Soorten braces
Je kunt voor veel lichaamsdelen een brace aanschaffen. Op deze pagina gaan we in op braces die gebruikt worden bij veelvoorkomende aandoeningen en vertellen we meer over hun werking. Je leest hier meer over de volgende braces:
- Kniebrace
- Polsbrace
- Enkelbrace
- Duimbrace
- Voetbrace
Houd er rekening mee dat elke brace zijn eigen functie heeft. Zo kan de ene kniebrace wél gebruikt worden bij een knieverdraaiing, terwijl een andere kniebrace vooral bestemd is voor mensen met reuma. Let hier goed op bij de aankoop van een brace.
Kniebrace
Een doorsnee kniebrace is langwerpig en verbindt – net als een normaal gewricht – je bovenbeen met je onderbeen. Je kunt je knie blijven bewegen, al zul je wel wat weerstand van de brace ervaren. Door de druk voel je minder pijn en loop je minder risico om een verkeerde beweging te maken. Bij de volgende knieklachten kun je een kniebrace gebruiken:
- Reuma
- Artrose
- Runners Knee
- Jumpers Knee
- Zwelling
- Spataderen
- Instabiliteit
- Overbelasting
- Knie uit de kom
- Verstuiking en kneuzing
- Slijmbeursontsteking
- Kruisbandklachten
- Meniscusproblemen
- Beschadigd kraakbeen
- Cyste in de knieholte
- Hypermobiliteit
- Overstrekking
Polsbrace
Een polsbrace loopt meestal vanaf je hand door naar je onderarm, zodat je hele pols bedekt is met de brace. De polsbrace brengt stabiliteit, waardoor polsklachten zullen verminderen. Het wordt gebruikt bij de volgende polsklachten:
- RSI
- Artrose
- Reuma
- Hypermobiliteit
- Overbelasting
- Verstuiking
- Kneuzing
- Carpaal tunnel syndroom
- Peesontsteking
- Ganglion
- Quervain
- Breuk
- Kraakpols
Enkelbrace
Een enkelbrace loopt vanaf je onderbeen naar je voet en omhult hiermee het hele enkelgewricht. De brace ondersteunt het enkelgewricht en de enkelbanden. Hierdoor nemen (pijn)klachten af en krijgt je enkel meer stabiliteit. Het wordt gebruikt bij de volgende enkelklachten:
- Reuma
- Artrose
- Zwelling
- Spataderen
- Instabiliteit
- Hypermobiliteit
- Overbelasting
- Verstuiking
- Kneuzing
- Slijmbeursontsteking
- Gescheurde enkelbanden
- Kraakbeenaandoeningen
- Breuk
Duimbrace
Een duimbrace bedekt doorgaans een gedeelte van de duim en hand. Door deze vorm kunnen andere gewrichten in je hand blijven bewegen en biedt het tegelijkertijd bescherming tegen schokken en stoten. Verder heeft de duimbrace dezelfde functie als andere braces: het biedt ondersteuning aan het aangedane gewricht. Het wordt ingezet bij de volgende aandoeningen:
- Reuma
- Artrose
- Instabiliteit
- Hypermobiliteit
- Overbelasting
- Verstuiking
- Kneuzing
- Verrekking
- Verzwikking
- Overstrekking
- Breuk
- Peesirritatie of -ontsteking
Voetbrace
Er zijn verschillende soorten voetbraces. Vaak dienen voetbraces als spalk of bieden ze ondersteuning aan je tenen, omdat deze soms meer gespreid moeten worden. Een spalk heeft in een bepaalde mate als functie een standafwijking te corrigeren. Een tenenspreider houdt ruimte tussen langs elkaar wrijvende tenen of over elkaar vallende tenen. Ook verlicht of voorkomt een tenenspreider pijn. Een voetbrace wordt gebruikt bij de volgende voet-/teenproblemen:
- Hallus valgus
- Wintertenen
- Hamerteen
- Standafwijkingen
- Pijn
- Blaren
- Likdoorns
- Artrose
- Reuma
- Peesirritatie of -ontsteking
Braces zijn ook te gebruiken bij…
Bovenstaande braces kunnen ook preventief ingezet worden om lichamelijke klachten te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Ook wordt het regelmatig gebruikt als revalidatiemateriaal na een operatie. Soms worden bepaalde braces ingezet als vervanging van (sport)tape bij langdurig gebruik. Het tapen kan namelijk veel tijd in beslag nemen en de tape veroorzaakt soms huidirritatie.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners