Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe verzorg je doorkomende tandjes?

4.5 uit 5 - 40 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Een groot misverstand is dat bij een beginnend melkgebit niet of nauwelijks gepoetst hoeft te worden, omdat de tanden toch nog wisselen. Maar ook deze tijdelijke tandjes moeten vanaf het begin goed verzorgd worden. Zodra het eerste tandje in zijn geheel door is, kun je hem eenmaal per dag met speciale peutertandpasta poetsen. Deze tandpasta bevat minder fluoride dan normaal en heeft een lekker smaakje, waardoor het niet erg of vies is als je kind het doorslikt.

In het begin kan het moeilijk zijn om die eerste paar tanden met een tandborstel te poetsen. In plaats daarvan kun je ook een vinger(tandenborstel) of een washandje gebruiken om de babytandjes schoon te maken. Verder zijn er ook speciale babytandenborstels op de markt.

Tips bij het poetsen van doorkomende tandjes

Doordat je baby niet altijd even stil wil zitten, kan het poetsen van de tanden bemoeilijkt worden. Hieronder volgen een aantal tips bij het tanden poetsen van baby’s:

  • Neem je kind op schoot en draai het hoofdje richting het licht, zodat je goed in het mondje kunt kijken. Geef je kindje eventueel wat in zijn handen zodat hij een beetje afgeleid wordt.
  • Houd een vaste volgorde aan bij het poetsen. Begin met de onderkant en poets hiervan eerst de buitenkant en vervolgens de binnenkant. Herhaal dit maar dan voor de bovenkant van het gebit. Om de bovenkant te poetsen moet de mond wel verder open. Het voordeel van peuterpasta is dat er niet met water nagespoeld hoeft te worden.

In het begin zal je zelf het melkgebit van je kind poetsen, maar op een gegeven moment geeft hij aan dat hij het zelf wil doen. Dit is meestal rond een jaar of twee. Laat je kind dan spelenderwijze vertrouwd raken met tandpoetsen. Hierbij geeft het niet als alle tanden niet even goed gepoetst worden. De aanwezigheid van fluoride in de mond is in het begin belangrijker. Eventueel kun je zelf nog ‘napoetsen’. Vanaf een jaar of twee kun je je kindje ook gaan meenemen naar de tandarts. Zo went hij alvast aan de tandarts en omgeving.

Voeding

Verzorging van een melkgebit bestaat niet alleen uit het dagelijks poetsen van de tanden, maar ook uit de voedingskeuze. Let bijvoorbeeld op zoetigheid. Geef je baby bijvoorbeeld diksap in plaats van aanmaaklimonade, omdat hier minder suiker in zit. Ook kun je een scheutje diksap in de yoghurt doen in plaats van een schepje suiker. Verder is het natuurlijk belangrijk te letten op het aantal suikers in koekjes en snoepjes. 

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 40 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

KOAG-nr.: 101-0818-1161

.
- Advertentie -
- Advertentie -