Behandeling van zwangerschapsvergiftiging
Tijdens de zwangerschapscontroles kan de gynaecoloog vaststellen of je een vorm van zwangerschapsvergiftiging hebt. Als je van jezelf al last hebt van een te hoge bloeddruk is het verstandig dit tijdig aan te geven bij de gynaecoloog. Als dit het geval is, wordt de behandeling vastgesteld op basis van de complicatie die je hebt.
Regelmatig langskomen voor controle
Alleen een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap hoeft niet meteen ernstig te zijn. Als de bloeddruk slechts matig verhoogd is, de urine en bloeduitslagen normaal zijn en het ongeboren kindje goed beweegt en groeit is er geen medicatie of ziekenhuisopname nodig. Wel is het belangrijk dat je regelmatig terugkomt voor controle.
Bloeddrukverlagende medicijnen
Als er tussen de controles door meer klachten optreden, is het verstandig contact op te nemen met een gynaecoloog. De gynaecoloog zal er in sommige gevallen voor kiezen om bloeddrukverlagende medicijnen voor te schrijven.
Ziekenhuisopname
Wanneer er sprake is van een ernstige complicatie door zwangerschapshypertensie wordt er altijd een ziekenhuisopname geadviseerd. Soms is er een korte opname in het ziekenhuis nodig, maar in andere gevallen duurt de opname een paar weken. In het ziekenhuis worden er bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven en worden de moeder en het ongeboren kindje goed in de gaten gehouden. Soms is het nodig om het kindje eerder geboren te laten worden om verdere complicaties te voorkomen. Dit gebeurt dan met een keizersnede.
Wat kun je zelf doen bij zwangerschapsvergiftiging?
Bij zwangerschapsvergiftiging zal de gynaecoloog adviseren om veel rust te houden en gedurende een bepaalde periode in bed te blijven. Overleg altijd met de huisarts of een gynaecoloog over de juiste behandeling en het gebruik van medicijnen.
