Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van de ziekte van ménière

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. J. Dekkers
3.9 uit 5 - 25 beoordelingen
Beoordeling icoon20 mensen vonden deze informatie nuttig

Voor de ziekte van Méniѐre is in principe geen behandeling of medicatie beschikbaar. Ook zijn er geen oefeningen om de symptomen van de ziekte van Ménière te verlichten. Dit komt mede doordat de ziekte vanzelf weer verdwijnt en in de loop van de jaren minder ernstig wordt. Als de diagnose gesteld is, kan de arts je een aantal adviezen geven om beter om te leren gaan met de ziekte.

Zo kan hij bijvoorbeeld voorstellen dat je je levensstijl aanpast:

  •         Vermijd stressvolle situaties en spanningen.
  •         Maak je niet te druk.
  •         Leer om de signalen van je lichaam te herkennen.

Via een cursus kun je leren omgaan met stress en luisteren naar je lichaam.

Een cursus kan je helpen bij het leren omgaan met stress en luisteren naar je lichaam. Behalve een cursus is het ook belangrijk om te leren omgaan met eventuele angst. Zowel jijzelf als je omgeving moeten je ziekte leren accepteren. De huisarts, praktijkondersteuner of een psycholoog kan je hierbij helpen.

In principe kun je met deze duidelijke levensregels een relatief normaal leven leiden. De aanvallen zullen niet verdwijnen, maar hoeven ook je leven niet te overheersen. Ook vliegen is in principe geen probleem met de ziekte van Méniѐre, maar bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je huisarts.

De werking van preventieve medicatie bij Ménière is nooit bewezen en wordt door artsen dan ook niet geadviseerd.

Wat te doen als je een aanval van Méniѐre voelt opkomen?

Als je een Ménière-aanval voelt aankomen, moet je rustig gaan liggen en wachten tot het overgaat. Het is verstandig om fel licht te vermijden. Als de klachten niet goed te verdragen zijn, kun je contact opnemen met de huisarts voor medicijnen om de duizeligheid, misselijkheid en braken tegen te gaan. 

Wat te doen tegen oorsuizen?

Oorsuizen kan niet genezen worden. De behandeling is daarom altijd gericht op het leren omgaan met het constante geluid. Een praktijkondersteuner of psycholoog kan hierbij helpen. Is het oorsuizen ondraaglijk? Dan kan een tinnitusmaskeerder soms een uitkomst bieden. Dit is een apparaatje dat constant een aangenaam geluid maakt dat het oorsuizen kan overstemmen. Meer weten? Lees dan de behandelpagina over oorsuizen.

Bronnen: Merck Manual, UMC Utrecht, Thuisarts.nl, Duizeligheidscentrum

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 25 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -