Wat te doen tegen hoofdpijn?
Elke vorm van hoofdpijn kan je flink belemmeren. Daarom wil je er het liefste iets tegen doen. Lees hier wat te doen tegen hoofdpijn.
Gezonde levensstijl
Hoewel hoofdpijn veel verschillende oorzaken kan hebben, geldt over het algemeen dat een gezonde levensstijl de kans op hoofdpijnklachten verkleint. Frisse lucht, voldoende slaap en ontspanning, stoppen met roken en het matigen van alcoholgebruik kunnen helpen om hoofdpijn te voorkomen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen hoofdpijn en voeding, hebben veel mensen het gevoel dat hun hoofdpijn wordt veroorzaakt door het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Koffie, thee, cola, noten en chocola worden vaak genoemd.
Pijnstilling
Bij hoofdpijnklachten kunnen pijnstillers met de werkzame stoffen paracetamol en ibuprofen verlichting bieden. Het is wel belangrijk om dit soort pijnstillers niet te vaak te gebruiken. Bij langdurig (bijna) dagelijks gebruik van medicijnen kan een chronische vorm van hoofdpijn ontstaan, die juist door de pijnstillers veroorzaakt en in stand gehouden wordt. Daarbij is de frequentie van het gebruik bepalender dan de hoeveelheid. Zelfs een half aspirientje per dag kan bij maandenlang gebruik al leiden tot chronische hoofdpijn.
Hoofdpijncentrum
Als de hoofdpijnklachten ernstig of chronisch zijn, is het verstandig om langs te gaan bij de huisarts. Die kan eventueel doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld naar een hoofdpijncentrum. In Nederland zijn er op dit moment veertig hoofdpijncentra. Hier werken neurologen die zich hebben gespecialiseerd in hoofdpijn. Ook kan de huisarts aanraden om een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin noteer je niet alleen informatie over de hoofdpijn, maar ook over je bezigheden, je voeding en je medicijngebruik. Zo kan een mogelijk onderling verband ontdekt worden.
Deze informatie is gecontroleerd door:
Deze tekst is nagekeken door Tim van der Beek, huisarts