Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gezwollen borsten tijdens de zwangerschap

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. MPH H. Vrij-Mazee
Nog geen beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Zwangerschap is voor een vrouwenlichaam een heel bijzonder en ingrijpend proces. Nog voordat je het zelf in de gaten hebt, gaat je hormoonhuishouding aan de slag om je lichaam geschikt te maken voor de zwangerschap.

De aanmaak van hormonen zorgt voor de meeste lichamelijke veranderingen in de negen maanden van de zwangerschap. Je baarmoeder groeit, je buik zet uit, en je borsten raken gespannen. De huid kan door dit uitzetten ook een aantal veranderingen ondergaan, zoals zwangerschapsstriemen (striae) op buik, borsten en bovenbenen. Ook worden de tepels meestal donkerder van kleur. Daarnaast neemt je lichaamsgewicht behoorlijk toe. Gemiddeld komt een vrouw zo'n 10-12 kilo aan tijdens de zwangerschap. De baby neemt hiervan zo'n 3,5 kilo voor rekening, het vruchtwater nog eens 2,5-3 kilo. Oestrogeen zorgt voor de groei van de borsten en de baarmoeder. Verder wordt de baarmoeder zwaarder en neemt de hoeveelheid bloed en vastgehouden vocht toe.

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 19-02-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

Nog geen beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -