Welke medicijnen tegen hoofdpijn zijn er?
Er zijn veel medicijnen op de markt die hoofdpijn, met name migraine, kunnen verlichten of voorkomen. Deze medicijnen blijken steeds effectiever en vertonen steeds minder bijwerkingen.
Middelen tegen migraine
- Pijnstillers: Aspirine, paracetamol
- Pijnstillers met cafeïne of codeïne: Panadol plus, Saridon
- Pijnstillers met acetylsalicylzuur, paracetamol en cafeïne (Exidrin)
- Ontstekingsremmende middelen: ibuprofen (Advil, Brufen), naproxen (Naprocot)
- Anti-migrainemiddelen, de zogenaamde triptanen: almotriptan (Almogran), eletriptan (Relpax), frovatriptan (Fromirex), naratriptan (Naramig), rizatriptan (Maxalt), sumatriptan (Imigran), zolmitriptan (Zomig), of de generieke varianten hiervan
- Preventieve middelen: atenolol, natriumvalproaat (Depakine), propranolol (Inderal)
De triptanen zijn bedoeld als aanvalsbehandeling en zijn gericht op het verminderen van hoofdpijn en begeleidende symptomen, zoals misselijkheid en eventueel braken. Dit komt neer op het innemen van medicatie zodra de migraine klachten veroorzaakt.
De preventieve (of profylactische) middelen zijn medicijnen die je dagelijks moet slikken, dus niet alleen ten tijde van een hoofdpijnaanval zoals dat bij de andere medicijntypen het geval is. De preventieve middelen verminderen het aantal aanvallen dat je krijgt.
Er is een grote keus aan medicijnen en de meeste worden door een verzekeringsmaatschappij vergoed. Samen met de arts moet worden bepaald welke medicijnen het beste aansluiten bij de aandoening. Het gaat dan onder andere om de aard van de hoofdpijn en de frequentie waarop aanvallen zich voordoen. Uit de praktijk blijkt dat de meeste medicijnen in het geval van hoofdpijn worden voorgeschreven voor klachten die duiden op migraine.
Deze informatie is gecontroleerd door:
Dit dossier is goedgekeurd door De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten