Milt verwijderen bij ITP
Soms wordt besloten de milt te verwijderen bij immuun trombocytopenie (ITP) – een splenectomie genoemd. Op deze pagina lees je meer over deze behandeling.
Waarom milt verwijderen?
Als behandeling met corticosteroïden of immunoglobulinen niet (meer) werkt, wordt de milt soms verwijderd. De milt is betrokken bij de afweer van het lichaam en de afbraak van bloedplaatjes. Bij ITP breekt de milt te veel bloedplaatjes af, ook actieve bloedplaatjes. Door de milt te verwijderen, worden minder bloedplaatjes afgebroken en stijgt het aantal actieve bloedplaatjes in het bloed.
Voor- en nadelen van miltverwijdering
De milt verwijderen is bij veel mensen met ITP effectief, maar bij zo’n dertig procent keren de symptomen na verloop van tijd terug. Je kunt leven zonder milt. Echter, zoals bij elke operatieve ingreep is er ook bij splenectomie een (beperkte) kans op complicaties bij de ingreep. Doordat de milt een rol heeft bij de afweer hebben mensen zonder milt ook ongeveer vijf procent meer kans op infecties, voornamelijk in de eerste jaren na de verwijdering. Vaccinaties en een griepprik worden aanbevolen om dit risico zo ver mogelijk te beperken. Ook wordt aangeraden extra goed op mogelijke infecties te letten en deze soms te behandelen met antibiotica.
Alternatieve behandeling
Als een miltverwijdering niet mogelijk is of als er om andere redenen vanaf gezien wordt door de arts of de patiënt zijn er alternatieve medicamenteuze behandelingen.