Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van oorsuizen

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. J.A. Geel
3.9 uit 5 - 36 beoordelingen
Beoordeling icoon28 mensen vonden deze informatie nuttig

Als je last hebt van oorsuizen, kun je bij je huisarts vragen om een verwijzing naar de KNO-arts. Hij of zij onderzoekt of de tinnitus mogelijk een behandelbare oorzaak heeft. Helaas zijn er geen medicijnen die werken tegen oorsuizen. Bij chronische tinnitus is het daarom het belangrijkst dat je ermee leert leven. Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten juist doen verergeren. Daarom helpen ontspanningsoefeningen soms. Ook zijn er verschillende therapieën die mogelijk helpen:

 • Cognitieve gedragstherapie en exposuretherapie
  Gedragstherapie en exposuretherapie zijn gericht op vermindering van negatieve angstreacties door tinnitus, bijvoorbeeld door middel van blootstelling (exposure) aan geluiden. Deze behandeling wordt momenteel alleen aangeboden in gespecialiseerde centra in Hoensbroek en Eindhoven. In de Europese behandelrichtlijn voor tinnitus wordt de behandeling aangemerkt als de enige aan te bevelen behandeling. Sinds januari 2019 valt de therapie binnen het basispakket van de zorgverzekering. 
 • Lidocaïnetherapie
  Lidocaïne verdooft het trommelvlies en de gehoorgang en neemt zo de tinnitus weg. De werking is echter kort (enkele minuten tot enkele dagen) en wordt vanwege de bijwerkingen alleen in noodsituatie gebruikt. 
 • Muziektherapie
  Bij muziektherapie krijg je muziek te horen waaruit bepaalde frequenties zijn verwijderd. Hierdoor neemt het volume van het oorsuizen af.
 • Tinnitus Retraining Therapie
  Hierbij leer je om het oorsuizen naar de achtergrond te drukken, waardoor je er niet meer constant van bewust bent dat je geluiden hoort.

Er bestaan daarnaast verschillende apparaten die kunnen helpen om oorsuizen te verminderen: 

 • Een hoortoestel
  Een hoortoestel overstemt het oorsuizen door het omgevingsgeluid te versterken.
 • Een tinnitusmaskeerder
  Hierbij wordt het hinderlijke geluid overstemd door een ander, minder storend geluid. 
 • Een implantaat met elektroden
  Dit implantaat wordt onder het hersenvlies geplaatst. Het geeft elektrische schokjes aan het overactieve deel van de hersenen dat vermoedelijk een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van oorsuizen. Hierdoor wordt de hyperactiviteit in de hersenen onderdrukt en vermindert de tinnitus. 

Mogelijk spelen er als gevolg van oorsuizen psychische klachten op. Een psycholoog kan je leren om met het oorsuizen om te gaan.

Pagina laatst aangepast op 21-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

J.A. Geel, Aios Huisartsgeneeskunde
Drs. J.A. Geel

Aios Huisartsgeneeskunde

Zaans Medisch Centrum

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 36 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -