes: kopen of huren. Vroeger had je waarschijnlijk voor huren gekozen. De koopprijzen lagen namelijk jaren geleden zo hoog dat de aanschaf van een hulpmiddel voor velen onmogelijk was. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden wat betreft het kopen van hulpmiddelen. Hieronder zie je de verschillen tussen huren en kopen!

Verschil huren en kopen van zorgartikel

  • De koopprijs van zorgartikelen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Daarom zijn huurprijzen vaak relatief duur. Wil je een hulpmiddel voor langere tijd? Dan is kopen aan te raden. Heb je een hulpmiddel voor een korte periode nodig? Dan is huren meestal voordeliger. Tip: bereken op welke manier je het goedkoopst uit bent. Kun je bijvoorbeeld de huurprijs terugverdienen door te kopen? Je kunt bijvoorbeeld al na ongeveer anderhalve maand de huurprijs van een rollator terugverdienen als je hem koopt.
  • Huren betekent vaak minder keuze. Je krijgt wat er op voorraad is. Wees daarom selectief wat betreft het bedrijf waar je wil huren. Kun je krijgen wat aansluit op jouw wensen? Het hulpmiddel schaf je aan om een bepaalde last weg te nemen, niet om extra lasten te creëren.
  • Wanneer je een zorgartikel huurt, hebben andere mensen er al gebruik van gemaakt. Hierdoor kun je soms onhygiënische hulpmiddelen krijgen, zoals een hoog-laag bed. Ook gaat hierdoor de kwaliteit van het product achteruit. De kwaliteit van een rollator zal bijvoorbeeld bij veelvuldig gebruik steeds meer afnemen.

Wist je dat?

  • Je bij zeven weken huur een nieuwe rollator kunt terugverdienen? Heb je voor ongeveer zes weken of langer een rollator nodig? Dan ben je dus voordeliger uit als je koopt.*
  • Je bij zeventien weken huur een nieuwe rolstoel kunt terugverdienen? Heb je voor ongeveer vier maanden of langer een rolstoel nodig? Dan ben je dus voordeliger uit als je koopt.*
  • Je bij twintig weken huur een nieuw luxe hoog-laag bed met matras kunt terugverdienen? Heb je voor ongeveer 4,5 maand of langer een hoog-laag bed met matras nodig? Dan ben je dus voordeliger uit als je koopt.*

*Berekeningen zijn gebaseerd op prijzen van Tomzorg.

Lees meer over de mogelijke medische hulpmiddelen bij een lichamelijke beperking in ons dossier. Van een speciale auto tot aanpassingen in huis.

- Advertentie -
Terug naar het begin

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 30 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 04-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -