Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Ik heb twijfels over het nut van een kaakchirurgische ingreep"

Verhaal door Esther (27)

Esthers vriend moet binnenkort een kleine operatie ondergaan. Hij wil er zelf niks over weten: 'wat moet dat moet'. Maar Esther heeft artikelen gelezen over de ingreep en twijfelt over het nut ervan. Moet ze haar vriend daarmee confronteren?

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

"Ik zit met een moreel dilemma. Mijn vriend moet binnenkort naar de kaakchirurg voor een kleine operatie. Hij heeft namelijk een chronische ontsteking aan een tandwortel. Zelf heeft hij daar geen last van, zoals pijn,  maar volgens de tandarts moet er wel iets aan gedaan worden. De ontsteking kan anders verder gaan de kaakholte in. Dus oké; de kaakchirurg moet er aan te pas komen."

Geen prettige operatie

"Nu ben ik eens gaan lezen wat die ingreep precies inhoudt. Het heet apex resectie: daarbij wordt de hele tandwortel verwijderd compleet met de ontstekingshaard. Om bij die tandwortel te komen moet het tandvlees worden opengesneden en wordt er door het bot heen geboord. De ingreep duurt zo'n drie kwartier. Niet echt een pretje dus."

Twijfels over ingreep

"Nu lees ik ook verschillende verhalen die me doen twijfelen aan het nut van de ingreep. Zo zou de ontsteking vaak terugkeren, omdat de oorzaak (de dode kies die erboven zit) niet weggenomen wordt. Dan moet de behandeling dus herhaald worden. En elke keer krijg je meer littekenweefsel, wat ook weer voor problemen kan zorgen. Er zijn dus tandartsen die deze ingreep sterk afraden. En dan heb je nog het amalgaam waarmee de holte wordt opgevuld. In amalgaam zit kwik en er wordt beweerd dat dat hele vervelende effecten voor je gezondheid kan hebben."

Vriend wil niks weten

"Maar goed, wat mijn probleem nu eigenlijk is: mijn vriend heeft heel duidelijk aangegeven dat hij helemaal geen behoefte heeft om precies te weten hoe die ingreep in z'n werk gaat. Daar wordt hij alleen maar meer nerveus van. Hij zegt: 'het moet toch gebeuren, die tandarts heeft er meer verstand van dan ik, dus ik ga gewoon en ik hoop dat het snel achter de rug is'. Tja, en wie ben ik om er toch over te beginnen en uit te leggen dat ik me afvraag of het wel zo goed is om die operatie te laten doen?"

Reageren

Reacties

 • Sil

  Jolie77

  Ik zou zeker zo'n apex resectie laten doen. Als je vriend niks doet, dat wordt de ontsteking alleen maar erger met alle gevolgen van dien. Als de bacteriën eenmaal in het kaakbot kunnen komen (kaakontsteking is ook geen pretje!) dan kunnen ze in de bloedbaan komen en schade aanrichten aan organen. Ik wil je niet bang maken, maar hartinfarcten en hersenbloedingen kunnen ook het gevolg zijn van ontstekingen in de mond. Hier is onderzoek naar gedaan waarin dit ook is bevestigd. Dus nuttig? Ja! Van levensbelang zelfs! De ontsteking in de kies kan niet weer terugkeren als de kies al is ontzenuwd. Mocht dit niet zo zijn, dan kan je vriend het beste na de apex resectie ook een wortelkanaalbehandeling laten doen.

  Reageer
 • Sil

  Lisa

  Ook ik heb 1.5 jaar met een ontsteking in mijn voortand gelopen. Vanmorgen dan eindelijk geweest. Het is me voor 300 procent meegevallen. Een lieve dokter die alles goed uitlegde. Jammer dat ik niet eerder ben gegaan, had me een hoop narigheid bespaard. Ik heb nu paracetamol voor de eventuele napijnen.

  Reageer
 • Sil

  MOMO

  Ik heb het ook laten doen. Het valt reuze mee, het duurt maar een kwartiertje zo'n wortelpuntamputatie. Ik had er ook nooit last van, het was alleen iets te zien op foto's. Nu zes weken later heb ik weer een bobbel op het tandvlees en ik heb weer geen pijn. Nu willen ze weer amputeren of trekken. Wie heeft er raad? Wat moet ik doen?

  Reageer
 • Sil

  Jannie

  Vandaag bij de tandarts geweest. Een kies is getrokken. Er zitten nog een paar scherpe stukjes. Ik heb eerder een wortelkanaalbehandeling gehad. De tandarts zei dat er een flinke ontsteking zit en gaf mij een verwijzing naar de kaakchirurg. Ik heb geen pijn, maar dat zou komen omdat die kies dood was door die wortelkanaal behandeling. Af en toe voel ik iets. Linker bovenkaak geeft soort van stroom prikjes stootjes. En ik ruik al tijden niets. Ernstig? Kan dat kwaad? Chirurg zie ik niet zitten, wat nu?

  Reageer
 • Sil

  Ano

  Mijn dochter heeft deze behandeling gehad op vier kiezen in de bovenkaak. De kiezen moesten er eigenlijk uit, maar waren nog nodig om haar kaken goed op elkaar te krijgen (door middel van haar beugel). Dus eigenlijk tijd rekken. Behandeling was niet heel prettig, ze heeft wel wat pijn gehad, maar niet heel erg veel. Wel flink napijn gehad een paar dagen. Helaas moesten twee kiezen er een maand later alsnog eruit omdat ze bleven ontsteken ondanks antibiotica. Dat deed wel even heel veel pijn, omdat door de ontsteking de verdoving niet (goed) werkt. De twee kiezen die zijn blijven zitten, zijn er later tijdens een kaakoperatie uitgehaald.

  Reageer
 • Sil

  Senna

  Ik heb de behandeling vorige jaar gehad. Het was geen pretje. Doordat de onstekking er zat konden ze het ook niet honderd procent verdoven. Het was voor mijn gevoel echt een hel. Met name het boren. De napijn was de eerste dag best pijnlijk. De dagen erna was het lastig om op een kussen te slapen. Ik liep een week lang met een dikke hamsterwang. Aardig opgezwollen dus. Na vijf maanden was die onsteking terug. Ik baal hiervan als een stekker. Ben momenteel zwanger en ze hebben me geadviseerd om na me bevalling terug te komem bij de kaakchirug. Ik moet zeggen dat ik af en toe pijn heb. Maar het is wel te vedragen. Ik zit echt niet te wachten op nog een apex resectie.

  Reageer
 • Sil

  school

  Ik zit met hetzelfde probleem en vraag mij af of dat ook met medicijnen kan?

  Reageer
  • Sil

   you have no choice. Pedro

   Er is geen keuze. Je moet om het niet nog erger te laten worden. Ik zit nu op de bank thuis, de rechter- en zijkaak te koelen met koelblokjes en de paracetamol pillen met codeïne. Ik ben recent een wortelpunt behandeling ondergaan. Er zat een onsteking onder de 3-delige brug van drie kiezen, dure grap. Oke vandaar, er was geen andere optie dan de ingreep, dus maar laten doen. Hopelijk komt alles weer goed en kan ik weer eten en drinken, nu nog even niet. Mond vol met hechtingen. Tot nu toe acceptabel en de ingreep verliep vakkundig en snel in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Groot ziekenhuis, dus wel ruim van te voren aanwezig zijn. Zeker als je de auto in de betaal-garage stalt, bedrag €4,50. Niet echt duur gelukkig. Dagkaart kost 10 euro.

   Helaas de eigen bijdrage hakt er stevig in wordt tijd dat dit veranderd in het schrappen van deze onheil. Oke ! Wel is het mogelijk in termijnen te betalen, opluchting hopelijk blijft het bij deze ene ingreep, een tweede is dus echt niet leuk meer. Kan het geld niet uit de tuin halen van de bekende geldboom. Wat betreft de napijn is per persoon denk ik verschillend. Je mag niet een houding aannemen i.v.m een druk die dan uit geoefend wordt op de wond met de hechtingen. Niet bukken of kracht zetten, doet zeer echt..! Relax blijven en 1 tot drie dagen, misschien 4 geen inspanningen, niet roken en geen alcohol. Het gaas vervangen als het al wat langer in de wond zit. Geen watten, maar gaas. Dubbel gevouwen en er weer voorzichtig in stoppen en blijven koelen om de 10 minuten en weer even tussendoor pauze nemen 5 a 10 minuten. Tegen het zwellen dus regelmatig koelen , dat zit ik nu te doen en dit verhaal te typen. Wat het verder wordt tijdens de nacht nog geen idee , wel je hoofd hoog houden met kussens tijdens het slapen gaan. Zo weer een para pilletje nemen de eerste was een uur na de verdoving. Dat is in mijn geval nu zo gegaan. Dat is per persoon de keuze. Volg de bijsluiter en het advies van de chirurg. Dat krijg je erbij geleverd / apotheek.

   Moest de para-pillen ook zelf betalen 16,95 euro werd niet vergoed zit dus ook niet meer in het basis pakket plus het bedrag eigen risico ruim 300,00 euro kan nog iets meer zijn. De rekening komt over 2/3 weken binnen. De ingreep kost, zegt men, globaal 2500,00 / 3000,00 euro. De chirurg zei dat ik op tijd was, het had niet langer moeten duren. Dit klinkt mij positief en geeft mij extra steun tussen de oren voor het genezing proces.

   Sterkte voor anderen en voor mijzelf.
   Buenos dias amigos , amigas. Hasta luego.

   Reageer
 • Sil

  Peet

  Geweldig! Even de aandacht trekken.

  Reageer
 • Sil

  Dominique

  Afgelopen vrijdag ben ik deze behandeling ondergaan en tot nu toe valt het me 100% mee. Ik had geen pijn tijdens de behandeling en ook maar weinig napijn. Ik zou het gewoon doen, beter dit dan een gat.

  Reageer
 • Sil

  Ruud

  Nou, ik moet je zeggen dat die operatie reuze meevalt. Het wordt keurig verdoofd en eigenlijk is dat het meest vervelende deel van de operatie. Verder is men inderdaad ongeveer 3 kwartier bezig. Je krijgt tijdens de behandeling ook uitleg van de fase waarin de operatie zich dan bevindt.
  Ik heb het nu 5 maal meegemaakt bij verschillende kiezen. Ook de napijn duurt een dag of 3 en daar krijg je direct goede pijnstilling voor mee. Mijn ervaring is dat de kaakchirurgen echte vakmensen zijn. Niet allemaal even vriendelijk, maar daar kom ik ook niet voor.
  Of het uiteindelijk echt helpt, is maar de vraag, althans in mijn geval. Het blijkt dat jaren na de ingreep de ontsteking door blijkt te zijn gegaan. Daar kan dan niets meer aan gedaan worden en moet de boel getrokken worden. Niets doen is inderdaad geen optie vertelde men mij ook, omdat dan op termijn het kaakbot steeds verder oplost. Daarbovenop is rondlopen met een ontsteking niet bevorderlijk voor het lichaam.
  Uiteindelijk val je dan terug op implantaten. Daar heb ik er nu 3 van. De voortand zit er nu al ongeveer 30 jaar in. De kiezen nu een jaar of 3. Per implantaat rekent de kaakchirurg 1000 euro maar als je er gelijk 2 neemt is de tweede maar een paar honderd euro herinner ik me. De kroon van rond de duizend euro. Afhankelijk van je verzekering, krijg je dan nog wat terug. Het alternatief is een gat in de mond of, als uiteindelijk alles misgaat, een kunstgebit. Moet er niet aan denken.
  Ik hoop dat je wat meer inzicht hebt nu. Succes gewenst aan je vriend en jou omtrent je afwegingen en eventuele behandeling.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

6 + 4 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren